Salkım güvesi

[Lobesia botrana Den.-Schiff (Lepidoptera: Tortricidae)]

Tanımı ve Yaşayışı

Erginlerin boyu 6 mm, olgun larva ise 9-10 mm boyundadır. Larvanın vücut rengi genellikle sarımsı yeşildir. İlkbaharda uygun orantılı nem ve sıcaklıkta kelebekler görülür. Dişiler yumurtalarını çiçek tomurcuklarına, çiçeklere ve çiçek saplarına, koruk ve meyvelere bırakır. İklim koşullarına bağlı olarak yılda 2-4 döl verirler. Diğer kelebekler gibi alacakaranlıkta aktiftirler. Zararlının bulunduğu yerlerde sezonun ilk nesilleri çiçeklere saldırırlar. 2. döl larvaları korukta, 3. döl larvaları da bağın olgun üzüm döneminde zararlı olurlar.

Salkım güvesi’nin ergini ve larvası

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Tomurcuk ve çiçek devresinde; larva, tomurcuk ve çiçek içinde beslenir ve bu anda salgıladığı ipliklerle tomurcuk ve çiçekleri birbirine bağlayarak çilkimleri küme haline getirir. Zarara uğrayan tomurcuk ve çiçekler dökülür. Seyrek taneli salkımlar oluşur. Koruk ve olgunlaşma döneminde larva tanenin içinde beslenir. Bu beslenme bir tane içinde olmayıp, birden fazla tanede larvanın yer değiştirmesiyle olur (Şekil 26). Zararlı sofralık üzümlerde kalite kaybına neden olur. Şaraplık üzümde kötü kokuya ve kötü tatlara neden olarak şarabın kalitesini düşürürler. Esas konukçusu asmadır. Defne, orman asması, hünnap, böğürtlen konukçuları arasındadır.

BaÄŸ salkım güvesi’nin salkımdaki ve tanedeki zararı

Kültürel Mücadele

Salkım güvesi’nin dünyadaki coÄŸrafi dağılımı nedeniyle enfekteli üzüm ya da bitki parçalarıyla taşınma riski bulunmaktadır. Bitki saÄŸlığı önlemleri özellikle zararlı geliÅŸimi için uygun iklim koÅŸullarına sahip ithalatçı ülkelerde daha fazla zararlı yayılmasını sınırlamak için zorunlu olmalıdır. ÇeÅŸitli kültürel önlemlerin alınması haÅŸerenin etkisini azaltmada etkilidir. Bazı doÄŸrudan (zararlıyı öldürme) ve dolaylı (mikroklima koÅŸulları) uygulamalar Salkım güvesi’nin zararını azatlamada etkilidir. Bu nedenle asmayı askıya almak, budama yapmak, yaprak sıyırmak, sulama, toprak iÅŸleme, yabancıotların temizlenmesi, kış temizliÄŸine önem vermek ve özellikle hasat tarihinin ayarlanması zararlının faaliyetini azaltma açısından yararlıdır. ÖrneÄŸin, 3. nesil larva zararını azaltmak için hasat tarihinin ayarlanması genellikle yüksek kaliteli ÅŸarap üretimi yapılan yerler için uygun deÄŸildir. Bazı çeÅŸitler larva zararına karşı dayanıklı olabilirler bu nedenle çeÅŸit seçimi önemlidir. ÖrneÄŸin, genellikle sert taneli üzümler gevÅŸek taneli üzümlere göre daha çok zarar görmektedirler. Bu nedenle yumuÅŸak taneli tür çeÅŸitleri seçilebilir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007