Bir meslek . . .
Ev ekonomisi nedir, nasıl çalışır
Aynur Çetinkaya
Ev Ekonomisi Teknisyeni

Ev ekonomisi, ev ve aile hayatı öğrenimidir. öğretimin amacı toplumun hayat seviyesinin yükseltilmesidir. Ev ekonomisi çalışmaları çok geniş bir sahayı içine alır. Ana gayesi ailenin refahıdır. Birey ve aile hayatına tesir eden faaliyetlerimiz; beslenme, giyinme, bireylerin barınması, kaynakların idaresi, çocukların bakımı- beslenmesi, sağlık, hastaların bakımı, halkın günlük ve sosyal münasebetleri, gıda muhafazası, temizlik, aile konserveciliği, aile tavukçuluğu, aile sebzeciliği, el sanatları gibi birçok konuları kapsar.

Yukarıda sayılan faaliyetler Ev Ekonomisi Teknisyenleri tarafından kadın çiftçilerimize hizmet verilmektedir.

Verilen hizmetlerin amacı;

* Yayın vasıtalarıyla birçok ailelere ulaşmak.

* Ev ekonomisi ile ilgili yeni teknikleri çiftçi ailelerine iletmek.

* Ev kadınlarını, ev işlerinde daha iyi bir seviyeye getirmek için cesaretlendirmek.

* Ev kadınlarının gizli kalmış olan yapabilme, beceri kazandırma gibi duyguları geliştirmek.

* Ele alınan konu ve iş için en iyi metodu seçmek.

* Ev kadınlarının işlerini yapmak için daha iyi, kolay ve az yorucu yolları öğretip, bu yolları kullanmalarını sağlamak.

* Ailenin sağlıklı ve sıhhatli olmaları için en iyi planlanmış yemek pişirme yöntemleri ve beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken kuralları öğretmek.

* Ev kadınlarının evlerini daha cazip ve kullanışlı bir hale getirmelerine yardımcı olmak.

* Paranın kullanımı, nerede nasıl harcama yapılması gerektiği, yerinde harcama yöntemlerini öğretmek.

* Kumaş seçimi, satın alınması nasıl yapılacağını, elişinin nasıl yapıldığını, dikiş, nakış, boyama, süs eşyaların nasıl yapıldığını göstermek.

* Hamile kadınların, bebeklerin, yaşlıların, gençlerin ve hastaların bakım ve beslenmeleri konularında kadın çiftçileri eğitmek.

* Gıdaların sağlık bir şekilde muhafaza yöntemlerini göstermek.

* Aile tavukçuluğu ve aile sebzeciliği konularında bilgi vermek.

Çalışma yapılacak köylerin seçiminde şu hususlar dikkate alınmaktadır:

Seçimi yapılacak köyün iyi tanınması için, köyün kültürel, sosyal, psikolojik yapısının iyi tetkik edilmesi gerekir. Bunlar; köyde okul var mıdır? öğretmen var mıdır, aynı köyden midir? Okulun bayan öğretmeni var mıdır? öğretmenlerin Tarım İl veya İlçe Müdürlükleriyle ilişkisi nedir? Köyde kız çocukların okula devam oranları nasıldır? Köyde sağlık ocağı ve personeli var mıdır? Ortak nasıl çalışılabilir. Köyde telefon, televizyon gibi iletişim araçları var mıdır? Köyün şehre uzaklığı ve yol durumu, arazi yapısı, ailelerin yıllık gelir düzeyi, el sanatının olup olmadığı, zirai ürünlerin kıymetlendirme durumları, köyde sebze ve meyve yetiştirilip yetiştirilmediği, köyün sosyal durumu, nüfusu, köyün kuruluşunun dağınık veya toplu oluşu, evlerin yapılışı, oda adedi, mutfak veya tuvalet durumu, köy halkının birbirine bağlılığı, köy odası ve kahvesinin olup olmadığı, ebe, hemşire ve sağlık merkezinin köye uzaklığı. Halkın beslenme alışkanlığı hakkında bilgileri değerlendirerek nasıl bir köy çalışması yapılacağına dair karar verip köy seçimi yapılır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007