Bölgemizde her yıl ortalama 4 milyon tonun üzerinde hububat, 500 bin ton civarında fasulye, mercimek, nohut vs. gibi bakliyat üretilmektedir. Çiftçimiz ürettiği ürünü genellikle tarladan doğrudan TMO' ne veya tüccara satmakta, tohumluk, yemlik, yemeklik, yedek gıda gibi gereksinimleri ve ileride daha iyi olanaklarla değerlendirmek için bir kısım ürünü de kuyularda, nodalarda ve son yıllarda sayısı oldukça artan beton ambarlarda muhafaza etmektedir.
Ambarlanan tahıl ...devamı...
Süt sığırcılığı işletmelerinde süt üretim maliyetinin %70’ini yem giderleri oluşturmaktadır. Bu nedenle, karlı bir süt işletmeciliği için ucuz ve kaliteli yem temini önemlidir. Yetiştiricilerin ineklerin sindirim sistemlerini bilmeleri ve buna göre yemleme yapmaları gereklidir. Laktasyonun değişik devrelerinde, gebelikte ve kuru dönemde hayvanların nasıl beslenmeleri gerektiği, günlük besin madde ihtiyaçları ve rasyonda kullanılacak yem maddeleri de yetiştiriciler ...devamı...
Tanımı:
Selenyum ve E vitamini eksikliğinin neden olduğu çizgili kaslarda doku yıkımı ile karakterize; kuzu, oğlak ve buzağıların önemli bir hastalığıdır.
Sebepleri:
* Hastalık selenyumdan fakir meralarda beslenen koyunların yavrularında görülür.
* Rasyonda E vitamini noksanlığı da hastalığın oluşumunda etkendir.
* Sülfatlar yönünden zengin olan arazilerde selenyumun bitkilerce alınımında aksaklıklar şekillenmesi sonucu ...devamı...
Yüzyıl öncesine kadar padişah sofralarının süsü olan keklik, günümüzde de salonların duvarlarını süslemektedir. Zamanla sayıları azalan keklikler Orman Bakanlığına ait koruma alanlarında numuneler halinde kalmıştır.
Eti ve yumurtası için beslenen kekliklerin eti çok lezzetli ve yağ oranı düşüktür. Türkiye'de Nazilli, Alamut ve Çatalca Durusu' da kurulan özel avlaklarda keklik yetiştirilmektedir. Kınalı keklik, Gül keklik, Kum kekliği ve Taş kekliği ...devamı...
Canlının olduğu yerde, ona musallat olan hastalık yapan etkenler her zaman vardır. Ancak bu etkenleri etkisiz hale getiren etkenlerde her zaman olmuştur.
Diğer hayvan türlerinde olduğu gibi, koyunculukta da hastalıklardan koruma, hastalandıktan sonra tedavi etmekten önce gelir.
Koyun ve keçilerde hastalıklar; verim düşürücü, öldürücü, insanlara bulaşıp büyük zararlara neden olucu etkileriyle önemli sorunlar yaratırlar.
Sonra, öyle hastalıklar vardır ...devamı...
Yabancıot Mücadelesi 4 Ana Bölümde İncelenebilir:
1. Koruyucu önlemler
2. Mekanik savaş
3. Biyolojik savaş
4. Kimyasal savaş
Koruyucu önlemler
1. Temiz ve sertifikalı tohumluk kullanmak
2. Yabancı ot tohumlarının her çeşit alet ile ve hayvan otlatmak suretiyle civar tarlalara yayılmasını önlemek
3. Yabancı ot yoğunluğu çok düşük ise bunları elle almak ve yayılmalarını önlemek
4. Çiçekli dönemdeyken tohum vermeden ...devamı...
Üzümsü meyveler içerisinde en önemli yeri tutan çilek (Fragaria sp.) dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Çok yıllık, otsu herdem yeşil bir bitki olan çilek lezzeti, vitamin ve mineral madde kapsamı ile dünyada milyonlarca kişinin diyetine girmiştir. Kültürü yapılan çilekler çevre koşullarına uyumda geniş bir varyasyon gösterirler. Bir yörede çok iyi gelişen verimli bir çeşit, farklı çevre şartlarına sahip başka bir yerde tatminkar olmayabilmektedir.
Tanımı:
Koyunların derisinde kırmızılık, kabarıklık, kabuklanma ile kendini gösteren, bazen iç organlara da yerleşebilen bulaşıcı bir hastalıktır.
Etkeni:
Etkeni bir virüstür. Biri koyun tipi, diğeri de keçi tipi olmak üzere iki tipi vardır.
Oluşumu:
Çiçek hastalığı, 6-8 günlük kuluçka dönemi içerisinde hastalık bölgesinde oluşan belirtilerin içinde virüs çoğalarak hastalık yapma sınırına ulaşır. Bunu takiben ...devamı...