Sebze zararlıları ile mücadele
Rabia DİRLİK
Ziraat Mühendisi

Yaprak biti

Değerli çiftçiler,

Sebzelere araz olan bu zararlıyı nasıl tanıyacağız! Yaprak bitlerinin (püseron, gezengi) vücutları oval biçimde ve yumuşak olup, 1,5-3 mm. boyundadırlar. Renkleri soluk sarı, yeşil veya siyaha kadar türlere göre değişiklik gösterir. Kanatlı ve kanatsız olanları da vardır.

Zararları:

Yaprak biti bitki özsuyunu emerek bitkiyi zayıflatır ve kurutur, gelişmenin durmasına, verimin azalıp, ürün kalitesinin düşmesine neden olur. Üzerinde bulunduğu bitkilerin yapraklarında bükülmeler ve kurumalar görülür.

Yaprak bitleri bazı hastalıkları üzerinde taşırlar, bu hastalıkları gezindikleri bitkilere bulaştırırlar. Yaprak ve genç sürgünlerde beslenirken çıkardıkları tatlı maddelerle yaprakların ve sürgünlerin üzerini örterek havayla temasını keserler. Bu tatlı maddelerin üzerinde bazı mantarlar gelişir ve bitkinin üzerinde siyah renkli bir tabakanın oluşmasına neden olur.

Mücadelesi:

* Kültürel önlemler: Yapılacak kültürel önlemlerle zararlının kesafeti düşürülebilir veya ilaçlı mücadeleye gerek kalmayabilir. Bunun için de hasattan sonra tarlada kalan sebze artıkları ve yabancı otlar yok edilmelidir. Bahçede bol miktarda gelin böceği (uğur böceği) varsa ilaçlama yapılmamalıdır. Çünkü bu faydalı böcekler sebzelere zarar veren yaprak bitini yiyerek beslenmektedirler.

* İlaçlı mücadele: Fasulye ve bakla gibi küçük yapraklı bitkilerde yaprak başına 5-10 adet ve daha fazla ise, patlıcan, kabak, kavun, karpuz gibi büyük yapraklı bitkilerde 10-20 adet ve daha fazla ise ilaçlamaya geçilmelidir.

İlaçlamada dikkat edeceğiniz hususlar:

Yaprak bitleri çoğunlukla yaprakların alt yüzeylerinde yaşadıklarından dolayı, yaprakların alt yüzeyilerinin iyice ilaçlanması gerekmektedir.

Ayrıca son ilaçlama ile hasat arasındaki gün sayısına dikkat edilmeli, gerektiğinde mahsul toplandıktan sonra mücadele yapılmalıdır. İlaçlamadan hasada kadar iki gün geçmeden sebzeler yenilmemeli ve pazara sevkedilmemelidir.

100 litre suya katılacak ilacın etkili maddeleri ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süreler aşağıda verilmiştir:

Primicarb 50 WP( Primor, Panzher) 50 gr. (7 gün), Delthamethyrin 2,5 EC (Decis 2,5 EC) 50 ml. (3 gün), Primiphs- methyl EC (Actellic 50 EC) 100 ml. (4 gün).

Dekara atılacak ilacın etkili maddeleri ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süreler ise; Dichlorvos 50 EC(Nogos 50 EC, Didifos 55 EC, Bayer DDVP, Agro DDVP, Koruma DDVP) 200 ml. (5 gün), Malathion 20 EC (Agro Malathion 20 EC, Malathion 20 Em, Hekthion 20 Em) 400 ml. (7 gün), Malathion 50 EC 150 ml. (7 gün), Diazinon 20 EC ( Bazinon 20 Em, Hezudin 20 Em, Bazudin 20 Em, Egzinon 20 Em) 200 ml. (15-25 gün), Fenitrathion 50 EC(Komityon 55 EC, Nition Em, Folithion 50 EC, Feniton 50 EC) 200 ml. (15 gün), Fenitrathion 40 WP( Komityon 40 WP) 200 gr (15 gün), Endosülfan 35 WP (Hektonex 35 WP, Sülfanex 35 WP, Korsülfan 35 WP, Thiodan 35 WP) 200 gr. (15 gün), Carbaryl 50 WP(Korvin 50 WP, Hektavin 50 WP, Agrovin 50 WP 250 gr (7 gün).

