Yoğurdun yapılışı
Figen USLU
Ev Ekonomisi Tek.

Yoğurt oldukça besleyicidir. Her yaştaki insanın ihtiyacı olan temel besin öğelerini içerir. Çocukların büyüyüp gelişmesinde etkilidir. Yaşlılarda kemik erimesini engeller. Süt içemeyen kişiler bunun yerine günde iki kase yoğurt yiyerek vücudun kalsiyum ihtiyacını karşılayabilirler. Sütten daha iyi hazmedilir. Yoğurtla beraber yenen yemeklerin de hazmı kolay olur.

Peynir yapımında olduğu gibi, yoğurt yapımında da inek, koyun, keçi ve manda sütleri veya bu sütlerin karışımı da kullanılır.

Yoğurt yapımında kullanılacak sütün;

* Sağlıklı hayvandan sağlanmış olması

* Taze olması

* Yabancı tat ve koku bulunmaması gerekir

Süt tozu katımı

Süt tozu katılarak yapılan yoğurt daha sert bir yapıda olur. Suyunu salma ve istenen tat ve ekşilikte olur. Mevsime ve sütün yapısına göre 5 kilo süte, 5 silme yemek kaşığı süt tozu katılır. Çiğ sütten bir kaba 1 su bardağı kadar alınıp, süttozu bu süt içinde iyice karıştırılır. Süt tencerede ocağa konup ısıtılır. Sıcaklık 40 dereceye gelince süttozu karıştırılmış süt, temiz bir tülbentten süzülerek ilave edilir ve iyice karıştırılır. Karıştırma işlemi süt ocaktan indirilene kadar devam eder.

Sütün ısıtılması (pastörizasyon)

Süt 4 katlı bir tülbentten süzülerek tencereye boşaltılıp, ocağa konulur. Süttozunda anlatıldığı ve hazırlandığı gibi süte ilave edilip, karıştırılır. 85-90 dereceler arasına gelince ocağın altı kısılır ve bu sıcaklıkta 1-2 dakika bekletilip, ocaktan alınır ve hemen soğutulur.

Sütün mayalanması

Isıtma işleminden sonra süt 45 dereceye kadar soğutulur. Yoğurt mayasının durumuna göre 10 kilo süte 1-3 çay bardağı taze yoğurt veya yoğurt suyu (maya) ilave edilerek karıştırılır. Tencerenin üzerine kalın bir örtü kapatılıp, ılık bir odada mayalanmaya bırakılır. Mayalanma süresi yaklaşık 3-4 saattir.

Maya olarak kullanılan yoğurt veya yoğurt suyu taze ve ekşimemiş olması gerekir.

Yoğurdun soğutulması

Mayalanmaya bırakılan süt 3-4 saat sonra (süt tutmuşsa) üstü açılıp, serin bir yerde soğutulmaya bırakılır. Yoğurt tuttuktan sonra üzeri açılmaz ve hemen soğutulmazsa su salar ve ekşi olur. Yoğurt soğutulduktan sonra tencerenin ağzı kapatılıp, buzdolabında şoklanır. Bu şekilde yapılan yoğurt dolapta 1 gün bekletildikten sonra suyu ayrılmadan tadı bozulup, ekşimeden tüketilebilir. Afiyet olsun...

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007