Süt ve ürünlerinin beslenmedeki yeri ve önemi
Semra TÜRKMEN
Ev Ekonomisti

Süt, canlının gelişmesi, yaşayabilmesi ve verimli olabilmesi için gerekli besin maddelerini büyük oranda bileşiminde bulunduran kusursuz bir besindir.

Yeni doğan yavru, yaşamın ilk dönemlerinde bu besin içerisindeki protein, yağ, şeker, madensel maddeler, vitamin ve enzimlerden yararlanıp, gelişmesini normal olarak sürdürmekte, yine sütte bulunan ve ona hayatiyet kazandıran koruyucu ve bağışıklık maddeleri antikorlarla da sağlığını koruyabilmektedir.

Besin değeri esas alındığı zaman, sütün diğer hayvansal kökenli gıdalara nazaran daha ucuz olduğu anlaşılır.

Sütün ülser tedavisinden kemik erimesini önlemeye kadar birçok yararı vardır. Çocuklar ve yetişkinler için mükemmele yakın gıda niteliğinde olup, yapısında bulunan proteinler yaşam için büyük önem taşıyan eksojen amino asitlerinin tümünü içerdiğinden yüksek biyolojik değerdedir. A ve D vitaminlerini bol miktarda ihtiva eden az sayıdaki besin maddelerinden birini oluşturan süt, ayrıca B6, ve B12 vitaminlerini de önemli miktarda bulundurmaktadır. Ayrıca sütte kalsiyum, potasyum, mağnezyum, sodyum, demir gibi elementler olup, 1 litre süt çocuk ve yetişkinlerin günlük mineral madde ihtiyacının hemen hemen tamamını karşılayabilmektedir.

Süt yağında hayati önem taşıyan linol ve arakidon asidi gibi yağ asitleri ile kemiklerin oluşum ve gelişimine önemli katkılar sağlayan kalsiyum ve fosfor tuzlarının bol miktarda bulunuşu da ayrı bir öneme sahiptir.

Süt, özellikle insan yaşamında çok önemli yeri olan proteinler bakımından zengin bir besindir. Sütün kalori değeri, değişik tür sütlerine göre farklılık gösterir. 100 g inek sütünün sağladığı kalori 64, aynı miktar koyun sütünün ise 99 dur.

Süt besleme değerinin yüksekliği yanında beyin ve sinir sisteminin gelişmesini sağlar, sinir sistemini rahatlatır. Bağırsak florasını düzenleyerek bağırsak kanserini önleyici etkisi vardır. Kemik ve diş teşekkülünü kolaylaştırıp, korunmasını da sağlar. Kalp ritmini düzenler, kan basıncını aşağıya çekerek yüksek tansiyon riskini azaltan süt şekerini (laktoz) ihtiva eden tek gıda maddesidir.

Vücuttaki kolestrol düzeyini düşürür ve kilo kontrolünü sağlar, yaraların çabuk kapanmasına yardımcı olur.

Sütteki laktozun diğer bir görevi; kalsiyum, gağnezyum, baryum, fosfor gibi minerallerin emilimini uyarmasıdır. Ayrıca mide, bağırsak, karaciğer, böbrek ve dolaşım sistemi hastalıklarında uygulanan diyetlerin hazırlanmasında sütten geniş ölçüde yararlanılır.

Günde alınması gereken süt miktarı:

Bebekler: 700 mlt.

Çocuklar: 400 mlt.

Gençler: 350 mlt.

Yetişkinler: 250 mlt.

Hamile ve emzikli kadınlar: 500 mlt.

Yaşlılar: 350 mlt.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007