Tohumlarınızı ilaçlayınız!
Remzi GÜR
Ziraat Yük. Müh.

Değerli çiftçiler, hububat ekimine başlayacağınız bu mevsimde tarlaya ekeceğiniz tohumlarınızı ekmeden önce sürme, rastık ve ekin kurduna karşı ilaçlamanız gerekmektedir.

Sürme ve Rastık Mücadelesi

Buğday ve arpanın sarı olum dönemi tarlaları gezdiğimizde bazı başakların danelerinin siyah bir toz kitlesi ile dolu olduğunu görürüz. Rastık hastalığına yalnız arpada rastlanır. Buğdayda ise hem sürme hem de rastık hastalıkları görülür. Çubuk kör dediğiniz buğday rastık hastalığıdır. Gerek danelerde gerekse başak ekseninde gördüğümüz siyah tozlar ise hastalıkların spor denilen tohumlarıdır.

Buğdayın ve arpanın harmanında bu danelerin ezilmesiyle dışarıya çıkan sporlar sağlam danelere bulaşırlar. Buğday rastığı hastalığı ise bir önceki sene çiçek zamanı bitkiye bulaşmakta ve dane içerisinde gizli olarak ertesi seneye intikal etmektedir. Hastalıklı dane dış görünüşü ile sağlamlardan farksızdır.

Gerek sporla bulaşmış daneler, gerekse sağlam göründüğü halde hastalıklı daneler ekildiğinde çimlenen tohumla birlikte hastalık sporları da gelişir ve sistemik olarak bitki bünyesinde ilerler. Başak zamanında sürme, rastık dediğimiz hastalıkları meydana getirir. Buğday ve arpada tohumun bulaşık durumuna göre bu hastalıklar %15- 90 nisbetinde zarar yapabilmektedirler.

Bu hastalığın yok edilebilmesi için tohumlukların ilaçlanması lazım. Bunun için de ilaçlama selektörde, ilaçlama bidonlarında veya düz bir zeminde tohumluğa ilacın iyice karıştırılması suretiyle yapılır.

Kullanılacak ilaçlar ve dozları şöyledir:

Buğdayda sürme için: 1- Agromin PN, Brassicol 18, Cerasan P, Korsikal 18, Mitikol 18, Pentasan, Pentakol (100 Kg. tohuma 200 gr. olarak karıştırılır).

2- Dithane M-45, Vitavax 75, Hekmazin, Raxil 2 DS, Vincit, Tecto 60, Rizolex 50, Beret Vitavax 200, Bavistin, Kemdazin, Cekudazim, Derosal, Bendazim, Sibutol, Mitrosal, Takistin (100 kg. tohuma 150 gr. karıştırılır)

Buğdayda rastık: 1- Vitavax 75, Raxil 2 DS, Baytan 7,5 DS (100 kg. tohuma 150 gr.karıştırılır).

2- Vincit (100 Kg. tohuma 200 gr.)

Arpada rastık: 1- Vitavax 7,5, Raxil 2 DS, Baytan 7,5 DS, Vincit (100 kg. tohuma 150 gr.)

2- Dithane M-45, Hekmazin (100 kg. tohuma 200 gr.)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007