TÜTÜNDE ÇIFIT ALACASI

1.         SEBEPLERİ

Tütünde çıfıt alacası, fizyolojik bir hastalık olup, tütün yapraklarının yavaş sararma ve kurumaları esnasında rutubetini daha geç kaybeden yaprak damarları etrafında biriken klorogenik asitin okside olmasından kaynaklanmaktadır. Lekelerin renkleri arasındaki farklılıklar ise, klorogenik asitin oksidasyon derecesine göre değiş­mektedir.

 2.         BELİRTİLERİ, EKONOMİK, öNEMİ VE YAYILIŞI

Hastalığın tarladaki belirtisi, bitkiler üzerinde önceleri küçük koyu noktalar halindedir. Zamanla noktalar birleşerek küçük çizgilerin oluşmasına neden olur.

Kurutma yerinde ise. yapraklar üzerinde lekelerin renkleri, koyulaşarak yeşilim­tıraktan kahverenginin çeşitli tonlarına kadar değişik renklerde görünür. İdeal olmayan kurutma şartlan sonucunda, kurutma yerlerinde, tütün dizinlerinin asılmasından 4 gün sonra yaprakların alt uçlarında, damarlar arasında, normal sararan yapraklara nazaran daha koyu renkli ve birbirlerine zikzaklar çizen ince çizgiler oluşur. Aynı zamanda muntazam olmayan benekler de kendini gösterir. Bazen çizgiler kalınlaşmış ve noktalar da irileşerek birbirlerine geçmiş bir görünüm sergiler.

Lekeler tarlada yaprağı tamamen öldürmemekle beraber büyük ölçüde kaliteyi etkilemektedir. Kurutma sırasında ise direkt kaliteyi etkileyerek büyük ekonomik zararlar vermektedir.

Tütün üretimi yapılan tüm alanlarda bu belirtiler görülebilmektedir. 

3.         MÜCADELESİ

3.1.      Kültürel önlemler

Çıfıt alacasının meydana gelişini azaltacak en önemli tedbir, bitki bünyesindeki normal durumun bozulmadan yaprakların kırılması ve kırılan yaprakların düzenli bir şekilde su kaybettirilerek kurutulmasıdır.

Bu duruma göre:

-      Kırım sabahın erken saatlerinde yapılmalıdır.

-      Yapraklar iplere sık dizilmemelidir.

-      İri tütün yaprakları, ideal havalandırma sağlanacak şekilde güneşte kurutul­malıdır.

3.2.      Kimyasal Mücadele

Bu hastalığın kimyasal mücadelesi yoktur.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007