SEBZELERDE SULAMA YÖNTEMLERİ

önceki derslerimizde çeşitli sulama yöntemlerini inceledik. Sebze yetiştiriciliği ülkemiz için en önemli tarım kollarından birisini oluşturmaktadır. Hem halkımızın iyi ve dengeli beslenmesi, hem de ihracatta oldukça önemli bir yeri olması sebzeciliğin önemini artıran özellikleridir.

Sebze tarımında da suyun ve sulamanın vazgeçilmez bir yeri vardır. Çeşitli sebzelerin bünye yapısının % 60-90 ını su oluşturmaktadır. Bu nedenle de sebzeler diğer bitkilere ...devamı...

SAZAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Dr. YILMAZ EMRE

2004

I. GÄ°RÄ°Åž

Sazan, Ülkemizdeki tatlısu kaynaklarımızda en çok bulunan bir balık türüdür. özellikle Eğirdir, Beyşehir, Uluabat, Manyas, Akşehir, İznik, Gölmarmara gibi doğal göller ile sonradan balıklandırılan yüzlerce baraj ve göletlerimizde mevcuttur. Yapılan istatistiklere göre, yıllık tatlısu balık üretimimizin yaklaşık % 40’ını teşkil etmektedir. Bu üretimin ifadesi; Ülkemizin su kaynaklarının, türün gelişim ve yayılımı ...devamı...

GÃœBRELERÄ°N UYGULAMA ZAMANI VE UYGULAMA ÅžEKÄ°LLERÄ°

Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için onların toprağa uygulanma zamanına ve şekline çok dikkat edilmesi gereklidir. Uygulanacak gübrenin sadece çeşidini ve miktarını bilmek yeterli değildir.

Gübreleme zamanının seçiminde önemli olan bitkinin ihtiyacı olduğu zaman ona gerekli ortamı ve besin maddesini sağlamaktır. Bu nedenle bazı bölgelerde yetiştirilen belli bitkiler için verilmesi gereken gübre miktarı bir defada verilirken bazı bölgelerde bölünerek ...devamı...

MEYVESİ YENİLEN SEBZELERİN YETİŞTİRİCİLİĞİ (DOMATES, BİBER, PATLICAN, BAMYA)

Bu dersimizden itibaren sebze türlerini ayrı ayrı incelemeye başlayacağız. Sebzelerin istediği iklimi, toprağı, gübreyi~suyu ve bakım işlerini göreceğiz. Kısacası sebzeler bizden ne istiyorlar? bize ne veriyorlar?

Sebzecilikte amacımız birim alandan en yüksek verimi ve en kaliteli ürünü elde etmektir. Bunları ancak bilinçli yapılan bir üretim sonucu elde edebiliriz.

Domates, Biber, Patlıcan'dan başlayalım.

DOMATES, BÄ°BER VE PATLICAN

Yazlık sebzeler ...devamı...

KOYUN VE KEÇİLERDE İÇ VE DIŞ PARAZİTLER

Koyun ve keçilere zarar veren etkenler daha önceki derslerimizde anlattığımız hastalıklarla bitmiyor.

Birde onlara verdiğimiz gıdaları paylaşıp verimi düşürerek hayvanlara olduğu kadar bize de zarar veren parazitler bulunmaktadır.

Bunlar insanlara da geçip ölümlere bile neden olan önemli zararlılardır.

Bu dersimizde bunları inceleyeceğiz. Nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tanınırlar, tedavi nasıl olur ve bunlardan nasıl korunulur?

İşte iç ve dış ...devamı...

İNCİR YETİŞTİRİCİLİĞİ

Subtropik bir meyve olan incir geniş bir ekolojik uyum yeteneğine sahiptir. Türkiye’nin her yöresinde yaygın olmakla birlikte, Ege Bölgesinin Büyük ve Küçük Menderes havzalarındaki geniş bir alanda yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye taze incir üretiminin yaklaşık % 75’i ve dış satıma konu olan kuru incirin tamamı ise bu havzalarda üretilmektedir.

Şekil 1. İncir üretim alanlarından bir görünüm.

Bölgenin ekolojik koÅŸullarınÄ...devamı...

ELMA AĞAÇLARINDA BUDAMA

Bir yaşlı fidan: 1,5-2 cm çap ve 1,50-2,00 cm boyundaki fidanların uçtaki pişkinleşmemiş kısımları, kuvvetli yan dalları meydana getirecek pişkin gözlerin bulunduğu 1 m' ye kadar kısaltılırlar. İkinci büyüme mevsiminin başında çatı dalları seçimi yapılır. Çatı dalı sayısı 3-4 tane olup, ilki topraktan 15-20 cm yukarıda ve aralarındaki dikey mesafe de  15-20 cm'dir. Çatı dalları farklı gelişmeleri için farklı uzunlukta ve lidere en yakın olan en uzun ...devamı...

TAVŞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Tavşanlar; yüksek döl verimli ve yemi çok iyi değerlendirerek ürüne çevirme özelliğine sahiptirler. Bu hayvanlar yünü, eti  ve kürkü için yetiştirilirler. Tavşan yetiştiriciliği bilhassa Fransa olmak üzere pek çok ülkede yapılmakta olup, henüz ülkemizde yaygın değildir. Konuya ilgisi olan yetiştirici için, kolay beslenen çabuk üreyen bu hayvanla ilgili genel ve pratik bilgiler verilecektir.

Tavşan  Irkları  ve  özellikleri

Tavşan ırklarını genellikle ...devamı...

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007