ŞEFTALİ KARALEKESİ - Cladosporium carpophilum Thuem

1.         TANIMI VE YAŞAYIŞI

Fungusun miselyumu önceleri renksiz olup. olgunlaşınca zeytin yeşili rengini alır. Konidioforlar kısa, konidiosporlar oval ve açık yeşil renktedir. Konidiospor tek veya nadiren iki hücrelidir. Bu fungusun eşeyli devresi tespit edilememiştir.

Fungus kışı, sürgünlerdekİ hastalıklı kısımlarda miselyum veya konidiospor halinde geçirebilir. İlkbaharda, oluşan konidiosporlar, primer enfeksiyonları yapar. Meyve enfeksiyonları, çiçek zarflarının dökülmesinden birkaç hafta sonra meydana gelir. Fungusun inkübasyon süresi 25-77 gün sürebilir. Konidiosporlar meyve, yaprak ve sürgündeki ilk oluşan lekelerin üzerinde meydana gelir ve mevsim boyunca sekonder enfeksiyonlara neden olur. Konidiospor, yağmur damlaları ile etrafa dağılır. Bu sporların optimum çimlenme sıcaklığı, 20-27°C'dir. Şeftali karalekesi, yağışlı ve nemli bölgelerin hastalığıdır. 

2.         BELİRTİLERİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI

Hastalık, meyvelerin düzensiz olgunlaşmasına, şekillerinin bozulmasına ve meyve etinde yarılmalara neden olur. Haziran ayından itibaren ilk lekeler görülmeye başlar.

Lekeler, daha çok meyvelerde ve özellikle meyvenin sap bölgesinde oluşur. Zeytin yeşili renginde olan bu lekelerin, daha sonra çaplan büyür ve sayısı artar. Lekeler yüzeysel olup, bazen birleşerek meyvenin yarıdan fazlasını kaplar. Ancak lekeler meyve etinde görülmez. Bu lekeler meyve gelişmesini engellendiği için şekilleri bozulur ve çatlar. Genç devrede hastalığa yakalanan meyveler iyi gelişemez.

Sürgünlerdeki lekeler, oval ve sürgün boyunca dağılmıştır. Hafif kabarık olan bu lekeler yüzeysel olup, sürgüne bir zararı yoktur.

Ülkemizde Karadeniz Bölgesi'nde görülmektedir 

3.         KONUKÇULARI

Konukçuları şeftali, nektarin, kayısı ve eriktir. 

4.         MÜCADELESİ

4.1.      Kültürel önlemler

— Budama sırasında, hastalık görülen sürgünler kesilmelidir.

— Hastalığın fazla görüldüğü yörelerde, bahçe kurulurken erkenct çeşitler tercih edilmelidir.

4.2.      Kimyasal Mücadele

4.2.1. İlaçlama zamanı 

Bir yıl önce hastalığın görüldüğü yerlerde kimyasal mücadele yapılır.

1.         ilaçlama: Çiçek taç yaprakları döküldükten sonra, erkek organ ve çanak yapraklar halka şeklinde genç meyvenin ucuna sıyrılırken yapılma­lıdır.

2.         ve diğer ilaçlamalar: Birinci ilaçlamadan sonra, kullanılan preparatın etkisüreleri dikkate alınarak, enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar ilaçlamalara devam edilmelidir.

4.2.2.    Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından yayınlanan "Bitki Koruma Ürünleri" kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.

4.2.3.    Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada, hidrolik bahçe pülverizatörü veya motorlu bahçe pülverizatörü kullanılır.

4.2.4.    İlaçlama tekniği

İlaçlama, ağacın her tarafını kaplayacak şekilde yapılmalıdır.

 

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007