Teoriden Pratiğe BİYOLOJİK MÜCADELE

İnsanoğlunun yeryüzündeki yaşamının sürekliliği için tarımsal üretim vazgeçilemez bir zorunluluktur. Tarımsal üretim faaliyetleri içerisinde en önemli unsur ise kuşkusuz bitkisel üretimdir. Bitkisel üretimin her aşamasında ürünlere zarar veren çok sayıda hastalık, yabancı ot ve zararlı böcek bulunmaktadır. Bu durum bitkisel üretim ile uğraşan insanları hastalık ve zararlılar ile mücadele için çok sayıda teknik geliştirmeye sevk etmiştir. Mücadele amaçlı kullanılan bu teknikler üretim şartlarına, teknolojiye ve üreticilerin imkanlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Yirminci yüzyılın başından itibaren endüstriyel tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte tarımsal üretimde ekonomik kayıplara neden olan zararlı organizmalarla yapılan mücadele faaliyetleri daha büyük bir önem kazanmıştır. Bu dönemde tarımsal üretimdeki temel anlayış, dünya nüfusunu doyuracak üretimi gerçekleştirmek için verim artışına katkıda bulunan her türlü teknik ve teknolojinin kullanılması ve yaygınlaştırılmasıdır. Özellikle ikinci dünya savaşından sonra çok sayıda yeni pestisitin ve uygulama makinasının üretilmesi ile birlikte dünyada yoğun bir pestisit kullanımı ortaya çıkmıştır. Fakat yirminci yüzyılın sonlarına gelindiğinde endüstriyel tarımda üretimi artırmak için kullanılan gübre ve zararlı organizmaları kontrol altına almak amacıyla kullanılan bitki koruma ürünlerinin çevre ve insan sağlığı üzerindeki zararları görülmeye başlanmıştır. Ayrıca insanların güvenilir gıda ve çere sağlığı ile ilgili duyarlıklarının artması tarımsal üretimde çevre dostu yöntemlerin geliştirilmesini ve kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir.

Bu nedenle tüm mücadele metotlarının zararlıları belirli bir seviyede tutmak için uyum içinde kullanıldığı Entegre Mücadele Yöntemleri (IPM) başta olmak üzere özellikle bilgiye dayalı biyolojik ve biyokteknik mücadele yöntemlerinin yaygın bir şekilde kullanılması için araştırma, eğitim ve yayım çalışmalarına önem verilmelidir. Unutulmamalıdır ki tarımsal üretim için yapılan her türlü faaliyetin yerküredeki diğer canlı organizmalar üzerine bir etkisi vardır ve insanoğlunun yeryüzündeki hayatının sürekliliği için diğer tüm organizmaların korunması ve yaşamalarına devam etmesi gerekmektedir. Bu amaçla hastalık ve zararlılarla mücadelede hedef; tarımsal üretim sahasında yer alan bütün canlı organizmaların üretilen bitki ve diğer canlılarla olan ilişkisini bilerek o alanda insan ve çevre sağlığına duyarlı ve faydalı organizmaları koruyucu uygulamalar yapmaktır.

Bugüne kadar ülkemizde ve dünyada yapılmış çok sayıda bilimsel çalışma sonucunda özellikle örtüaltı bitkisel üretimde kullanılabilecek çok sayıda biyolojik mücadele yöntemi ortaya konmuştur. Hazırlanan bu kitabın amacı ülkemizde bitkisel üretimin her aşamasında büyük görevler üstlenen üretici, teknik eleman ve danışmanlarımıza biyolojik mücadelenin uygulanması ve yaygınlaştırılması için yardımcı olmaktır. Bilinmelidir ki insan ve çevre sağlığına duyarlı sürdürülebilir bir tarım için zararlılarla Entegre Mücadele prensipleri çerçevesinde biyolojik mücadele Türk Tarımın yeni bitki sağlığı hedefidir.

Bu hedefe ulaşmak için faydalı olması dileğiyle.

Prof. Dr. İrfan EROL

Gıda ve Kontrol Genel Müdür V.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007