Sofrada balık, sürekli sağlık
Süleyman Sırrı Erdoğan
Su Ürünleri Mühendisi

İleri, kalkınma düzeyini sağlamış toplumlarda sosyo- ekonomik yaşamın belli başlı göstergesi dengeli beslenmektir. Şüphesiz açlık ve gıda yetersizliği bugün dünyanın birçok platforumunda tartışılan en önemli konudur. Ancak yetersiz beslenme kadar, dengesiz beslenme de konuşulmakta, sağlık gündeminde yeralmaktadır. Bugün tıp dünyasını en fazla ilgilendiren konuların başında dengesiz beslenmeden kaynaklanan şişmanlık, şeker ve kolestrol yüksekliği ve bunların yarattığı hastalıklar gelmektedir.

Son yıllarda aşırı şekilde görülen kalp ve damar hastalıklarının, beslenme ve tüketilen gıdalar ile çok yakın ilişkisi olduğu yapılan çalışmalar sonucu ortaya konmuştur. özellikle kalp ve damar hastalıklarının azalması ve tedavisinde yüksek oranda doymamış yağ asidi içeren besinlerle beslenmek büyük önem taşımaktadır.

Hayvansal gıdaların içerdiği kolestrol, kalp damar hastalıklarını oluşturan en önemli nedenlerden biri olarak kabul edilmektedir. Buna karşılık balık etinin diğer hayvansal gıdalardan farklı olan niteliği kolestrol miktarının düşük olmasıdır. Balık yağları ise diğer hayvansal yağlarda mevcut olan ve hastalık etmeni olarak tanımlanan kolestrolu katabilize eden bir etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar neticesinde balık yağı tüketiminin kan kolestrol düzeyini azaltıcı etkisi olduğunu göstermiştir.

Su ürünerinde bulunan omega-3 yağ asidi vücutta meydana gelen biyokimyasal ve fizyolojik birçok olayda rol oynarlar. Su ürünleri ile beslenme sonucu alınan omega-3 yağ asidinin kalp damar hastalıklarını iyileştirdiği pekçok araştırmacı tarafından tesbit edilmiştir.

Omega-3 yağ asidinin kandaki yağ miktarına etkisi yanında, kan basıncı, kan akışını düzenleme ve iltihaplara karşı bağışıklık sistemini güçlendirme gibi etkileri de bulunmaktadır.

Bu nedenle kolestrol sorunu olanlar, hayvansal yağların tüketiminden kaçınanlar için en iyi tavsiye edilecek hayvansal besin balık etidir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007