Tarla Fareleri

[Microtus spp. (Rodentia: Muridae)]

Tanımı ve Yaşayışı

Genellikle vücut tıknaz, baÅŸ büyükçe, burun basık, kulaklar kısadır. Kuyruk vücuda oranla kısadır. Sırt tüyleri dip tarafta esmer gri, üste kahverengi kızıldır, karın kısmı beyazdır. Tarla farelerinin yaÅŸadıkları toprak altı galerilerde 4-12 giriÅŸ deliÄŸi bulunur. Geceleri faaldirler. DiÅŸileri yılda 4-6 defa doÄŸum yapar ve her doÄŸumda ortalama 5-6 yavru verirler. Yavrulardan ortalama % 40’ı farklı nedenlerle ölür. DoÄŸumdan 15-20 gün sonra sütten kesilen yavrular zararlı olmaya baÅŸlarlar. 2-3 ay içinde ergin olurlar ve ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla fareleri toprakta 3 tür delik açarlar (Beslenme, toprak çıkarma ve dışkılama delikleri).

Tarla faresi ergin ve yavruları ve Tarla faresinin toprakta açtığı delikler.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Tüm tarla, bahçe, çayır-mera bitkileri ve genç orman aÄŸaçları baÅŸlıca konukçularıdır. Bu bitkilerinin yeÅŸil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeÅŸil, 10-13 gr kuru yem tüketir. Zarar düzeyleri %100’e kadar ulaÅŸabilir.

Kültürel Mücadele

Tarım alanlarında takip edilen populasyonların yoğunluğu zarar yapabilecek boyutta olduğu takdirde tarla kenarlarının sürülmesi gerekir. Bunun yanı sıra hendek kenarlarında ve yol kenarlarına bitişik alanlardaki yabancı otların kontrolünün sağlanması (Clark, 1984), derin toprak işlemesi, münavebe yapılması ve tarla temizliğinin yapılması şeklinde mücadele edilir. Tarım alanlarına komşu step alanlarından geçen populasyonların kontrolünün sağlanması açısından bu alanlar ile ekiliş alanları arasında toprağın derin şeritler halinde sürülmesi ile tarla fareleri besin ve barınak yeri bulamayacakları için Bu alanlarda zarar yapmaları önlenebilir (Hines 1993).

İşlek deliklerin kapatılması amacıyla tarlaya silindir çekilmesi ve Tarım alanlarına komşu step alanlarının derin şeritler halinde sürümü

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007