Verticillium Solgunluğu

(Verticillium dahliae)

Tanımı ve Yaşayışı

Fungus, toprak kökenlidir. En yoğun olarak toprağın 15-30 cm arası derinliklerinde bulunur. Enfekteli bitki artıklarında bir yıl veya daha uzun süre yaşayabilir. Toprakta da 6-12 yıl mikrosklerot halinde süreklilik gösterir.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Etmen hasta ağaçların yapraklarında da bulunmakta ve bu yaprakların yere dökülmesi sonucu topraktaki inokulum miktarının artmasına neden olmaktadır. Hastalığın akut ve kronik olmak üzere iki tip belirtisi vardır.

Akut solgunluk: Kış sonundan erken ilkbahara kadar görülür. Sürgün ve dallar aniden kurur. Bu belirtiler ağacın bir yönünde ya da daha çok yönünde görülebilir. Kuruma belirtisi gösteren dalın kabuğunun altından boyuna kesit alındığında ksılemin koyu renge dönüştüğü görülür. Enine kesit alındığında ise iletim demetlerinin halka şeklinde nekroze olduğu görülür. Hastalıklı ağaçların sürgün ve dalları geriye doğru kıvrılarak kurur. Bu belirti çobandeğneği olarak tanımlanır.

Kronik Solgunluk: Solgunluk belirtisi genellikle ilkbaharda görülmeye başlar. Enfeksiyon çiçeklenme döneminin başında gerçekleşirse çiçeklerin bir kısmı dökülebilir.

Hastalık etmeninin dalda oluşturduğu belirti

Kültürel Mücadele

Hastalıktan ari meyve fidanları ile bahçe kurulmalıdır. Genç bahçelerde ara ziraatı yapılmamalıdır. Hastalık etmeninin ve bulaşık toprağın taşınmasını önlemek amacıyla teknik olarak önerilmeyen karık ve salma sulama sistemleri uygulanmamalıdır. Uygulanabiliyorsa sulama damla sulama şeklinde yapılmalıdır. Fazla sulamadan kaçınmalıdır. Toprak organik maddece zenginleştirilmelidir. Yere dökülen hastalıklı yapraklar toprakta enfeksiyon kaynağı oluşturacağından, yapraklar dökülmeden önce budama tamamlanmalıdır. Toprak işlemesiyle temiz alanlara bulaşık toprak taşınmasını önlemek için bu tip bahçelerde toprak işleme uygulamaları sınırlandırılmalıdır.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007