SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE ZARARLILARI

KİRAZ SİNEĞİ

Kiraz sineği kiraz ve vişnelerde zararlıdır. Zararı meyvede larvalar yapar.  Larvalar  meyvenin  etli  kısmında  beslenerek  bir  kısım meyvelerin zamanından önce olgunlaşarak dökümüne neden olurlar. Kurtlu meyvelerin kalitesi bozuk olduğundan pazar değeri de düşük olur.

Kiraz sineği mücadelesinde kültürel önlemler çok önemlidir:

1 . Sonbahar toprak işlemesi,

2. Turfandacılık, erkenci çeşitlerin yetiştirilmesi

3. Dayanıklı çeşitlerin yetiştirilmesi

4. Yabani kiraz türlerinin dikilmemesi

Kimyasal mücadelenin larvalara karşı, meyvelere ben düştüğü yani tatlı su yürüdüğü devrede yapılması uygun olur. Ancak bu devre en erkenci çeşide göre ayarlanmalıdır.

FİDAN  DİP KURTLARI

Şekil 8. Fidan Dip Kurtları erginleri (Büyütülmüş).

Şekil 9. Fidan Dip Kurtlarının larvaları.

özellikle taş çekirdekli meyve ağaçlarında kök kabukları altında larva ve larva zararının olması, ağaçların kök boğazında ve civarındaki toprakta oval deliklerin görülmesi, ağaç altlarında sap dibinden yenmiş taze yaprakların bulunması, aşı gözlerinin veya taze sürgünlerin kemirilmiş olması bu zararlının varlığını gösterir.

Sert çekirdekli meyve ağaçlarında zararlıdırlar.

Zararlıya karşı en etkili mücadele kültürel önlemlerdir. Ağaçların altında erginlerin saklanabileceği ot, çalı bulundurulmamalı, sabahın erken saatlerinde erginler toplanarak yok edilmelidir. Ayrıca ağaçların su ve gübrelemesine dikkat edilerek ağacı kuvvetli bulundurmak gerekir.

ERİK İÇ KURDU

Şekil 10. Erik İç Kurdu. 1) Kelebeği 2)Tırtılı 3) Zarı delinmiş meyvelerde zamk damlacıkları 4) Meyve içi tırtıl

Tırtıllar sap dibinden, yanlardan veya iki meyvenin değdiği yerden  meyveye girerler.  Meyvenin  etli  kısmında tünel  açarak çekirdeğe  ulaşırlar.  Birinci  döl tırtılları genellikle bir meyvede, ikinci döl tırtılları ise 1-3 adet meyvede zarar yapabilirler. Zarara uğramış meyveler menekşe rengini alır ve bir müddet sonra tırtılla birlikte dökülür.

Erik, kayısı ve kirazda zararlıdır.

Mücadelesinde  kurtlu  meyveler toplanarak derin  çukurlara gömülmelidir. Yumurta görülür görülmez ilk ilaçlama yapılmalıdır.

ERİK TESTERELİ ARISI

Şekil 11. Erik testereli arısı. 1 ) Sarı renkli erik testereli arısı 2) Siyah renkli erik testereli arısı 3) Pupa kokonu 4) Çiçek çanak yapraklarına bırakılmış yumurta 5) Erikte giriş deliği ve pislikler 6) Genç erikte larva.

Zararı larva zararıdır. Testereli arıların larvaları  meyvelerin çekirdeklerini yerler. Meyvelerin bezelye ya da fındık büyüklüğünde olduğu çağla döneminde delerek onların dökülmesine yol açarlar. Bal arılarının korunması  yönünden  ilaçlama  çiçek  taç  yaprakları döküldüğünde uygulanmalıdır. Bir yıl önce zarar görülen bahçelerde toprak işlemesi yapmak zararlı sayısının azalması yönünden önemlidir. .

DUT KABUKLU BİTİ

Larvalar genellikle kalın dallarda bulunur, zararlı sayısı çoksa ince dallara yerleşebilir.

Zararlı önce sıvama halde bulunduğu dalları, daha sonra ağacın tümünün kurumasına yol açar.

Şeftali ve dutlarda zararlıdırlar. İlaçlamalar larvalara karşı yapılır. Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde kış ilaçlaması  yapılmalıdır. İlaçlamalar ilk larva çıkışında ve bundan 20 gün sonra olmak üzere 2 uygulamalı olarak yapılmalıdır.

