SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE HASTALIKLARI, TANIMLARI VE MÜCADELE METOTLARI

MONILYA  HASTALIĞI

Monilya hastalığını oluşturan mantar, kış mevsimini ağaçta bir yıl önceden asılı kalmış kuru çiçek, meyve, dal, sürgün, zamk parçaları ve ona bitişik ağaç kabukları altında geçirir.

Şekil 1. Mumya (Monilya) hastalığı.

Hastalığı önlemede, kültürel uygulamalar başta gelir. Küçük meyveler ve mumyalaşmış çiçekler, budanan uçları kurumuş ince sürgün ve dallar toplanıp, yakılmalıdır.

İlaçlı mücadelede, 1. ilaçlamada gözler uyanmak üzere iken, 2. ilaçlamada çiçekler %80 azami derecede açmışken, 3. ilaçlamada ise çiçeklerin taç yapraklarının %80'ni döküldüğünde yapılır.

YAPRAKDELEN  (ÇİL)  HASTALIĞI

Sert çekirdekli meyve ağaçlarında görülür. Nisan sonu Mayıs başında yapraklarda kırmızı renkli küçük lekeler halinde belirir. Zamanla bu lekelerin ortaları kuruyarak dökülür ve yapraklar delikli bir hal alır.

Hastalıkla mücadelede, kültürel önlemler başta gelir. Hasta dal ve sürgünleri kış budaması ile yok etmek, sonra ayrı bir yerde bunları yakmak, sulama ve gübrelemeyi usulüne göre yapmak, özellikle fazla sulama ve azotlu gübrelemeden kaçınmak gerekir. Düzenli toprak işlemesi ile, ağaçları ışıklı ve havadar şekilde tutacak, usulüne uygun budamak, hastalığı büyük ölçüde azaltır.

Şekil 2. Yaprakdelen (Çil) hastalığı.

İlaçlı mücadele için, 1. ilaçlama tomurcuklar uyanmak üzere iken 2. ilaçlama, çiçek taç yapraklarının %80'ni döküldüğünde yapılır.

ŞEFTALİ  KÜLLEMESİ

İlkbaharda genç sürgün uçlarındaki yapraklarda önce hafifçe bir kabarıklık, yağlımsı bir görünüş ve renk açılması meydana gelir. Sonra kabarık yerin alt tarafı gri, beyaz unlumsu bir tabaka ile kaplanır. Yaprağın enfeksiyona uğramış kısmı-az gelişir, eni-daralır, içe doğru kıvrılır. Bu şekildeki yapraklar zamanla sararıp kavrularak kırmızımtırak bir renk alıp, vaktinden önce dökülür.

Yeşil sürgün uçları da enfekte olabilir. Sürgünler bükülür, gelişme yavaşlar ve alt kısımlardan yeni sürgünler meydana gelir.

Çağla halindeki meyveler üzerinde beyaz lekeler meydana gelir. Hasta meyve iyi gelişemez, tadı bozulur.

MÜCADELESİ

Kültürel  önlemler:  Budama sırasında  hastalıklı  sürgünler, hasta kısmın en az 20 cm. aşağısından kesilerek yakılmalıdır. Sık dikimden ve ağaçların  hava alamayacağı  budama şekillerinden kaçınmalıdır. Küllemeye duyarlı çeşitlerden bahçe kurulmamalıdır.

Kimyasal mücadele: Bir yıl önce epidemik bir durum yoksa ilk semptomlar görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. Bir yıl önce epidemik bir durum varsa, budamadan sonra ağaçlardaki hastalıklı sürgünlerin miktarı %3'ü buluyorsa, ilaçlamaya başlanır. İlaçlamalara bitkinin gelişmesine, ilacın etki süresi dikkate alınarak 8-12 gün arayla hastalığa baskı altında tutuncaya kadar devam edilir.

ŞEFTALİ  YAPRAK  KIVIRCIKLIĞI

Ağacın yaprak ve genç sürgünlerini hastalandırır. Bazen meyve ve  çiçeklerde  de  bozulmalara  yol  açabilir.  Belirtileri  özellikle ilkbaharda görülür.

Hastalıklı genç yapraklar, sarı veya beyazımtırak olur. Yaprak ayasında büzülme meydana gelir ve yaprak bükülür.

Hastalıklı genç sürgünler kalınlaşır, eğilir ve gelişmeleri yavaşlar. Bunlardan gloklu yaprak buketleri oluşur.

Meyvede  bozulmalar,  sarı  veya  kırmızı  renkte  gelişigüzel şişkinlikler biçiminde kendini gösterir. Meyve tümörlü bir görünüm alır.

MÜCADELESİ

Kimyasal  mücadele:  İlaçlama  tomurcuklar  kabarmaya başladığı zaman yapılmalıdır.

Şekil 3. Monilia - meyve çürümesi.

Şekil 4. Şeftalide Monilia

Şekil 5. Şeftalide Klok hastalığı.

Şekil 6. Yaprakdelen hastalığı.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007