TOPRAK PİRE BÖCEKLERİ İLE MÜCADELE

TANIMI VE YAŞAYIŞI:

Toprak pire böceklerinin erginleri ortalama 2.4 mm uzunluğunda, yumurta biçiminde, siyahi yeşil madensel renklerdedir.

Erginler kışı toprakta, bitki artıklarında ve otlar altında geçirirler. Hububatın kardeşlenme döneminde görülürler. Çiftleşen ergin dişiler yumurtalarını bitkilerin kök boğazına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar bir sure sonra pupa dönemine girerler. Temmuz, Ağustos aylarında çıkan erginler daha sonra kışlama dönemine girerler. Yılda bir döl verirler.

 ZARAR ŞEKLI, EKONOMIK ÖNEMI VE YAYILIŞI:

Toprak Pire Böceklerinin larvaları bitkinin kök boğazında beslenseler dahi zararları önemli değildir. Esas zararı ergin böcekler yapar. Yapraklarda beslenerek delikler meydana getirirler. Kurak yıllarda zarar artar. İlkbaharda zayıf gelişmiş olan 3-5 yapraklı ekinlerde ekonomik önemde zarar yaptığı saptanmıştır. Bu zararlı, ülkemizde tahıl ekimi yapılan bütün alanlarda görülebilir.

 KONUKÇULARI:

Buğday, arpa ve diğer buğdaygiller, şerbetçiotu, kenevir, patates, domates, acıot, köpek üzümü, çoban çantasi, tarla akça çiçeği, tütün, lahana, şalgam, turp, yabani hardal, şebboy, yabani tere, kolza, süpürgeotu, süs bitkileri, bu zararlının konukçularıdır.

 MÜCADELESİ

Kültürel Önlemler:

Tarla içindeki ve çevresindeki yabancı otlar yok edilmeli, ekim zamanında yapılarak bitkinin kuvvetli gelişmesi sağlanmalı ve geç ekimlerden kaçınılmalıdır. Zararlının yoğun olduğu dönemlerde, ertesi yıl bu zararlının konukçusu olmayan bitkiler münavebeye sokulmalıdır.

Kimyasal Mücadele:

Toprak Pire Böceklerine karşı mücadele zamanı çevre ve iklim şartlarına bağlı olarak değişebilmektedir. İlaçlama zamanına, yani kimyasal mücadeleye karar verebilmek için öncelikle hububat tarlalarında böcek sayımı yapılmalıdır. Tarladaki bitki 3-5 yapraklı iken 1/4 m2.1ik çerçevelerle en az 15-20 noktada yapılacak sayımlarda, bir m2 de ortalama 15 ve daha fazla Toprak Pire Böceği bulunması halinde o tarlada ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Mücadelede başarıya ulaşmak için, zararlının bulunduğu bölgedeki diğer tarla sahiplerinin de katılımıyla mutlaka “Toplu Mücadele” yapılmalıdır.

 Mücadelede Kullanılacak Alet ve Makineler:

Sırt körükleri, motorlu sırt ve sedyeli toz atarlar kullanılabilirler.

İlaçlama Tekniği:

İlaçlamalar havanın yağışsız ve rüzgar hızının 3m/sn'den az olduğu saatlerde yapılmalıdır. 

Antalya İl Müdürlüğü Çiftçi Broşürü 

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007