AHUDUDU VE BÖĞÜRTLENDE GERİYE ÖLÜM - Seimatosporium lichenicola (Çorda) Shoemaker and Müler

1. TANIMI VE YAŞAYIŞI

Fungusun eşeyli formu Clethhdium corticola (Funkel) Shoemaker & Müller'dir. Askokarplar en az 2 yaşındaki ölü ahududu çubukları üzerinde tek tek meydana gelir. Kısa gaga gibi bir uzantıya sahip, 200-300x300 um boyutundadır. Parafizler yoktur. Askuslar 100-200x8-10 um boyutundadır ve 8 askospor içerir. Silindirik ve ince duvarlıdır. Askosporlar renksiz, eliptik, uçları yuvarlaktır. Son hücreler uzundur. Genellikle 3 bazen 5 bölmeli olabilmektedir. Askosporların üç bölmeli olanları 11-17x5-7 fim, beş bölmeli olanları ise 15-18x6-7 um boyutlanndadır. Eşeysiz üreme organı olan siyah renkli aservuluslar 250 um çapındadır. Konidio­forlar dallanmış ve renksizdir. Konidiosporlar 13-15x5.5-6.5 um boyutunda olup, üç bölmeli, uzunca üst hücreler dipteki hücreden daha koyu kahve renklidir. S. Lichenicola’nın  hayat döngüsü tam olarak bilinmemektedir, 

2. BELİRTİLERİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI 

Lekeler yaz sonu veya sonbaharın başında, önce siyah ve kırmızı ahududularının  dip sürgünlerinde ortaya çıkar. Böğürtlenlerinmeyve veren dallarında, özellikle kış zararından sonra daha belirginleşir. 

Lekeler, kırmızı ahududu ve böğürtlenlerde beyaz küllü ve kırmızımsı kenara sahiptir. Etkilenmiş bölgeler genellikle 7-20 cm uzun­luğunda olup, nadiren gövdeyi sarar. Erken aşamadaki enfeksiyonlarda, konukçu dokula­rındaki rengin bozulması, sadece epidermisin altındaki birkaç hücreye uzanır.

İlkbaharın başında lekeler, kırmızımsı kahve­rengi aservuluslar içeren noktacıklar oluşturur. Bazen, sporulasyon ve aservulusların oluşumu bir önceki yılın ağustos sonunda başlayabilir. Konidiospor çıkışı olduktan sonra, siyah renge dönüşen lekeler, kabuğu çevreler ve enfekteli bölgelerde epidermis çatlayabilir ve soyulabilir.

Lekeler öncelikle boğumlarda gelişir, enfeksiyon yapraklardaki yaralardan ve yaprak saplarından olabilir. Hastalık Marmara Bölgesi'nde tespit edilmiştir. 

3. KONUKÇULARI

Ahududu ve böğürtlen yanında fazla sayıda odunsu konukçulara da sahiptir. 

4. MÜCADELESİ

4.1.      Kültürel önlemler

-     Sağlıklı üretim materyali kullanılmalıdır.

-     Hastalığın zararı, sert bir budama ile bir sıradaki çubuk sayısını kontrol ederek minimuma indirilebilir.

-     Yağmurdan sonra yaprakların ve sürgünlerin hızlı bir şekilde kurumasını sağlayacak şekilde yeşil kısımlar budanarak açılıp havalanma sağlanmalıdır.

-     Yabancı otlar kontrol edilmeli, sıra üzeri ve sıra arasındaki özellikle sarılıcı yabancı otlar ortadan kaldırılmalıdır.

-     Üretim alanları sık kontrol edilmeli, hastalıklı sürgünler ve yapraklar kesilip yakılmalıdır.

4.2.      Kimyasal Mücadele

Etkili kimyasal mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

 

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007