Hayvanlara dikkatli yedirilmesi gereken yem maddeleri
Adnan Balcı
Ziraat Yük. Müh.

1- Yeterli miktarda kaba yem verilemiyorsa, cinsi ne olursa olsun hiç bir kesif yem alabildiğince yedirilemez.

2- Hububat, şekerli maddeler, unlu maddeler ve karma yemler, birdenbire alışılmadık miktarlarda yedirilmemeli, bir kaç gün alıştırılarak yedirmelidir. Aksi takdirde gazlı şişkinlik, rumen asidozu (hamurlama) kronik hazımsızlık yemden yararlanmanın azalması, süt veriminde düşme, süt yağının azalması gibi çok önemli problemler ortaya çıkar.

3- Karma yemlerin bozulmaması için en çok iki haftalık yapılmalı veya satın alınmalıdır.

4- Baharda hayvanlar meraya çıktıklarında hayvanlara verilen kesif yem bir miktar azaltılır. Ayrıca sabah meraya çıkmadan önce ve akşam ahıra geldiğinde hayvana bir miktar kuru ot verilmelidir. Aksi takdirde sindirim bozulur, süt ve sütteki yağ miktarı azalır.

5- İyi gübrelenmiş tarlalardan hasat edilen körpe bitkiler nitrat ve nitritler bakımından zengin olduğu için dikkatli yedirilmelidir. Aksi takdirde sinirsel ve zehirlenmeler görülebilir.

6- Melas iyi bir yem maddesi olmasına rağmen hayvan başına günde 0,5 kilodan fazla yedirilmemelidir.

7- Pancar yaprağı fazla yedirildiğinde bağırsakları tahriş eder. Pancar hasadı döneminde hayvanlar yarı yarıya doyurulduktan sonra pancar tarlasına sokulmalıdır.

8- Çimlenmiş patates ve bozulmuş patates posası zehirlidir (solanin).

9- Bazı bitkiler (Kanyaş, sudan otu) çiçekten önceki dönemde zehirlidir.

10- Fazla yedirilen soğan, lahana, karalahana yaprakları kanı hemolize eder. Hayvan kanlı görünüşte idrar yapar.

11- Meşe yaprağı, eğrelti otu ve köpek lahanası gibi orman altı bitkiler fazla yedirildiklerinde zarar verirler. Bunlar böbrek bozukluklarına ve idrar keselerinde tümör oluşmasına neden olabilirler.

12- Burçak, bakla, acı bakla (lupen) ve diğer baklagil bitkilerinin tohumları fazla ve sürekli yedirilirse, verim düşüklüğüne, kızgınlık düzensizliklerine ve döl tutmamaya neden olurlar.

13- Çiğit kabuğu saman yerine kullanılabilecek bir kaba yemdir. Uzun süre verildiğinde yapraklı midede konstipasyona neden olabilir. Bu nedenle bu yemler karıştırılarak yedirilmelidir.

14- Silolarda bozulan hububatların da hayvan yemi olarak kullanılması risklidir.

15- Elekaltı hububatlarda bol miktarda yabancı ot tohumu olabileceğinden rasyona ancak %5 oranında katılmalıdırlar.

16- Çeltik kavuzu hayvan yemi olarak bir değer ifade etmediğinden sindirilme oranı düşük olduğu için sığırlara yedirilmemelidir.

17- Hayvanların çöplüklerde ve çevre kirliliği olan yerlerde otlatılması sakıncalıdır. Buralarda bulunan çürük ve küflenmiş maddeler hayvanda zehirlenmelere yol açabilir.

18- Mutfak, fırın ve sofra artıklarında “Batilismus ve mantar” toksinleri çokça bulunduğundan tedavisi mümkün olmayan sinirsel hastalıklara neden olurlar. Bu nedenle bu maddeler yedirilirken dikkatli olunmalı bozuk ve küflü olanlar yedirilmemelidir.

19- Küflenmiş yemler, kısa ve uzun vadede tedavisi mümkün olmayan sinirsel bozukluklara, felçlere ve karaciğer yetmezliklerine kanlı ishaller ve hastalıklara karşı direnç azlığına neden olurlar.

20- Sterilize edilmemiş veya silajlanmamış tavuk gübresi yedirilmemelidir (Botilusmus taşıdığından).

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Seher
Yazılış Tarihi : 1.05.2023 06:29:05
  Küçük baş koyun türüne muz yaprağının zararı olurmu
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : batuhan atış
Yazılış Tarihi : 3.05.2015 15:09:25
  İyi günler bizim 20 tane küçükbaş var babam arpa ezme ya da malama falan yapıyo baharda bunları yedirmek küçükbaşta yaglanma ya da yavru yapmama gibi bi durum yapar mı?
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 5.02.2014 01:58:11 
Cevaplayan : ramazan 
Kirkbayiri islem yapmiyordur arti bu hayvanda metal vardir bence bir miknatiz attirsaniz iyi olur sanirim yoksa yedigini birakmaz. Gevis de getirmiyordur yemesi de hic iştahlı değildir.
------------------------
Yazan : sirus
Yazılış Tarihi : 19.12.2014 18:44:34
  Selam benim 1-2 gun once 13 gunluk bi inek yavrusu oldu
Sebebi annesi sut vermiyordu bizde sut alip veriyorduk arada rahatsizlandi ve doktor bize sutun pisirilip verilmesi gerektigini bildirdi ve pismis sut veriyorduk 1gun sonra oldu guc veriyordu ki disari ciksin amma gelmiyordu....ve oldu boyle bi durumda ne yapmaliyiz lutfen yardimci olun rica ederim sizden milyon kere lutfen yardim edin......
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : abdurrahman
Yazılış Tarihi : 8.03.2014 10:39:47
  kolay gelsin 300 koyunum var ben bunları merada deyılde agıl kurarak arpa cimi ile beslesem olurmu sürekli yeşil yemeden kaynaklanan hastalıklar ortaya cıkarmı bilgisi olan varmı
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007