Alçak plastik tünel kurulması ve sebze yetiştiriciliği
Mustafa DEMÄ°REL
Ziraat Mühendisi

Sebzecilik insanların kültürünü yaptığı tarımsal faaliyetlerin her zaman önemli bir bölümünü oluşturmuştur. önceleri coğrafi alanlarla sınırlı olduğu düşünülen sebzeciliğin bugün ekolojik unsurların kontrol edilebilirliği geliştirilerek ekim alanını ve çeşitliliğini hızla artırdığı bir gerçektir. İnsanların severek, benimseyerek yediği birçok vitamin ve madensel maddelerin kaynağı olan her sebzenin yetiştiriciliği (tarımı) zorlanırken, ticaretin sağladığı imkanlar, sosyo-ekonomik koşullar, pazarlama ve ürün değerlendirmede ulaşılan noktalar sebzeciliği günümüzün en cazip mesleklerinden birisi durumuna getirmiştir.

Ev bahçeciliği, hobi sebzeciliği, pazar sebzeciliği, tonaj sebzeciliği, endüstri sebzeciliği, sebze tohumculuğu ve örtüaltı sebze üretimi şeklinde yapılmakta olan sebzecilik, gıda olarak önemli katkılar sağlarken, bir yerin, beldenin, ilçe veya köyünde ekonomik ve sosyal kalkınmasında küçümsenemeyecek değer ifade etmektedir. Üreticilerimizin kendi imkanları ile kurabileceklerini düşündüğümüz örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde en basit üretim yeri Alçak Plastik Tünel hakkında kısaca bilgi verilecektir.

Alçak Plastik Tünelin Tanımı: 60-200 cm arası genişlikte, 30 cm. den 100 cm’ye kadar yükseklikte yapılabilen genellikle 6 mm. lik inşaat demirinin yarım çember şekline getirilerek oluşturulan iskelet üzerine plastik kaplanan 20-50 metre arası uzunlukta kurulan örtüaltı sebze yetiştiriciliğidir.

Tünel Yerinin Hazırlığı (Toprak hazırlığı): Tarla sürülür. Toprak tahliline göre gübrelenir. Çürümüş ahır gübresi sürümden önce yapılır. Daha sonra tarla tesviye edilir ve tırmıklanır. Bu bölümde bilinen yöntemlerle I ve II. sınıf toprak işleme aletleriyle tarla dikim veya ekim için hazır hale getirilir.

Tünel Altı Yastıkları (Tahta) Hazırlama:

1) Toprak hazırlığından sonra normal sebze üretimi için 10-15 cm yükseklikte, 120 cm genişlikte, 40-50 cm uzunlukta 40 mx120 cm x 10-15 cm tünel altı yastık hazırlanır. Yastıklar arası boşluk 60 cm. dir. Tünel altı yastık hazırlama traktöre üç nokta askı sistemine (hidrolik) takılan lister çapa ile de yapılabilir. Bunun için 180 cm aralıkta ayarlanan listerler ile tahtalar (yastık) hazırlanmaktadır. Listerlerin açtığı arkın genişliği 30 cm ve derinliği 10-15 cm civarındadır. Lister çapa ile 150 cm genişliğinde yastık oluşmaktadır. Her 150 cm yastıkdan (tahta) sonra lister aleti ile tarlada 30 cm genişliğinde ark oluşturulmaktadır. Alçak tünel genişliği ise 120 cm. dir.

2) Yukarıda izah edilen yastıkların hazırlanması, yani tarlanın parsellenmesi tünel kurulmasından 15 gün önce yapılmalı ve bu tahtaların üzeri (150 cm) 15 gün öncesinden plastikle örtülmelidir.

3) Plastikle örtülen yastıklarda 15 günde yabancı otların çimlenmesine izin verilir. Otların çimlenmesini müteakip örtü kaldırılarak yastık üzerinde ot çapası yapılır.

4) Karık sulamanın yapıldığı ürünler için yastıkların ortasına 50 cm genişliğinde bir sulama kanalı açılır. Bazı hallerde sulama arkı yastık yanlarına da açılabilir. Kanalın ortada olduğu yastıklarda yan kısımda kalan 35 cm’lik kısımlara dikilecek fideye uygun sıra üzeri mesafelerde dikim çukuru açılarak fideler dikilir. Aynı gün hazır edilen tünel demirleri ile tünel kurulur ve plastikle örtülür. Dikimde fidelere can suyu verilir.

Hazırlanan Yastık Üzerine İnşaat Demirinden Tünel Çatısının Yapılması: 6 mm’lik inşaat demiri 220 cm’den kesilir. Yay şekline getirilir. 150 cm olarak hazırladığımız yastıklara lister çapa ile oluşturduğumuz sulama- drenaj kanalından 15 cm içeride ve ortada 120 cm olmak üzere iki ip çekilir. 220 cm’ lik yarım çember şeklindeki tünel demirleri yastıkların başından itibaren 2 m ara ile çekilen iplere değmek üzere uçları toprağa 20 cm derinlikte çakılır. Tünellerin baş ve sonlarına bu tünel çemberleri birbirine dik gelecek şekilde (+) çakılarak birbirine bağlanır.

