Toprakaltı zararlıları

 [Polyphylla spp., Melolontha spp., Anoxia spp. (Coleoptera: Scarabaeidae)]

Tanımı ve Yaşayışı

Ãœlkemizde çeÅŸitli meyve fidanı ve aÄŸaçlan ile asmaların köklerinde zarar yapan Polyphylla spp., Melolontha spp., Anoxia spp. cinsine baÄŸlı türler bulunmaktadır. Bunlar içinde en önemlileri Polyphylla turkmenoglui Petr., P. fuilo L. ve Melolontha melolontha L.’dir. Ergin böcekler, 35–40 mm uzunluÄŸunda, kırmızı-kahverengi zemin üzerinde bulunan beyaz tüyler nedeniyle alaca görünümlü böceklerdir. En tipik özellikleri, antenlerinin uç kısımlarının yelpaze ÅŸeklinde olmasıdır (Åžekil 33).

Larvaları büyük, tombul yapılı ve sarımsı krem rengindedir. Vücudu “C” harfi ÅŸeklinde kıvrık olup, üzeri ince, sarı, seyrek tüyler ile örtülüdür. BaÅŸ büyük, bal renginde ve öne doÄŸru meyillidir (Åžekil 34). Larvaları halk arasında “kadı lokması” veya “manas” olarak isimlendirilir.

Haziran böceği ergini ve larvası.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Haziran böceği zararı.

Bu türün erginleri, bitkilerin toprak üstü kısımlarını, larvaları ise köklerini yiyerek zararlı olmaktadır.

Esas zararı, fidanların ve ağaçların köklerini yemek suretiyle, larvalar yapar. Fidanlıklarda bir bitkinin kökünde 1 larvanın bulunması önemli zararlara yol açar. Bu nedenle fidanlıklar için çok önemlidir.

Kültürel Mücadele

Gerek larvaların vücut yapısı, gerek toprak içindeki davranışlarına bağlı olarak kimyasal savaşım yöntemlerinin etkinliğinin sınırlı olması, bu zararlılar ile savaşımda başarıyı arttırmak için diğer mücadele yöntemlerine çok daha fazla ağırlık verilmesini zorunlu kılmaktadır.

Kireç uygulaması, ağır silindir ile toprak sıkıştırma, üre kullanılması ve toprağın havalandırılması gibi bazı işlemler bu zararlıya karşı başarılı olamamaktadır fakat yumurtlama döneminde sulama işleminin yapılmaması belirli bir alanda zararlının bıraktıkları yumurta miktarı azaltılabilir. Meyve ve bağ alanlarında ağaçların ağ örtü ile örtülmesi sonucu erginlerin yumurta koyması ve beslenmesi engellenebilir. Fidanlıklarda alınması gereken önlemler: zararlının fidanlıklarda

üreyip çoğalmalarını engellemektir. Erginler yumurtlamak için otlu yerleri tercih edeceği için haziran ve temmuz aylarında ot temizliğine özen gösterilmelidir. Fidanların gübre, su vb. bakım işlemleri tam ve zamanında yapılarak güçlü olmaları sağlanmalıdır. Bulaşık fidanlıklarda atılacak çiftlik gübresi önce ilaçlanıp, iyice karıştırıldıktan sonra açıkta bekletilmeden toprağa karıştırılmalıdır. Kışın fidanlar dağıtım için sökülürken ve söküldükten sonra parseller derin sürülüp çıkan larvalar toplanıp öldürülmelidir. Fidanlıkta aşılı köklü fidan veya çöğürlerin şaşırtılacağı tavalarda bir veya iki yıl öncesinden bu zararlılara hassas olmayan mısır, üçgül ekilmesi iyi sonuç vermektedir.

Meyve bahçelerinde alınması gereken önlemler:

Yumurtalarını bırakmak için hububat ve yabancı otlu yerleri tercih ettikleri için ara tarımı olarak aÄŸaçlar arasına hububat ekilmemeli ve bahçelerde yabancı ot bırakılmamalıdır. Sonbaharda yapılacak 20-30 cm’lik derin sürüm ile zararlıların larva ve pupaları tahrip edilmiÅŸ olur. Aynı zamanda toprak üstüne çıkan larva ve pupalar kümes hayvanları ve kuÅŸlar tarafından tüketilerek ve güneÅŸin etkisine maruz bırakılarak zararı önelnmiÅŸ olur. UçuÅŸ döneminde geceleri ışığa gelen erginleri toplamak da yine zararlının sayıca azalmasında yararlı olmaktadır.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007