Meyve bahçelerinde kış mücadelesi
Hanefi HANÇER
Ziraat Yük. Müh.

Kış ilaçlaması, meyve bahçelerimize zarar veren bazı zararlılara karşı kış aylarında kışlık yağlarla yapılan bir ilaçlamadır.

Meyve bahçelerimize zarar veren meyve zararlılarının birçoğu kışı ağaç gövde, dal ve sürgünleri ile yere dökülen bitki artıkları arasında geçirirler. Havaların ısınması ile birlikte kışladıkları yerlerden çıkarlar ve bitkiye zarar vermeye başlarlar. Kış ilaçlaması, kışı ağaçlar üzerinde geçiren; sanjose kabuklu biti, virgül kabuklu biti, erik koşnili, kahverengi örümcek, yaprak bitleri, ağ kurdu, yaprak büken, armut yaprak uyuzu gibi zararlılara karşı yapılmaktadır.

Kış ilaçlamasında kışlık yağlar kullanılır. İnce bir yağ tabakası ile ağacın gövde, dal ve sürgünleri kaplandığında altında kalan zararlıların yumurtası, ergini, havasız bırakılmakta, çıkışı engellenmekte ve zamanla ölmesine neden olunmaktadır. Kış ilaçlaması ile ağacımıza zarar veren bu zararlıları yokettiğimiz gibi, ağaç üzerinde yaşamını sürdüren faydalı canlıların da ölümüne sebep olabilmekteyiz. Bu nedenle kış ilaçlaması doğal dengenin korunması bakımından her yıl yapılmamalıdır. Kış ilaçlamasının yapılıp yapılmayacağına bahçede iyi bir incelemeden sonra karar verilmelidir. Kabuklu bitler hariç diğer zararlılar da mutlaka birkaçının bahçede mevcut olması durumunda kış ilaçlaması 3-4 yılda bir yapılmalıdır.

Bahçede yapılan incelemede; sanjose kabuklu biti mevcutsa kesafetine bakılmaksızın kış ilaçlaması zararlı kontrol altına alınıncaya kadar her yıl yapılmalıdır. Virgül kabuklu biti için yapılan kontrolde 5 cm uzunluğundaki bir dalda altında yumurta bulunan en az 5 adet ana kabuğun görülmesi halinde o bahçenin ilaçlanması gerekir. Kahverengi koşnil ve erik koşnili için yapılan kontrolde dallar üzerinde sıvama bulaşık koşnil mevcutsa kış ilaçlaması yapılmalıdır.

Avrupa kırmızı örümceği ile kahverengi örümcekler kışı yumurta halinde geçirirler. Yapılan kontrolde kışlayan yumurtalar dallar üzerinde sıvama durumunda ise bu zararlılara karşı kış ilaçlaması yapılabilir. Yassı akarlar kışı ergin halde dallar üzerinde geçirirler. Dallarda yoğun olarak yassı akar ergini mevcutsa kış ilaçlaması yapılabilir. Kırmızı örümceklere karşı her yıl kış ilaçlaması yapılmaz, 3-4 yılda bir yapılır.

Yaprak bitleri, ağ kurdu, yaprak bükenler, tomurcuk tırtılları ve armut yaprak uyuzu zararlıları için ise bir önceki yıl yüksek düzeyde bir yoğunluk görülmüş ve bunlara karşı yapılması gereken yaz ilaçlaması yapılmamış ise ve kışın yapılan kontrolde bahçede mevcutsa kış ilaçlaması yapılır. Bu zararlılardan sadece birisi için kış ilaçlaması ekonomik olmaz.

Kış ilaçlamasında kullanılan ilaçlar:

1) Petrol yağı + DNOC (Winterwash, Hektewash, Koruma Kışlık Yağ) yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 95 lt. su + 5 lt. ilaç, sert çekirdekli meyve ağaçlarında ise 9,5 lt su + 4,5 lt. ilaç karıştırılarak atılır.

2) DNOC Ammonium grubu ilaçlar (Gebutox, A.B.C) 100 lt. suya 400 ml. dozunda kullanılır.

İlaçlama zamanı:

İlaçlamaya başlamadan önce, bahçedeki kurumuş, yere dökülmüş dal, sürgün gibi bitki artıkları toplanıp imha edilmelidir.

Kış ilaçlaması ağaçların durgun olduğu devrede, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında (elma, armut vb.) gözler uyanmadan 2 hafta önce, sert çekirdekli meyve ağaçlarında (şeftali, kiraz, kayısı vb.) gözler uyanmadan 4 hafta önce yapılmalıdır. şubat sonları mart başları mucadele için en uygun zamandır. DNOC Ammonium kullanılacak ise yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında gözler kabardıktan sonra pembe çiçek tomurcuğu dönemine kadar yapılabilir.

Kış ilaçlaması yapılacak ise geciktirilmemelidir. Geciktirildiği takdirde bitkiye fitotoksit (yakıcı) etkisi sözkonusudur. Sıcaklık 5 derecenin üzerinde, rüzgarsız ve yağışsız günlerde yapılmalıdır. Yüksek tazyikli motorlu pülverizatörlerle gövde, dal ve sürgünler ilaçlanmalıdır. Kullanılan ilaçlar insan sağlığına tehlikelidir. İlaçlama yapılırken gözlük, maske ve eldiven takılmalı, 20 gün bahçeye hayvan sokulmamalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Feyat akcan
Yazılış Tarihi : 7.12.2019 23:01:19
  Selam ist Çatalca'da 400cıvarı cetnır ve frangutte cevizim mevcuttur ve yedi yaşında fakat verim alamıyorum sanırım ilaçlamada hata yapıyorum burda kişlık yağımı yoksa bordo ilacınımı uygulamammı lazım ve kaçdefa uygulamam lazım
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 6.08.2016 23:57:38 
Cevaplayan : murat 
iyi aksamlar kendım Bartının ULUS İLCESİNDE İKAMEGAH EDIYORUM son zamanlarda bu ıse baslamak ıstıyorum ama ypacagımı bimiyorumm herhangi bir semayemde yok nasıl bır yol izlemeliyim
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007