Sebzelerde Kurşuni Küf

(Botrytis cinerea Pers.)

Tanımı ve Yaşayışı

Etmenin etkin olduğu koşullar daha çok örtüaltı yetiştiriciliğinde havalandırmanın iyi yapılmadığı yerlerde ve çoğu zaman depolarda bulunmaktadır. Hastalık 20-25°C sıcaklık ve % 90-95 orantılı nemde gelişmektedir. Kış mevsimini sklerot halinde geçirir ve ilkbahar gelince sklerotlar çimlenerek miselyum ve konidiosporları verir. Bu organlardan doğaya yayılan askosporlar ve konidiosporlar, uygun konukçular üzerinde gelişme ve üremelerine devam ederler. Uygun konukçu bulamayan sporlar kurak şartlarda iki saatten fazla yaşayamazlar.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Tarla devresinde önce çiçek yanıklığı görülür, daha sonra meyve ve sap çürümelerine neden olur. Etmen çiçek petallerinin yaşlanmaya başladığı devrede görülür ve bol miselyum oluşturur. Soğuk nemli havalarda miselyum çok sayıda konidyum oluşturur ve bu konidyumlar bunlar daha sonraki enfeksiyonlara neden olabilir. Daha sonra fungus çiçek sapına da yayılır, tomurcuk ve çiçekler dökülür. Etmen meyvede geliştiği zaman, petallerden yeşil veya olgun meyveye geçer ve çiçek ucu çürüklüğü oluşur. Enfekteli meyveler yumuşar, sulanır ve daha sonra enfekteli dokular açık kahverengi bir renk alır. Dokular çürüdüğünde epidermis çatlar ve fungus bol miktarda spor oluşturur.

Botrytis cinera’ nın Domates meyve sapındaki ve meyvesindeki belirtileri.

B. cinera’ nın Fasulye kapsülündekihastalık belirtileri.

Kültürel Mücadele

Seralarda iyi bir havalandırma yapılarak sıcaklık ve orantılı nemin yükselmesi önlenmeli ve bitkiler arasında hava akımının olabilmesi için sık dikimden kaçınılmalıdır. Yeni bulaşmaların olmasını engellemek amacıyla hastalıktan zarar görmüş olan bitkiler sökülerek tarla dışına çıkarılmalı, hasattan sonra hastalık etmeninin dayanıklı yapılarının toprağa karışmasını önlemek için bütün bitki artıkları toplanarak yakılmalı ve toprak derince sürülmelidir. Bitkilerin sağlıklı gelişmelerini sağlamak için dengeli bir gübreleme yapılmalıdır.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007