Serada lale yetiştiriciliği Bilal ÇANKAYA
Ziraat Teknisyeni

Kıymetli çiftçiler bu yazımızda bir devre adını veren çiçeğin serada yetiştirilmesi konusunda bilgi vereceğim. Yeni bir iş, yeni bir gelir kapısı olur umuduyla...

Toprak İsteği:

Toprağın pH’sı kumlu- killi topraklarda 6,5-7, tınlı topraklarda 5-5,6 olmalıdır. Seranın toprağı iyice işlenmeli ve kesekli olmamalıdır. Lalenin kökleri tuzlu toprak ve sulardan hoşlanmaz.

Dikim ve bakım:

Lalede dikim zamanı hangi ayda yetiştirmek isteniyorsa kesimden 2 ay önce dikim yapılmalıdır. Serada yetiştirilecek lale soğanları 5 derecede soğuklamış olmalıdır. Dikim zamanında toprak sıcaklığı 10-12 derece olmalıdır. Dikim sonrası sıcaklık ise 15-16 derece olmalıdır. Sera sıcaklığı 18 dereceyi geçmemelidir. Serada havanın nemi %70-80 arasında olmalıdır.

Seralar için lale soğanının 12 cm büyüklüğünde olmaları tercih edilmeli ve metrekareye 250- 300 adet soğan dikilmelidir. Dikim tava usulü yapılmalıdır. Klorlu sularla sulama yapılmamalı, ancak zorunlu olarak yapılacaksa 1 lt. sudaki klor miktarı 0,3 gr. dan fazla olmamalıdır.

Hastalık ve zararlıları:

a) Sap kırılması: Sapın üzerinde noktacıklar oluşur. Burada sap yumuşar ve kolayca kırılır. Ayrıca çeşitli mantarlar da sap kırılmasına neden olabilir. Sap kırılmasını önlemek için sera içindeki nisbi nemi %90’nın altına düşürmek gerekir

Laleler %o,o6 kalsiyum nitratlı su ile sulanmalı ve kesilen çiçekler 12 saat %1’lik kalsiyum nitrat eriyiği içinde bekletilmelidir.

b) Rhizoctonia Solan: Bitkide önce filizler üzerinde, daha sonra yapraklarda portakal kahverengi lekeler görülür. Daha sonra bitkinin yaprakları delinir. Bitki kökü gelişir ve çürür.

Mücadelesi: Toprak lale dikiminden önce sterilize edilmeli ve dikimde soğanlar Benzimidazol terkipli ilaçla %0,2 dozunda yıkanmalı. 5 derecede prepare edilen soğanların uç kısımları açıkta olacak şekilde dikim yapılmalıdır.

c) Kök Yanıklığı: Kökler kısa kalır, küt gelişir, açık kahverengi bir renk alır ve çabuk kırılırlar.

Mücadelesi: İlaçlı mücadelesi yok. Kültürel tedbir olarak; toprağın tuzu yıkanmalı, uygun sterilizasyon yapılmalıdır.

d) Botrytis Tulipae: Bitkiden filizler çıkmaz, çıkanlar da kısa zamanda hastalanarak kururlar.

Mücadelesi: Soğanlar dikimden önce 15 dakika Benzimidazol terkipli ilaçlı %0,2 doz içinde tutulur. Lale yetiştirilen seralarda yüksek sıcaklık farkından kaçınılmalıdır.

e) Botrytis Cinerea: Soğanın kabuk altında ve yaralı yerlerde görülür. Hasta yerler kahverengi ve yumuşaktır. Dış kısımda siyah yumrucuklar görülür. Hastalıklı bitkilerin sapları kolayca kırılır. Çiçeğin rengi açılır ve sararır. Eğer hastalık yoğun ise bitki çiçek açmaz.

Mücadelesi: Sera ortamı fazla nemli olmamalı, dikimden önce soğanlar Vichlozoline terkipli ilaçlarla ilaçlanmalıdır.

Hasat, tasnif ve muhafaza:

Çiçeklerin rengi görünmeye başladığında kesim yapılır. Kesilen çiçekler hemen satılacaksa lale soğanları ayrılır tasnif edilir ve gönderilir.

Birkaç gün muhafaza edilecekse dik olarak tutulur ve 1,7 derecede muhafaza edilmelidir. Daha uzun süreli muhafaza edilecekse soğanlarıyla birlikte sökülerek depolanır, Eksi 6 derece ve sıfır derecede 4-8 hafta muhafaza edilir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Recep karadongel
Yazılış Tarihi : 14.08.2017 18:12:54
  Sayın hocam lale yetisiriciligi konusunda bilgi almak istiyorum. Saygilar iyi çalışmalar 0545 822 3227
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Necmi Demiralay
Yazılış Tarihi : 30.11.2014 17:08:28
  Bilal Çankaya bey sizin le tanışmak istiyorum .Lale yetiştiriciliği ne ilgi duyuyorum. Görüşmek isterseniz.cep:05053508440
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007