Tavşanlar

Tarla Tavşanı (Lepus europaeus Pallas), Ada Tavşanı (Oryctolagus cuniculusL.) (Lagomorpha: Leporidae)

Tanım ve Yaşayışı

Vücutları gergin, boyun kısa, baş yuvarlak, arka bacakları ön bacaklara göre daha uzun, kuyruk kısa ve yukarı doğru kıvrılmış, üst dudak bir yarık ile ikiye bölünmekte ve bu iki bölüm oynak durumdadır (Şekil 5). Tarla tavşanının kulakları dar, uzun, ucu yuvarlak ve başından daha uzun olup öne bükülünce burnu geçmektedir. Sırtı kızılımsı sarı kahverenginde, karnı beyazdır. Ada tavşanının kulakları başından daha kısadır. Sırtın dip kısmı koyu gri, üstü kızılımsı gri ve çevresinde ise çok açık gri veya beyazdır. Ada tavşanları toprak altındaki galerilerde, tarla tavşanları ise çalılık ve otluklar arasında barınırlar. Arka ayaklarının ön ayaklarından uzun olması sayesinde bayır yukarı hızla çıkabilirler. Akşamları daha faal olup güneş doğana kadar beslenmeye devam ederler. İlkbahardan sonbahara kadar çiftleşirler. Gebelik süresi 30 gündür. Her defasında 2-10 yavru yaparlar. Yılda 2-4 defa doğum yaparlar. Ömürleri 5-8 yıldır. 

Tarla tavşanı erginleri ve Tarla tavşanının pancardaki zararı.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Tarla tavşanı kış aylarında, meyve, kavak ve söğüt fidanlarının gövdelerini kemirerek, çam ve diğer ibre yapraklı fidanların tepe sürgünlerini yer. Dağlık ve ormanlık alanlarda yetiştirilen kavun ve karpuzlarda, bazen lahana, marul ve havuç gibi sebzelerde, ayrıca yonca, çayır ve mera bitkilerinden beslenebilir. Tarla tavşanının karnı yerde olduğu seneler zararı ekonomik anlamda önemlidir. Ada tavşanı genellikle yabancı otlarla bazen kültür bitkilerinden beslenirler. Bazı yıllar omcaların kök boğazlarını ve yeni aşı sürgünlerini yiyerek ekonomik kayıplara neden olmaktadırlar.

Kültürel Mücadele

Bağ ve bahçelerin çevresinde hayvanın barınabilmesine yarayacak sık sınır çitleri bırakılmamalı, çevrede görülebilen tavşan yuva ve galerileri sık sık bozulmalıdır. Fidanların etrafı çeşitli engellerle korunmalıdır. Tavşan zararı yoğun olan yerlerde avcılık da önerilebilir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007