Suni tohumlamanın önemi
Murat AKBULUT
Ziraat Mühendisi

Değerli okuyucular,

Hep beraber bir düşünelim. Suni Tohumlama hakkında ne kadar bilgimiz var? Kendi kendimize bir soralım. Eminim baytar tarafından ineğimizin kızgınlık gösterdiğinde gebe kalması için tohum koyduruyoruz diye düşünüyorsunuz. Hepside bu zannediyoruz. Hatta birde kızıyoruz diyoruz ki iki sefer baytar getirdim üç sefer baytar getirdim bir türlü tutturamadı. Keleyi saldım öylece tuttu diyoruz. Ama arkadaşlar bu iş inanın o kadar basit bir iş değil. Konu hakkında dilimin döndüğünce sizlere bilgi aktarmaya çalışacağım.

öncelikli olarak ülkemizde hayvancılığın gelişimi için olmazsa olmaz birinci şart Suni Tohumlamadır. Niye mi ? Şöyle; Suni Tohumlamada kullanılan spermalar, üzerinde çalışılmış, yüzlerce işletmede, binlerce hayvan üzerinde denenerek annelerinin, anneannelerinin ve de tabiî ki kızlarının kayıtları tutularak elde edilmiş tohumlardır. Sürümüzü sürekli selekte etmek ve kaliteli yavrular elde ederek başarılı ve dolayısıyla da karlı bir işletme olarak ayakta kalabilmek için Suni tohumlama baş şarttır. Suni tohumlamada kullanılan spermlerin yavruya geçirgenlik değerleri vardır. Bu değerler %90-95 civarlarında gezmektedir. Bunun anlamı şudur; laktasyonda ortalama 8-9 ton süt verimi bulunan spermaları kullandığımız taktirde onlardan elde edilen dişi yavrulardan eğer annesinden 6-7 ton süt alıyor isek artı bir ton kadar, eğer annesinden 4-5 ton süt alıyorsak artı 2-3 ton süt fazladan alma imkanımız olacak demektir. Babanın yani kullanacağımız spermanın özelliğinde aynı vasıflarda yavru elde etmemiz mümkündür. Peki normalde öyle bir yavru ve yahut o yavrudan meydana gelecek damızlık düveyi normalde alabilmek için ne yapmalıyız. Sanırım ithalat yapmak gerekir. Peki keleye çektiğimiz yavrudan ne elde edeceğiz. Söyleyeyim hiç bir şey. Yani o yavrunun inanın sürümüze hiçbir katkısı olmayacak. Yavru aldık mı aldık. Hepsi o kadar. Yaa benim kelem ama çok süper bir kele dediğinizi de duyar gibiyim. Keleniz istediği kadar süper olsun. Şu kadarından emin olabilirsiniz. Bir kere kelenizden elde edeceğiniz düve ile Suni Tohumlamadan elde edeceğiniz düvenin kendi fiyatları arasında en az bin YTL oynayacaktır. Bunun yanı sıra senelik alacağınız sütten de gene en az zararınız 500-YTL . Tabiî ki bu senelik zarar. Bu zararı o düvenin on sene elimizde kalacağını hesap edersek varın gerisini siz hesap edin.

En azından şundan emin olabilirsiniz, kendinizin ve yahutta komşunuzun boğasını kullanarak gebe bıraktığınız ineklerinizden yapacağınız hayvancılıktan ne size ne de vatana millete bir fayda olmaz. Bu tabiî ki kimi yetiştiricilerimize göre iddialı bir cümle olarak ta algılanabilir. Ama inanınki bu böyle.

Tabi ki dikkat edilmesi gereken noktalar yok mu? Tabi ki var. Tohumlama yaptırmak en fazla beş dakikamızı alacak bir olay. Ancak tohumlamadan önce ve sonra tohumlama yaptırdığımız uzmanımızdan en az onbeş dakika bilgi alalım. Kullanmış olduğu tohumun sahibi boğanın resminden tutun, özelliklerine kadar inceleyelim. Size sağlayacağı faydaları soralım. Kaliteli sperma kullanmaya özen gösterelim. özelliklede yapılan tohumlamadan ve kullanılan spermadan işte veteriner geldi tohumlama yaptı, ne koydu bilmem valla! Demeyelim.

He bir konuda; bu iş tabiî ki keleye göre biraz daha masraflı. Masraflı derken öyle afakide değil hani. Piyasada her türlü testleri yapılmış, ithal 10-YTL yede, keleye on basar sperma bulmak mümkün. Eee yaptırıyoruz tutmuyor mu? O da sizin hatanız. Onuda isterseniz ayrı bir yazımızda tartışalım.

Bol kazançlar diliyorum. Görüşmek üzere…

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007