Toprak Altı (Taban) Gübre Kullanmadan Buğdaydan Yeterli Ürün Alınılabilir mi?

Ülkemizde temel gıda ürünlerimizin başında gelen buğday bitkisinde, bir dekardan alınan ürün miktarı ve ürünün kalitesi, üretici kazancı bakımından olduğu kadar ülkemiz ekonomisi bakımından da çok önemlidir. Dolayısıyla aşağıda 2009 yılında Ege Üniversitesi, Ziraat fakültesi, Toprak bölümü ile yapılan denemelerin sonuçlarını sizlerin bilgi ve değerlendirmelerinize sunuyoruz.

2008 - 2009 yılında da aynı kuraklığın yaşanacağını var sayan üreticiler bir de buğday ekim zamanında taban(toprak altı) gübrelerde Uluslar arası piyasalardan kaynaklı beklenmedik fiyat yükselişleri karşısında taban gübre kullanımında tereddüde düşmüşlerdir. Bir kısım üreticiler taban gübre kullanmadan ekim yapmış bir kısmı taban gübre eksikliğini yapraktan gübreleme ile karşılamaya çalışmış ve bir kısmı da sadece bir üst gübre kullanarak bu üretim döneminde mucizevi sonuçlar beklemişlerdir. Ancak taban gübre kullanmayan üreticilerin verim ve kalitelerinde doğal olarak büyük ölçüde düşüşler görülmüştür.

2008 - 2009 buğday üretim döneminde taban gübresiz - taban gübreli buğday denemesi kurulmuştur. Denemeler Aydın ili Söke ovasında her biri 10 dekar büyüklüğünde yan yana 5 parselde yapılmıştır. Deneme sonuçları aşağıdaki tabloda verilmiştir. Görebileceğiniz gibi hiç gübre kullanılmayan ve sadece bir kez üst gübre kullanılarak yapılan denemelerde alınan ürün miktarı şansa ve mucizelere bırakılmayacak kadar düşük seviyelerde çıkmıştır.

Taban Gübre kg/dekar Üst Gübrekg/dekar (Kardeşlenmede) Üst Gübre kg/dekar (Sapa Kalkmada) Dane Verimi kg/dekar
Gübresiz Verilmedi Verilmedi 200
Gübresiz CAN (15 kg) Verilmedi 393
DAP (18 kg) CAN (15 kg) %33 N AN (15 kg) 557
20-20-0 (20 kg) CAN (15 kg) %33 N AN (15 kg) 619
20-20-0 (35 kg) CAN (15 kg) %33 N AN (15 kg) 751

Taban ve üst gübre verilmeyen parseldeki çok düşük verim miktarı bir yana sadece bir üst gübreleme yapılan parsel ile taban gübre ve iki kez üst gübre uygulaması yapılan parsel arasında % 40 - 90 oranında daha yüksek verim alınması ise çok dikkat çekicidir.

Taban gübrelemenin, dekardan alınan ürün miktarına etkisinin yanı sıra kaliteye de etkisi bulunmaktadır. Gübrelemenin danedeki gluten miktarına etkisi ve diğer kalite özelliklerine etkisi konusunda çalışmalar devam etmekte olup elde edilen sonuçlar sizlerle daha sonra paylaşılacaktır.

 Siz değerli üreticilerin, önümüzdeki üretim yılında taban gübre kullanımı hususunda gerekli tedbirleri alacağınıza eminiz. Ülkemizde yıldan yıla değişmekle birlikte 10 milyon hektar kadar buğday ekimi yapılmaktadır. Yeterli yağış ve gübreleme ile verimde sağlanacak %20 - 25'lik bir artış buğday rekoltemizde 4 - 5 milyon ton fazla buğday üretmemizi sağlayacaktır. 

Kaynak: Toros Tarım

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007