Atatürk ve doğa sevgisi
Namık CEYHAN
Meteoroloji Yük. Müh.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, 1. Cumhurbaşkanımız, Anafartalar Fatihi, Başkumandan Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 68.ci senesinde rahmetle ve saygıyla anıyoruz. Ulu önder in askeri dehalığı, liderliği ve insanlığı bugün çeşitli vesilelerle gündeme geldi, ben onun çevre ve doğa sevgisinden bahsetmek istiyorum.

1881 de Selanik’te mutevazi bir evde başlayan yaşamı, 57 yıl sonra en verimli çağında Dolmabahçe’de sona erdiğinde tüm ulus mateme boğulmuş, yokluğu hiçbir zaman doldurulamamıştır. Her alanda onun eksikliğini millet olarak hep duyuyoruz.

Atatürk Dolmabahçe’de hasta yatağında karyolasının karşısındaki duvarda asılı bir tablo vardır. Bir ormanı ve küçük bir çayırlığı gösteren tablo.Afet İnan şöyle anlatıyor:

“Son günlerde, o tabloya uzun uzun bakar ve Afet, oralara gidelim, ağaçlar altında dolaşalım, basit bir hayata kavuşalım. Son arzum, yeşillik ve ağaçlıktır, fakat yaz kış yeşil duran ağaçlar altında olmaktır” derdi. Ruhu şad olsun. İnşallah öbür dünyada mekanı yeşilliktir.

Bugün her görüşten insanın Atatürk’ten aldığı fikirler ve söylemler vardır. Kim bir konuda görüş belirtmek istiyorsa ona mal edilen bir sözünü öne çıkararak arkasına sığınıyor. Fakat temel felsefesi tam bağımsız ve çağdaş bir Türkiye olan Aziz Atatürk’ün çizdiği yolda, gösterdiği ülküde yürümek demek onun fikirlerini tekrarlamak değil, bizzat uygulamak ve yaşatmak olmalıdır.

Bugün ülkemiz topraklarının erozyonla maruz kaldığı tehlike, ormansızlaşmanın neden olduğu hadiseler, sulak alanlarımızın bir bir yok olması, verimli tarım topraklarımızın yok olması, tarım çalışanlarının durumu, çevresel ve kültürel varlığımızın bozulması, doğal kaynaklarının durumu ve yaşadığımız hadiseleri gördükçe onun eksikliğini bir kez daha hissediyoruz.

Emin ki Büyük Atatürk’ün gençliğe hitabesini yazarken Birinci vazifemizin bize verdiği görevin içinde “Ey Türk gençliği birinci vazifen tür Cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve mudafaa etmektir” derken sadece dış güçlere karşı değil iç düşmanlara karşıda dikkatli olmamızı istemiştir. Bu ifadenin içinde sadece rejime sahip çıkmak yoktur. Bu ifadenin içinde her şeyiyle doğasıyla, havasıyla suyuyla bütün kaynaklarına sahip çıkmak vardır. Bu bizim atalarımıza karşı şehitlerimize karşı sorumluluğumuz olmalıdır.

Atatürk Ankara’da bir orman oluşturmak istemiş ve Atatürk Orman Çiftliğini kurmuştur.İ lk fidan dikimi sırasında kendisine eşlik eden yabancı elçilerin ve uzmanların bölge toprağı kıraçtır ağaç yetiştirmeye elverişli değildir boşuna çaba harcamayın sözlerine ve raporlarına rağmen “Burası vatan toprağıdır ve kaderine terk edilemez” demiş ve buranın yeşillendirilmesi için büyük çaba harcamıştır. Bugün Ankara’nın en geniş yeşil alanı olan Orman çiftliğinin ve içindeki hayvanat bahçesinin temelini büyük Atatürk atmıştır.

Atatürk sadece Ankara’da değil tüm yurt satında tarımın ve ormancılığın gelişmesi için hayatı boyunca uğraşı vermiştir. “ Gerek ziraat ve gerek memleketin servet ve umumi sağlığı bakımından ehemmiyeti muhakkak olan ormanlarımızı modern tedbirlerle iyi halde bulundurmak genişletmek ve azami fayda temin ettirmek esas prensiplerimizden biridir” ilkesinden hareket etmiştir. 1.İktisat Kongresi’nde “Milli Ekonominin Temeli Ziraattir, fendir” diye başlayan konuşmasında ülkenin geleceğinin ve iktisadi kalkınmanın ziraata ve tarıma önem verilmesiyle mümkün olduğunu belirtmiştir.

Yalova’da kendi adına yaptırılan köşk inşaatı sırasında kesilmesi icap eden çınar ağacının kesilmesini önlediği gibi inşaatın temelinin taşınmasını sağlamıştır. Yalova’daki “yürüyen köşk” ün hikayesi Atatürk’ün ağaç sevgisinin en güzel örneğidir.

“Yeşili Görmeyen Gözler Renk Zevkinden Yoksun Demektir”, ”Ağaç çicek ve yeşillik Medeniyet demektir”

“Yurt toprağı kutlu olan sensin biz hepimiz senin için fedaiyiz” sözleri bütün çevrecilerin kulağında küpe olmuştur.

Ve biz onun emanetini ilelebet yaşatmak istiyorsak toprağımıza, yaprağımıza ve bayrağımıza sahip çıkmalıyız. Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur.

Bugün Türkiye’nin çevresel geleceğine yön verenlere ve bu konuda çalışanlara aziz Atatürk’ün tutum ve davranışları örnek olmalıdır. Kalın sağlıcakla…

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : aslı
Yazılış Tarihi : 3.11.2011
  ben seni hiç görmeden sevdim
sesini hiç duymadan hissettim
yoklgun belkide ilk hüznümdü
atam sana kavusmadan özledim
varligin dag tas deniz ülkemde
seninle yürürüz gelecege
çoktan göklere yükselsende
senin yerin kalbimizde
unutulmaz bir destansin dillerde
sönmeyen bir isiksin sen ülkemde
çoktan göklere yükselsende
senin yerin kalbimizde
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007