Türkiye’de kiraz üretiminin genel durumu ve sorunları
Abdurrahman AYAN
Ziraat Mühendisi

Türkiye kiraz üretim miktarı yönünden yıllara göre ortalama 200.000 ton üretim miktarı ile bazen birinci bazen ikinci sırada yer almaktadır. Dünya Üretim sıralaması yönünden: İran % 13, Türkiye % 12, Amerika % 12, İtalya 8, Almanya %7 şeklinde sıralanmaktadır. (1997-2001 rakamlarına göre).

Dünya kiraz ihracatında önder olan ülkeler % 36,9 A.B.D, %19,4 Türkiye, %9 Suriye şeklinde sıralanmaktadır. (1995-2000 rakamlarına göre).

* Türkiye kiraz üretiminin her yıl ortalama %10’nunu ihraç etmektedir.(Uluborlu üretiminin %50 si ihraç edilmekte Türkiye kiraz ihracatının %35'lik bölümünü sağlamakta.)

* 1 kg. kiraz Avrupa ülkelerinde kış aylarında 4 $ satılabilirken , mevsiminde dalında 1,5 $ satılmaktadır.

* 1999 yılında yapılan bir çalışmaya göre Isparta'da bir dekar kirazdan elde edilen net kar = 2dönüm gül bahçesi ve 1 dönüm elma bahçelerinden elde edilen gelir toplamına eşit.

* Eğe Bölgesinde : Uluborlu ,Senirkent, Çay, Honaz ve Kemalpaşa ilçeleri,

* Marmara bölgesinde: Karacabey ile Çanakkale ve Balıkesir'in bazı ilçeleri,

* Orta güneyde : Akşehir , Sultandağı, Ermenek,Hadim,Taşkent bölgeleri,

* Orta kuzey bölgesinde: Tokat ,Erzincan, Malatya ve Gümüşhane'nin bazı ilçelerinde yoğunlaştığı görülmektedir.

Kiraz sektörü, tarımsal ürünler ihracatı içerisinde giderek artan bir öneme sahiptir. özellikle kiraz dış ülkelerde lüks tüketim meyvesi olarak görülmekte bu meyvenin depolanma şartlarının diğer meyvecilik kollarına göre kısıtlı olmasından, iklimsel ve coğrafik olarak kirazın belirli isteklere sahip olmasından dolayı dünya üretiminde belirli ülkeler ön plana çıkmaktadır. Bu genel durum göz önüne alındığında Türkiye şanslı ülkeler arasındadır.

Avantajlarımıza bakıldığında;

* Elimizde 0900 Ziraat gibi (Akşehir Napolyonu, Dalbastı) tat, aroma, sertliği yönünden yola dayanıklı dış piyasaca tadı sevilen bir çeşidimizin var olması. (Dünya piyasalarında “Türk kirazı” adı altında ün yapmıştır.)

* Türkiye coğrafyasının özelliği gereği farklı enlem ve rakım sayesinde aynı çeşit üzerinden 90 günlük kesintisiz bir üretim periyodu yakalama şansı vardır. Kiraz hasadında mekanizasyon imkanları günümüz teknolojisine göre sınırlı olduğu için derim de iş gücü ön plana çıkmaktadır. Türkiye’de iş gücünün ucuz olması da bir avantajdır.

* özellikle yaylalık bölgeler kiraz hastalık ve zararlılarının populasyon yoğunluğu düşük olduğu için rahatlıkla ORGANİK KİRAZ üretimi düşünülebilir.

Sektördeki Sorunlarımız :

Sektörde örgütlenme henüz oluşmamıştır.

Girdi fiyatları pahalıdır.

İşletme başına düşen ağaç sayısı düşüktür

Çiftçilerin eğitim sorunu vardır.

Çiftçiler ismine doğru fidan bulmakta zorlanmaktadırlar.

Sektörde bilinçsiz bir yatırım söz konusudur; özellikle kiraz fiyatının son 3 yıldaki sağlıksız yüksekliğinden dolayı bir çok çiftçi kirazcılığa yönelmiş durumdadır. Kirazın aşırı para etmesi sektör açısından bir tehlikedir. Dünya kiraz fiyatları ortalama 1 Dolar civarında seyretmektedir. Türkiye’de kiraz ihracatı yapan firmalar yurt dışına yapmış oldukları kiraz talep yükümlülüklerini yerine getirebilmek için yüksek fiyattan kiraz alma yoluna gitmişlerdir. Bu gelecek açısından da böyle olacak demek değildir. Aşağıdaki grafikte A.B.D’de 1991-2001 yılları arasında 1kg. kiraz ve vişnenin sezonundaki fiyat değişimi görülmektedir. Geleceğin planlaması yapılırken Dünya ortalama fiyatları dikkate alınmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Nuri Canbolat
Yazılış Tarihi : 15.06.2016 01:19:31
  Hocam bu sene kirazlarin icinde kurt cikiyor acaba nedeni nedir
niye bize kurtlu kiraz yediriyorlar okada esnafci gezdigim halde cogunda kurtlu kiraz var bunun nedeni neydir neden bizim türk milletine kurtlu kiraz yediriyorlar bunlari bize ikinci sinif olarak bizemi laik göruyorlar bunu birzahmet arastirlmasini istiyorum ve gereken cezayi sorumlu olan kisilere verilmesini istiyorum saglimza zarar veren kisiler kendilerinin kurtlu kirazi yesinler yada hak ettikleri cezayi ceksinler Saygilarimla Nuri Canbolat cep .tel 05394050851
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007