SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Safran Ülkemizde çok eskiden beri yetiştirilen önemli ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Osmanlılar zamanında safran üretimini 8-10 tona çıktığı kayd edilmektedir. Safranbolu,İstanbul, Tokat, İzmir, Adana ve Şanlıurfa civarlarında yetiştirilen safran bu gün sadece Safranbolu Davut obası köyünde çok dar bir alanda(3-4 dak) yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Safran (Crocus Sativus) soğanlı bir bitkidir. Soğan çapları 2-4 cm kadardır. Soğanlar küremsi ve hafif basık olup ağ şeklinde kabuklarla sarılmıştır. Yaprakları dar buğdaygil yaprağına benzer, yapraklar çiçeklenme zamanında veya çiçeklenmeden sonra görülür. Eylül, Ekim aylarında açan çiçekler, açık viole rengindedir. Çiçeğin içindeki erkek organları sapları beyaz tepesi sarı renklidir. Dişi organ üç parçalı olarak uzayan portakal sarısı renginde olup, bitkinin faydalanılan kısmı bu kısımdır.

Safran baharat, boya maddesi, ilaç ve kozmetik sanayi ile halk hekimliğinde kullanıldığı söylenmektedir. Safranbolu da tüketim daha çok aşure ve zerde yapımında ve lokum imalatın da kullanılmaktadır. Safran yetiştiriciliğinde oldukça fazla insan gücüne ihtiyaç vardır. Soğan dikilmeden önce çok iyi bir toprak hazırlığı ister. Derin sürümden sonra 3-4 kez ikileme ister. Soğanlar 30-40 cm sıra arası çizilere, 20 cm derinliğe dikilir. En iyi gübreleme yanmış ahır gübresiyle(soğanları örtecek kadar) örtülür ve yiye toprakla kapatılır. Dikim Ağustos 20 – Eylül 10 arasında yapılır. Dikildiği yılın 15 Ekim – 15 Kasım tarihleri arası çiçeklenmeye başlar. İlk yıl çiçek verimi önemsizdir. 2.yıl dekardan 0.75 – 1 kg kadar ürün alınır. 3. Yıl verim 1 – 1.5 kg kadardır.4 yıl dekardan 1 kg kadar daha ürün alabilmektedir. 4. Yıl sonunda Haziran – Temmuz aylarında soğanlar sökülerek başka bir alana 4 yıl için tekrar dikilir. Soğan üretimi için dikilen soğan miktarının 2 katı kadar soğan elde edilir.

Safranbolu da, safran üretimi 3- 4 dekarlık bir alanda yapılmaktadır ve giderek azalmaktadır. Azalmayı etkileyen en önemli faktör yetiştirilmesindeki zorluk, yetiştiriciliği yapacak genç çiftçilerin olmaması ve diğer köylü çiftçilerin bu konuya karşı ilgi duymamalarıdır. Safranın önemi ve yayımı anlatıldığında ise üretim materyali olan soğanın temin edilememesidir. Soğan dikimi 3 –4 yılda bir yapıldığında her yıl ekim şansı yoktur. Üretilen safran soğanı yine aynı miktarda alana dikilmekte ve alan genişlemesi sağlanamamaktadır.

Safran soğanlarının yer altı zararları da soğan üretimini azaltan unsurlardandır. Bu zararlı ile şu an itibarıyla mücadele yöntemi bilinmemektedir.

Safranbolu Davutobası köyünde bu yıl dikimi yapılan safran soğanlarının sökümü 2002 yılında gerçekleşeceğinden şu an üretim materyali için soğan temini mümkün değildir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Zarife Erdem
Yazılış Tarihi : 5.04.2023 09:56:55
  Corum da Safran yetirtirebilirmiyiz ve nasil olur ?
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 26.08.2016 03:15:00 
Cevaplayan : cetin 
Kardeşim 13 -14 aylık olana kadar boy yapması ve büyümesi için yonca ve silaj ver en kazım kepek te olacak yem verme erken etlenir büyümek kg gelmez arı bi hayvansa zaten buyur merak etme mineral eksik olmasın önünde
------------------------
Yazan : Ali uysal
Yazılış Tarihi : 14.07.2022 00:35:58
  Hakiki safranbolu Safran sogani satislarimiz baslamistir ilgilenenler 05439142816 numarali telefondan ulasim saglayabilir turkiyenin her yerine gonderim sagliyoruz
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : Sevda Demirkol
Yazılış Tarihi : 6.11.2021 10:37:54
  Merhaba ben Sakarya pamukova da oturuyorum Pamukova da safran yetiştirebilirmiyim nasıl temin edebilirim

Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 1.07.2016 09:34:48 
Cevaplayan : Sefa 
Kardeşim penisilin grubunu denemende fayda olabilir armapenla veya megasilla olablir
------------------------
Yazan : nur karakaya
Yazılış Tarihi : 3.10.2021 20:27:43
  iç anadolu da özellikle niğde de safran yetişir mi acaba?
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 7.10.2016 14:21:32 
Cevaplayan : ernail 
Yabancı forum sitelerinde sulandırılmış süt öneriliyor. Denedim başarılı sonuçlar aldım ama bir kaç ay sonra hastalık tekrarlıyor...
------------------------
Yazan : OSMAN SARITAY
Yazılış Tarihi : 9.08.2021 14:41:00
  bölgemiz karasal iklim hüküm sürüyor. MALKARA/TEKİRDAĞ BÖLGESİNDE SAFRAN YETİŞİRMİ ? DÖNÜME ne kadar safran soğanı ekilir? SAFRAN ÇEŞİTLERİ VARMI?
fiyatları nedir? kapıda ödemeli gönderirmisiniz video gönderirmisiniz denemek istiyoruz.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007