Tünel Dilmelerinin Tesisi: Tünellerin baş ve sonlarına ilk çemberden 100 cm dışarıya ve yastığın ortasına, dışa doğru eğik olmak üzere 4x6x50 cm’lik hazırlanan dilmeler toprağa çakılır.

Plastik örtünün kaplanması: 220 cm genişliğinde ve kullanma amacına göre 0,1-0,15 mm kalınlığındaki plastik (naylon) örtü çember üzerine serildikten sonra uçları tünel sonlarında ve başlarında bulunan dilmelere gerilerek bağlanır. Tünel üzerine örtülen plastiğin, rüzgarın hakim olduğu yönü boydan boya toprakla örtülür. Tünelin diğer kenarı gerektiğinde havalandırmanın kolaylıkla yapılacağı şekilde belirli aralıkta toprakla bastırılır.

Havalandırmanın kolaylıkla yapılabilmesi ve plastiğin rüzgardan korunması için gerekirse plastik örtü üzerinden ikinci bir tünel demiri 6-8 m ara ile çekilebilir. Plastik örtüyü çatı demirleri üzerinde tutmada üst demirleri yerine naylon ipte kullanılır. Bunun için tünel demirlerinin toprağa geldiği yerlerde kaynakla küçük çengeller yapılır. Söz konusu ip bu çengellerden ve plastik örtü üzerinden çaprazlama geçirilir.

Alçak Tünele Fide Dikim Tarihi: Tünel altına fide dikim tarihi açık alana dikim tarihinden 25-30 gün öncedir.

Tünelin Havalandırılması: Tünel içine termometre konur. Biber, hıyar, patlıcanda 25 derece, domates ve fasulyede 20 derece sıcaklıkta havalandırılır. Alçak plastik tünel rüzgar hakim yönüne paralel kurulur. Havalandırma güney yönden yapılır.

Alçak Plastik Tünelde Verim: Plastik tünelde açık alana göre 20-25 gün erkencilik ve domates, hıyar, fasulyede verimi bir kaç kat artırdığı tünel yetiştiriciliği yapılan bölgelerimizde tespit edilmiştir.

1 Dekar Alandaki Alçak Tünel İçin Gerekli Malzemeler:

Malzemenin cinsi Birimi miktarı

Yuvarlak inÅŸaat demiri 6 mm 200 kg

Plastik örtü 0.1-0,15 mm 70 kg.

Ağaç dilme 4x6x60 cm 80-100 adet

Çirpi ipi Standart 1 top

Tekniği, çeşidi, kalitesi, pazarı her geçen gün gelişip, daha ileriye ulaşan sebze üretimi, göz ardı edilemez bir kazanç oluşturmaktadır. Çiftçilerimizin bu ekonomik paydan en fazla yararlanması dileğiyle saygılar sunarım.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Yasar daskin
Yazılış Tarihi : 25.08.2020 20:29:03
  Mini tünel yapımı hakkındaki yazınızı okudum. Ankara ikamet ediyorum. 900 rakımlı 6,5 dönüm bahçem var. Bir kısmında kendim için sebze yetiÅŸtiriyorum. Domates yeni kızarmaya baÅŸladı. OlgunlaÅŸması biraz öne almayı düşünüyorum. Tünel kalıp düşündüm. Tarım bakanlığından emekliyim. 1965 Ä°stanbul halkalı bölge ziraat okulu mezunuyum. Konu hakkında görüşmek istiyorum. Nasıl olabilir.

Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 30.03.2016 11:22:43 
Cevaplayan : SavaÅŸ kılıç 
Siz hangi şehirde siniz? Tohumun cinsi ve fiyatı ne kadardır teşekkürler
Cevaplama Tarihi : 31.03.2016 08:47:44 
Cevaplayan : Mesut 
Yerli tohum var elimizde.
Eleklenmis temiz.
Fiyat ve miktar icin arayin. 0507-883-08-52
Bu sene çörek otu fiyatlari cok guzel olacak.
Hasat Zaman'inda da yardimci oluruz.
Acele edin son 15 gun kaldi ekime
------------------------
Yazan : cavit ÅŸirin
Yazılış Tarihi : 24.12.2019 10:02:22
  biz sin tarim makineleri firması olarak konyada alçak tünel sera kuran makineler imal etmekteyiz. bu sistemi kurmak için gerekli malzemede mevcut olup. ilgilenene kiÅŸilerin sintarimmakineleri.com adresinden makine ve malzamalarımızı incelemeleri ve bize ulaÅŸmaları önemli rica olunur.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Emre
Yazılış Tarihi : 23.01.2017 21:40:02
  Alçak tünel makinesi satan firma var mıdır?

Bu konu ile ilgili cevap dönerseniz sevinirim.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007