Kırmızı örümcek

Sebze alanlarının önemli zararlılarından birisi de Kırmızı örümcektir. Bu zararlı önemli verim kayıplarına yolaçmaktadır. Gözle görülmesi zor küçük zararlılar olan kırmızı örümcekler, bitkilerin yapraklarının özsuyunu emerler, bunun sonunda da yapraklar sararır. Bu sararmalar ve yaprakların alt yüzeylerinde ördükleri ağlarla var oldukları anlaşılır.

Zararı:

Üzerinde yaşadıkları bitkilerin yaprak özsularını emerler, emilen yapraklar sararır, kıvrılır ve dökülürler. Aynı zamanda ürünlerin kalitesiz olmasına sebep olan zararlı, verimin %40-60 arasında düşmesine neden olur.

Kırmızı örümcekle nasıl mücadele edilmelidir?

* Kültürel Tedbirler:

- Sonbaharda sebze artıklarını bahçeden uzaklaştırınız.

- Yazın yabancı ot çapasına önem veriniz.

- Aşırı azotlu gübre kullanmayınız. Dengeli gübreleme yapmak için mutlaka toprağınızı tahlil ettiriniz.

* İlaçlı Mücadele:

Yaz aylarında yapılan sayımlarda fasulye gibi küçük yapraklı sebzelerde yaprakta 1-3 adet, patlıcan gibi büyük yapraklı bitkilerde yaprakta 3-5 adet kırmızı örümcek görüldüğü zaman ilaçlama yapılmalıdır.

Dekara atılacak ilacın miktarı, etkili maddeleri ve son ilaçlama ile hasat arasındaki süreler şöyle:

Diclorvos 50 EC (Nogos 50 EC, Didifos 55 EC) 200 ml. ( 5 gün), Tedradifon 20 EC (Tetrafon EC, Kor-Dion V 18 EC, Difon V 18) 150 ml. (7 gün), Malathion 20 EC ( Agro Malathion 20 EC, Malathion %20 Em, Hekthion 20 Em) 300 ml. (7 gün), Bromophos 36 EC ( Bromo 40 EC) 150 ml. (15 gün), Poropargite 30 WP ( Omite 30 WP) 178 gr (14 gün), *Dicofol 20 EC (Hektane, koruma Keltane EC, Agrothane 20 EC) 150 ml. (14 gün), Bromopropylate 50 EC (Nesran) 100 ml. (14 gün), Quinumethlonate 25 WP (Morestan) 50 gr (14 gün)

Değerli çiftçi kardeş, İlaçları kullanırken şu hususlara dikkat et!

- (*) Dicofol’lu ilaçları patlıcanda kullanma.

- Hasada yakın az etkili ilaçları kullan, ilaçların son kullanıldığı tarih ile hasat arasındaki süreye dikkat et.

- Kırmızı örümcekler çoğunlukla yaprağın alt yüzeyinde yaşadıkları için özellikle bu kısımları çok iyi ilaçla.

- İlaçlamaya başlamadan önce ilacın ambalaj üzerindeki etiketi mutlaka oku. İlaçlama anında sigara içme, herhangi bir şey yeme.

- Rüzgara karşı ilaçlama yapma. İlaçlamayı sabah veya akşam üzeri havanın durgun olduğu zamanlarda yap.

- İlaçlamadan sonra ilaçlamada kullandığın kapları imha et. El, yüz ve giysi temizliğine dikkat et.

Daha geniş bilgi almak için Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvur.

Sağlıklı günler, bol ürünler dilerim.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007