Kanatlı Hayvanlarda Görülen Viral Hastalıklar

<<<Önceki Konu <<<

2-Viral Hastalıklar :

a) Newcastle (Nevkastıl ) Hastalığı

İşte çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık Newcastle...! Diğer adı Yalancı Tavuk Vebası. Yurdumuzun her yerinde ve dünyada da çok yaygın bir hastalık.

Bulaşma yolları solunum ve sindirim sistemleri. Hastalık mikrobu ile bulaşmış yem, su, malzemeler ve ekipmanlar ile hayvandan hayvana geçer.

En sevdiği şey pislik...

Hastalık pis ve bakımsız ...devamı...

KESİM – YÜZME TEKNİĞİ

Ülkemizde her yıl yaklaşık 25 milyon hayvan kesilmektedir. Bu miktarda da deri elde edilmektedir. Bu derilerden ise ayakkabı ve elbiselik yapılmakta dünya ülkelerine de satılarak büyük döviz elde edilmektedir.

Ancak memleketimizde kesim yerlerinde ve mezbahalarda hayvanlar kesilip yüzülürken büyük kayıplara uğrarlar. Yanlış yüzme yüzünden bazen %40'lara varan ekonomik zarara yol açıldığı görülür. özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler çok fazla ...devamı...

KOYUN BARINAKLARI

Koyunlardan hedeflediğimiz verimi alabilmemiz, karlı bir koyunculuk yapabilmemiz; bakım ve beslemenin yanında onları uygun ortamlarda barındırmamıza da bağlıdır. Bu nedenle de iyi bir koyun barınağının nasıl olması gerektiğini bilmemiz gerekir. Şartlara uygun olmayan, rutubetli, havasız, sıkışık barınaklar koyunların hastalanmasına ve verim düşüklüğüne neden olurlar.

Koyunların ırkı, yetiştirme yönü, bölgenin iklim şartları göz önünde bulundurularak ...devamı...

KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Eti tencereye, tüyü yastığa, ciğeri yurt dışına.

Kaz, kolay yetişen bir hayvandır. Hastalıklara dayanıklıdır. Merada otlayarak beslenir, ekonomiktir.

Eti sevilerek yenir. Yağı yemeklerde kullanılabilir. İnce tüylerinden yastık, yorgan yapılır. Kaz ciğeri yurt dışında çok sevilir, onun için ihracatını yapabiliriz.

Kars, Ağrı, Erzurum yörelerimizde yaygın olarak yetişiyor.

Resim 1: Kaz sürüsü

Kaz ırkları:

Dünyanın ...devamı...

SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Safran Ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilen önemli ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Osmanlılar zamanında safran üretimini 8-10 tona çıktığı kayd edilmektedir. Safranbolu,İstanbul, Tokat, İzmir, Adana ve Şanlıurfa civarlarında yetiştirilen safran bu gün sadece Safranbolu Davut obası köyünde çok dar bir alanda(3-4 dak) yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Safran (Crocus Sativus) soğanlı bir bitkidir. Soğan çapları 2-4 cm kadardır. Soğanlar ...devamı...

SU EROZYONU

Toprak, bir ülkenin en değerli varlıklarından biridir. Her türlü tarımsal faaliyetin toprağa bağımlı olması,  toprağın önemini ayrıca arttırmaktadır. Su erozyonu ile sadece tarım toprakları kaybedilmez, aynı zamanda yerleşim alanlarında taşkınlara sebep olur, ekili alanlara zarar verir, gölet ve barajların ekonomik ömrünü kısaltır. Toprak kirliliğini ve kaybını önlemek tüm vatandaşların ve özellikle tarımla uğraşanların amaç ve görevi olmalıdır. ...devamı...

ÖNEMLİ SEBZE ZARARLILARI

Böcek bilgini Howard demiş ki;

"İnsanlar ekip-diktiklerini değil, hastalık ve zararlılardan arta kalını biçerler"

Evet hastalık ve zararlılar ile hiç mücadele yapılmaz ise ancak zararlılardan artan hasat edilir. Fakat bilinçli ve zamanında yapılan ilaçlı mücadele ve önceden alınan kültürel önlemler ile hastalık ve zararlı kayıplarının en aza indirgenebileceğini unutmayınız.

Bu dersimizde de önemli sebze zararlılarını, zarar şekillerini ve mücadele ...devamı...

ANTEPFISTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ

İKLİM İSTEĞİ

Antepfıstığı yazları uzun, sıcak, kurak ve kışları nisbeten soğuk olan bölgelerde ekonomik olarak yetişebilmektedir.

Antepfıstığının yetişme alanlarını belirleyen önemli faktörlerden birisi sıcaklıktır. Yaz aylarında meyvenin gelişmesi ve olgunlaşması için oldukça fazla ve uzun süre yüksek sıcaklık, kış aylarında ise belli bir süre düşük sıcaklığa ihtiyaç gösterir. Ancak kış soğuklarının -15 °C ve daha fazla düşme ...devamı...

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007