Güvenli gıda hazırlanmasında 10 altın kural
Aygül ERDOĞMUŞ
Ev Ekonimisi Tek.

1) Gıda işlemi için güvenli gıda seçin

Sebze, meyve gibi gıdalar tabii hallerinde en iyi iken, diğerleri ancak, işlendiğinde güvenli olurlar. örneğin; daima işlenmemiş süt yerine, pastörize edilmiş süt satın alın. Ve eğer seçim durumunda iseniz taze veya şok dondurma işlemleriyle dondurulmuş tavuğu seçin. Alışveriş yaparken aklınızda tutmanız gereken gıdaların işleme tabi tutulması ile güvenliğini artırmanın yanısıra raf ömrünü uzatmak amacıyla geliştirilmiştir.

2) Gıdalarınızı tam olarak pişirin

Birçok gıdalar, en önemlileri olarak tavuk etleri, sığır etleri ve pastörize edilmemiş sütler, patojen kaynaklı hastalıklarla kontamine olmaktadır. Mükemmel yapılan bir pişirme ile hastalık etmeni öldürülür. Ancak gıdanın bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması gerektiği unutulmamalıdır. Tavuğun pişirildiğinde bile kemik yanında halen pişmemiş kısım kalabilmektedir. Tamamen pişinceye kadar tekrar fırına konulur. Donmuş sığır eti, balık ve tavuk eti pişirilmeden önce tamamen çözülmelidir.

3) Pişmiş gıdaları vakit geçirmeksizin hemen yiyin

Pişmiş gıdalar oda sıcaklığına geldiği zaman mikroorganizmalar çoğalmaya başlar. Daha uzun süre beklemede risk daha da büyümektedir. Güvenli tüketim için pişmiş besinlerin ısılarını kaybetmeye başlamadan hemen yenmelidir.

4) Pişirilmiş gıdaları dikkatlice depolayın

Gıdaları güvenli bir şekilde hazırlamayı veya kalıntıları değerlendirecekseniz; depolamada 60 derece üzerinde sıcak ve de 10 derecenin altında soğuk ortamlarda depolayın. şayet bu gıdaları 4 veya 5 saatten fazla depolamayı planlıyorsanız, bu kural hayati önem taşımaktadır. Bebekler için depo edilmemiş gıdalar tercih edilmelidir.

5) Pişirilmiş gıdalar bütünü ile tekrar ısıtma işlemine tabi tutulur

Depolama sırasında oluşabilecek mikroorganizmalara karşı en iyi koruma şeklidir Uygun depolama mikrobiyal büyümeyi yavaşlatır. Ancak organizmaları öldürmez). Bir kez daha yeniden ısıtma gıdaların bütün kısımlarının en az 70 dereceye ulaşması gerektiği anlamına gelmektedir.

6) Pişirilmiş gıdalar ile çiğ gıdalar arasındaki teması önleyin

Güvenle pişirilmiş gıdalar, çiğ gıdalarla çok az bile olsa temas ettiğinde kontamine olabilir. Bu çarpraz kontamisyon, çiğ tavuk etinin pişmiş gıdalar ile temas ettiği zamanki durum gibi direkt olabilir. Aynı zamanda çok çabuk olabilir. örneğin; çiğ tavuk hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası aynen yıkanmaksızın pişmiş tavuğun parçalanmasında kullanılmaz. Böyle yapmakla, mikrop üremesi ve pişirme öncesi mevcut olan hastalıklar için tüm potansiyel riskleri tekrardan oluşturabilir.

7) Eller tekrar tekrar yıkanmalı

Gıdaların hazırlanışı işlemine başlamadan önce ve her bir ara verme (kesinti) sonrası özellikle eğer bebek bezi değiştirmek durumundaysanız veya tuvalete girmişseniz eller (tam, mükemmel) çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Balık, et veya tavuk gibi çiğ gıdaların hazırlanmasından sonra diğer gıdaların işlemine başlamadan önce eller tekrar yıkanmalıdır. Ve eğer elleriniz üzerinde her hangi bir enfeksiyon varsa gıdayı hazırlamadan önce (bu enfeksiyonları) ellerinizi bandajlayarak veya sararak, durumdan emin olun. Köpekler, kuşlar ve özellikle kaplumbağalar gibi evcil hayvanların ellerinizden gıdaya geçebilecek tehlikeli (zararlı) hastalık etmenlerini barındırabileceğini de hatırlayın.

8) Tüm mutfak yüzeylerini dikkatli bir şekilde temiz tutun

Gıdalar normal ortamda kolaylıkla bozulabildiğinden, gıda hazırlanması için kullanılan her yüzey çok temiz tutulmaladır. Her bir gıda kırıntısı ,kalıntısı veya noktasını mikropların potansiyel bir kaynağı olarak düşünün.Bulaşıklarla ve kapkacaklarla temas eden kıyafetler her gün değiştirilmeli ve tekrar kullanım öncesi kaynatılmalıdır.Yerlerin temizlenmesi için ayrı kıyafetlerde sık yıkanması gerekir.

9) Gıdaları,Böcekler,Kemirgen Ve Diğer Hayvanlardan Koruyun

Hayvanlar,gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojenle mikroorganizmaları taşırlar.Gıdaları,sıkıca kapatılmış kaplar içerisinde depolayarak saklamak sizin için en iyi korumadır.

10) Saf Su Kullanın

Saf ve temiz su gıda hazırlanması için önemli olduğu gibi içme amacı için de çok önemlidir. Eğer su stokları hakkında herhangibir şüpheniz varsa,gıdayı ilave etmeden önce içmek için buz yapmadan önce,suları kaynatın.özellikle bebek mamaları hazırlanmasında kullanılan sular konusunda çok dikkatli olun.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007