ARMUT PSÄ°LLÄ°DÄ°

Tanımı ve Yaşayışı: Erginleri genel olarak açık kahverengi, sarımsı-turuncu kahverenklidir. Kanatları saydam olup vücudu üzerinde çatı şeklinde katlanmıştır. Uçabildikleri gibi, arka bacaklarının morfolojik yapısı gereği sıçrayabilirler. Yumurtaları oval, yeni bırakıldığında krem-beyaz, açılmaya yakın sarı renklidir. İlk üç dönem nimf yassıca oval, krem-sarı renklidir.

Resim 39. Armut psillidi ergini ve Armut psillidi’ nin yumurtaları.

Resim 40. Armut psillidi ‘nin yapraktaki nimfi ve Armut psillidi‘ nin sürgündeki yumurtaları.

Kışı ergin olarak ağaçların kabuk çatlakları, yarıkları gibi korunaklı yerler, yerdeki yaprak altları ve artıklar arasında geçirir. Kışlayan erginler yumurtalarını tomurcukların dibindeki sürgünlere, tomurcuklar kabarmaya başladığında daha küçük çatallara bırakır. Tomurcuklar açıldığında yumurtalar taze yaprakların sapları ile orta damarları boyuna ve çiçek salkımlarında çanak yaprakları ile çiçek saplarına bırakılır. Yumurtadan çıkan nimfler 5 nimf dönemi geçirerek ergin hale gelir. Yılda 3-4 döl verebilir.

Zarar Şekli: Bu zararlının nimfleri, esas olarak yapraklarda ve sürgünlerde beslenerek zararlı olur. Yoğun bulaşmalarda ağaçların gelişmesi durur, yaprak ve meyve dökülmeleri, meyve şekil bozuklukları meydana gelir. Salgıladıkları tatlı maddeler üzerinde de solunum ve fotosentezi engelleyen, ağaca genel bir zayıflık veren ayrıca meyvelerin pazar değerini düşüren bir isli yapı (fumajin) oluşur. özellikle ara ziraatı (sebze, bostan gibi) yapılan, bu nedenle sık sulanan bahçelerde zarar daha fazla olur.

Resim 41. Zararlı nimflerinin yaprakta meydana getirdiği zarar ve Meyvedeki meydana gelen akıntı.

Doğal Düşmanları : Armut psillid' lerinin pekçok doğal düşmanı vardır. Bu yararlılar içinde en yaygın ve zararlı popülasyonunu kontrol altına almada en önemli predatör tür Anthocoris nemoralis olup, bu faydalı tür haziran başından itibaren hızla artarak zararlıyı baskı altında tutabilmektedir. özellikle yazın yapılan ilaçlamalar bu avcı türe çok zarar vermektedir. Bu yüzden ilaçlama ilkbahar başlangıcında henüz faydalılaların bahçede yoğun olarak bulunmadığı dönemde yapılmalıdır.

Resim 42. Anthocoris nemoralis ergini.

Mücadelesi

Kültürel önlemler: Armut bahçelerinde ara ziraatı yapılmamalıdır. Ağaçların budanması, dengeli gübreleme gibi kültürel işlemlere özen gösterilmelidir. Faydalılara barınak olması için bahçe kenarlarına yemişen ve alıç v.b. bitkiler dikilmelidir.

Kimyasal Mücadele: Mart ayından itibaren yapılmaya başlanan kontrollerde, kışlayan döl erginlerinin bıraktığı yumurtaların hemen tamamının açılıp 2. ve 3. dönem nimfler görülmeye başladığı, tatlımsı madde akıntısının başlamadığı ve doğal düşmanların fazla bulunmadığı zamanda yapılan tek bir ilaçlama yeterlidir. Ancak, nimflerin salgıladığı tatlı madde akıntısının görülmesi, giderek artması halinde ilaçlama için geç kalınmış demektir ve bu zamanda yapılan ilaçlamanın etkisi de çok düşüktür. İlkbahar ilaçlaması yapılmamış ve yazın yoğun bulaşmalar olmuşsa, doğal dengeyi korumaya ve hasat ile ilaçlama arasında güvenli zaman aralığını bırakmaya özen göstererek yaz ilaçlamaları yapılabilir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Mehmet
Yazılış Tarihi : 20.01.2019 19:29:19
  Selamın aleyküm deÄŸerli üstadlar bende etruÅŸka ve limon cinsi armut aÄŸaçları var senelerdir akmadan dolayı dogru dürüst bi meyve alamadım akmadan agaçlar yapraklarını döküyor manisa da meyve bahçelerim ne zaman hangi ilacı kullanmalıyım ÅŸimdiden teÅŸekkürler
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 26.11.2020 02:54:25 
Cevaplayan : Muhammed Yıldırım 
Evet 1 yıl dinlemeli
------------------------
Yazan : cevat
Yazılış Tarihi : 2.08.2013 19:26:13
  santa maria cinsi armutlarım kısa oluyor diÄŸer bahçelere bakıyorum armutları uzun ve daha kaliteli hap diye ilaç kullandıklarını söylüyorlar doÄŸrumudur ?
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Ali burhan
Yazılış Tarihi : 9.07.2013 11:01:06
  ArkadaÅŸlar bu armut psillası mücadelesinde ilkbaharda yaptığımız karaleke mücadelesinde kullandığımız mantar ilaçlarının bazılarının yani toz olanlarının ve 100 litre suya 2.5- 3 kg dozunda kullanılanları yapraklarda kirlilik yapıyor bu psilla denen canlı bu kirliliÄŸi sevmiyor bu tür mantar ilaçlarını tercih edin bende 100 aÄŸaç deveci var karaleke mücadelesi bitene kadar çok fazla sorun olmuyor temmuza kadar ayrıca ÅŸu an en etkili ilaç DELEGATE 250WG
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : yıldırım keleşoğlu
Yazılış Tarihi : 10.07.2010
  ÅŸimdiye kadar ilaçlamaya çiçekler döküldükten sonra baÅŸlıyordum. Ä°lk attığım ilaç Dimitox wp25,sonra 15 gün ara ile iÄ°mperator ve Desis atıyordum. Biraz önce armutlara baktım. AÄŸaçlar berbat. Kısmet olursa gelecek yıl ilk ilaçlamayı mart ayında yapacağım. Ä°nÅŸallah netice verir yoksa bıktım 30 adet muhtelif armut aÄŸacını keseceÄŸim. Budatma-ilaç-gübre-sulama masrafı karşısında iyi meyve alamıyorum.
Tabii bu arada bahçe kenarina bulabilirsem aliç dikecegim
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007