Kurudaki ineklerin bakımı
Adnan BALCI
Ziraat Mühendisi

Süt ineklerin gebeliklerinin son 8 haftasında sağılmaları uygun değildir. İlk bakışta bu dönemde sağılan ineklerin bir laktasyonda daha fazla süt verdikleri düşünülebilir. Ne varki bunu izleyen verim döneminde (laktasyonda) süt verimi azalmaktadır. Bu yüzden süt verimi devam etmekte olan inek, doğuma yaklaşık 8 hafta kala kuruya çıkarılmalıdır. Eğer inek ikinci doğumunu yapacak ise bu sürenin 9 haftaya çıkarılması yararlıdır.

Kuruya inekler ya sağım birdenbire bırakılacak yada aralıklı sağım yapılarak çıkarılırlar. Sütü 8-10 kg. olan inekler birdenbire kuruya çıkarılabilir. Sağımın bırakılması süt salgısı durmadığı için memenin gerilemesine yolaçar. Fakat bir süre sonra memedeki basınç kan basıncına eşit hale gelir ve süt üretimi durur.

Aralıklı sağımda ise iki sağım arası süre gittikçe artırılmaktadır. Yani inekler günde iki yerine 1 defa sağılmalı daha sonra 2 günde bir ve üç günde bir sağılarak kuruya çıkarma işlemi tamamlanmalıdır. Kuruya çıkarma işleme sırasında kesif yem verilmez.

Kuruya çıkarma işleminde inekler yakın takibe alınmalıdır. Çünkü bu dönemde mastitiste yakalanma riski artar. Bu riski azaltmak için bazı tedbirler alınmalıdır.

1- Son sağımdan sonra meme başlarından geniş etkili bir antibiyotik veya yalnızca bu amaca hizmet etmek üzere hazırlanmış ilaçlar enjekte edilmelidir.

2- Kuruya çıkarılan inekler sağmallardan ayrılmalı ve temiz bir bölmeye alınmalıdır. Eğer bu yapılmıyor ise bu hayvanların temizliğine daha fazla özen gösterilmelidir.

3- Ayrı bir bölmeye alma imkanı yoksa, kuruya çıkarılmalarına karar verilen inekler mutlaka geçici bir işaretle işaretlenmeli ve 7-10 gün süreyle izlenmelidir. Bu durum, memede ve ineğin genel durumunda olumsuz bir değişiklik olduğunda hemen müdahele şansı verecektir.

4- özellikle buzağının sağlığı açısından, kuruya çıkarılan ineklere 5-8 cc vitamin A-D enjeksiyonu yarar sağlayacaktır.

Kurudaki ineklerin bakımı

* Kuruya çıkarılan inekler mümkün ise ayrı barındırılmalıdır.

* Mastitis problemi olan ineklerin tedavilerine ağırlık verilmelidir. Kuru dönemde tedavi daha kolaydır.

* Kuru dönemin son üç haftası hariç, günlük kesif yem tüketimi en fazla inek ağırlığının %1’i kadar olmalıdır.

* Kuru dönemde toplam canlı ağırlık artışı 100 kg’ ı geçmemelidir. Aksine, meydana gelecek yağlanma doğumda bir takım sorunlara yolaçacaktır.

* Kuruya çıkarılan ineklere verilen rasyon değiştirilecekse yeni rasyona geçiş yavaş yavaş yapılmalıdır. Aslında bu kural her yaş ve her durumdaki hayvanlar için geçerlidir. Yani yem değiştirme hiç bir zaman birdenbire yapılmamalıdır.

* Kurudaki hayvanlara hiç olmazsa günde en az 3 kg. kıyılmamış kaba yem verilmelidir. Bu doğumdan kısa bir süre sonra meydana gelebilecek ebomasum dönemlerinin engellenmesine katkıda bulunacaktır.

* Doğuma üç hafta kala günlük kesif yem miktarı yavaş yavaş artırılmalı ve nek laktasyona hazırlanmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : mustafa tascı
Yazılış Tarihi : 10.02.2013 11:19:46
  inegımız dogumyaptı fakat memelerınde memelerın de cok sıslık var ve ates gıbı yanıyo gogsu veterıner gogus ıcı ılac enjekte ettı bı faydası yok sankın gogsu yaglanmıs gıbı cok sert azar azar sut alıyoruz bı avuc dolacak sekılde gerısı tıkanıyo sut gelmıyo gogsu sısmeye devam edıyo ne yapmamız lazım bı care lutfen
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007