Biçerdöverle hasatta dane kaybı ve önemi
Murat EKİCİ
Ziraat Mühendisi

Dünyamızda ve özellikle ülkemizde insanın beslenmesinde en önemli temel gıdanın tahıl ve tahıldan elde edilen ürünler olduğu herkesin malumudur. Birim alandan elde edilen tahıl üretiminin artırılması için yapılan çalışmaların yanısıra gerçekleşen üretimin en az kayıpla ve daha kısa zamanda ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Hasat olgunluğuna erişen ürün zamanında ve iyi ayarlanmış biçerdöverlerle tekniğine uygun bir şekilde hasat edilmelidir. İşte bu aşamada biçerdöver kontrollerinin önemi burada ortaya çıkmaktadır.

Biçerdöverler; biçme, harmanlama, temizleme ve depolama işlemlerinin bir arada yapan günümüzün en gelişmiş hasat harman makinalarıdır.

Değerli çiftçiler,

Alınteri ve emek harcayarak yetiştirdiğiniz ürününüze sahip çıkınız ve yaptığınız emeği küçümsemeyiniz. Biçerdöver sahip ve operatörlerinin art niyet olmasa bile hububat hasadı sırasında dane kayıplarına sebebiyet vermelerine göz yummayınız. Unutmayınız! Konya Ovası’nda %1 lik dane kaybı yaklaşık 12 milyon YTL kayba neden olmaktadır. Bu kayıpların asıl nedeni teknik bilgi yetersizliğinden, biçerdöver ayar ve bakımlarını yeterince yapılmaması, aşırı kazanç isteğiyle hızlı ve yüksekten biçim yapılmasıdır. Bu kayıpları önleyerek hem siz kazanın hem de ülkemiz kazansın.

O halde, biçerdöverle hasatta meydana gelecek ürün kayıplarının önlenmesinde en büyük görev ürün sahiplerine yani sizlere düşmektedir. Çünkü işin başında siz varsınız ve hasadın başından sonuna kadar takip edebilme imkanına sahipsiniz. Yapılacak ilk iş, hasat zamanını iyi takip etmeli, hasat olgunluğuna gelmeyen ekinlerinizi hasat yaptırmayınız. Daha sonra hasat esnasında biçerdöverin dane kaybına sebep olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Eğer biçerdöverin dane kaybına neden olduğunu tesbit ederseniz operatörü ikaz ediniz. Bu konuda gerekirse Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden yardım isteyiniz. Gereğinden fazla hız yaptırmadan ürünü dipten biçtiriniz ki, hem dane hem de sap kayıplarını önleyiniz.

Bu konuda Tarım İl Müdürlüğümüz Konya genelinde 57 teknik elemanla 21 ekip oluşturarak biçerdöverlerin arazide sürekli kontrolünü yapacaklardır. Bu konuda ekiplerimize yardımcı olunuz. Ekiplerimizin yaptığı çalışmalarda zorluk çıkarmayınız. Bu yapılan işin aynı zamanda kendi menfaatinize olduğunu unutmayınız.

Bu nedenle;

* Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinlerinizi hasat ettirmeyiniz.

* Hasada başlama ve bitiş saatlerini günün hava şartları ile mahsulün nem oranını dikkat alarak belirleyiniz.

* Biçerdöver operatör belgesi olmayan ehliyetsiz kişilere hasat yaptırmayınız.

* Hasat esnasında biçerdöver sürücüsünün yanında değil, daima biçerdöverin arkasında olup, dane kaybını kontrol ediniz.

* Arpa hasadını tamamlamış biçerdöverlerin, gerekli temizliği yapılmadan buğday hasadına başlamasına müsade etmeyiniz.

* Fazla dane kaybına neden olan sürücüleri Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine bildiriniz.

Değerli çiftçiler,

Nasıl ki, “damlaya damlaya göl oluyorsa”, üründe de “dane dane ton olur” diyerek ürününüz bol, emeğiniz yağlı olsun der, bereketli bir hasat sezonu dileriz.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007