ŞEFTALİ FİLİZ GÜVESİ

Larvalar ilkbaharda Mart-Nisan aylarında çıkarlar. önceleri çiçek ve yaprak tomurcuklarında beslenirler. Sonradan filizlerin tepesinden girerek içeriye doğru oyarlar. Sürgünleri kuruturlar.

Larvaları önce çiçek ve yaprak tomurcukları ile beslenir. Genç sürgünlerde galeri açarak onları kuruturlar. Meyvenin kabuk altını oyarlar, Olgunlaşmış meyvelere saldırmazlar.

İlkbaharda budama artıkları, bulaşık sürgünler ve yan sürgünler kesilip yakılmalıdır.

İlk zarar belirtileri görününce, ortalama bir ağaçta 5 adet zarar uğramış sürgün varsa ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

Şekil 12. Şeftali filiz güvesi tırtılı (Büyütülmüş).

Şeftali filiz güvesinin faydalı böcekleri çok olduğundan doğal dengeyi bozucu ilaçlardan kaçınılmalıdır.

DOĞU  MEYVE GÜVESİ

Doğu meyve güvesi larvaları sürgünlere ve meyvelere zarar verirler. Sürgünlerin uç ve uca yakın kısmından girerek açtıkları galerinde beslenirler. Ağaç çalı görünümü alır.

Doğu meyve güvesi şeftali ağaçlarının en önemli zararlısıdır. Şeftali  bahçeleri  bu  zararlının  diğer  konukçularından  uzakta kurulmalıdır. Saldırıya uğrayan sürgünler haftada bir kesilmeli, meyve depoları bahçenin uzağında olmalıdır.

Erkenci şeftali çeşitlerinde çoğu kere ilaçlama gerekmeyebilir.

YEŞİL ŞEFTALİ YAPRAK BİTİ

önce tomurcuk ve çiçeklerde sonraları meyve ve meyve sapı üzerinde beslenirler. Çiçeklerin açılmasını engeller ve dökülmelerine neden olur. Emgi yaraları sonucu meyvenin şeklini bozar. Şeftalinin önemli zararlısıdır. Mücadelesi için bahçe içindeki yabancı bitkiler imha edilmeli, toprak sürümüne özen gösterilmelidir.

UNLU ERİK YAPRAK BİTİ

Bu  zararlı,  grup  halinde  beslenirken  yaprağın  alt  yüzü beyazımtırak  bir görünüm  alır,  fakat  yaprağın  şekli  bozulmaz. Mücadelesi için bahçe içindeki yabancı bitkiler imha edilmeli, toprak sürümüne özen gösterilmelidir. Kış mücadelesi yalnız yaprak bitlerine karşı ekonomik olmaz.

Şekil 13. Ağaç beyaz kelebeği.

1)  Genç tırtılların kışı geçirme yuvası 2) Kelebek (ergin) 3) Tırtıllar 4) Pupa

Tırtıllar İlkbaharda tomurcuk ve yaprakları yerler, ağacı tamamen yapraksız bırakabilirler.  Kışlık  yuvaların  toplanması  en  etkili mücadeledir.

ERİK AĞ KURDU

İlkbaharda larvalar paketten çıkarak yeşil tomurcuklara sonra yapraklara saldırırlar. Büyük ağlar oluştururlar.

Şekil 14. Erik ağ kurdu.

1) Kelebeği 2) Tırtıllar 3) Ağ içindeki pupalar 4) Yumurta paketi 5) Gelişmiş tırtıl

Erik ağaçlarında tırtıllar yaprakları tamamen yiyerek zarar verirler. Ağacın kel kalmasına sebep olurlar. Usulüne uygun budamanın yapılması, budama artıklarının bahçeden uzaklaştırılması, larvaların toplu halde beslenirken toplanıp imha edilmesi çok önemlidir.

KİRAZ  SÜLÜĞÜ

Larvalar yaprağın üzerini yiyerek onu ince bir tül gibi bırakırlar. Sonbaharda yapılacak bir toprak  işlemesi topraktaki  larvaların ölmesini sağlar.

KöK-UR  NEMATODLARI

Kök-ur  nematodları,  sert  ve  yumuşak  çekirdekli  meyve ağaçlarında ve asmada özellikle meyve fidanlarının köklerinde irili ufaklı urlar meydana getirirler. Iç karantinaya tabidir. Ticari amaçlı fidanlıklar kurulmadan önce Zirai Mücadele Araştırma Enstitülerine toprak tahlilleri yaptırılarak fidanlık kurulacak yerin temiz olduğuna dair ruhsat alınması gerekmektedir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007