Yeterli ve dengeli beslenme
Semra Türkmen
Ev Ekonomisti

İnsanların canlılığını devam ettirebilmesi ve fizyolojik gereksinimlerini karşılayabilmeleri için çeşitli gıda maddelerine ihtiyaçları vardır. Fakat yeterli ve dengeli beslenebilmek, vücudun büyümesi, gelişmesi, yaşamını sürdürebilmesi ve sağlığın korunabilmesi için gerekli besin ögelerinin yeterli miktarda alınması gerekir.

İyi ve dengeli beslenebilmek için ekonomik düzeyimizin çok iyi olması gerekmez. Eşit besin değerinde daha ucuz olan yiyeceklerden, her besin gruplarından seçerek yeterli ve dengeli beslenme imkanı sağlanabilir. örneğin et yemekleri yerine baklagillerden herhangi birini yiyerek protein ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Aynı şekilde sebzelerden de vitamin ihtiyacımızı ucuz olanını seçerek karşılayabiliriz. Soğan C vitamini yönünden en zengin sebzelerden biri olduğu gibi, her mevsim bulabileceğimiz ucuz bir yiyecektir. Kuşburnu da C vitamini yönünden çok zengindir. 1 Kg. portakalda bulunan toplam C vitamini bir adet kuşburnunda bulunmaktadır. Bunun yanında mineral maddelerini de sağlık açısından yeterli miktarlarda almak gerekir. Besin gruplarından birinin eksik olması halinde vücudumuz diğer besinlerden de fayda sağlayamaz. örneğin; C vitamini ya da bakır minerali, aldığımız besinlerde az ise demir kullanımı da yetersiz olmaktadır. Çinko, krom gibi mineraller de karbonhidrat ve protein metabolizmalarında etkilidir. Bu örneklerden de anlaşıldığı gibi, günlük öğünlerimizde her besin grubundan almaya gayret etmeliyiz. Bir et yemeği ya da baklagillerin yanında sebze ve karbonhidratlı besinleri bulundurmalıyız. Patates yemeğinin yanında pilav ya da makarna çeşitleri yenmemeli. Çünkü ikiside karbonhidrat grubuna girdiğinden tek yönlü beslenmiş oluruz. Pilav ya da makarna yerine yoğurt ve salata aldığımızda öğünümüzü dengeleriz.

Her yaş grubunda günlük bir su bardağı süt ya da bir kase yoğurt alınması vücut sağlığı için gereklidir. Yetişkinlik çağına kadar kemik gelişimi, yetişkinlikten sonra ise kemik erimesinin engellenmesi bakımından süt ve ürünlerinde bulunan kalsiyum alınması önemlidir. Sabah kahvaltılarında da yumurtayı ihmal etmemek gerekir. Yumurta proteini en yüksek biyolojik değere sahip olduğu gibi A vitamini, kalsiyum ve demir yönünden de çok zengindir. Hemen hemen vücudumuz için gerekli tüm gıda maddeleri yumurtada bulunmaktadır.

Gıdaların besin değerlerinden faydalanabilmek için uygun besinleri bir arada almaya önem vermeliyiz. örneğin, A vitamini bulunan havucu yağsız bir diyetle aldığımız takdirde A vitaminini vücudumuz kullanamaz. Pişirme yöntemleri besin değerlerini kaybetmede etkili olmaktadır. Yüksek ısıda ve uzun süre pişirilen yiyecekler vitamin kaybına uğramaktadır. Yine pişirilen yiyeceklerin haşlama suları da atıldığı takdirde besin kaybına uğrar.

Beslenmemizde her besin ögesinden uygun oranda almaya ve hazırlamaya dikkat etmeliyiz. Yeterli ve dengeli beslendiğimiz takdirde sağlıklı bir toplum ve yüksek zeka düzeyine sahip çocuklar yetiştirmiş oluruz.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007