PATLICANGİLLERDE KÜLLEME -Leveillula taurica (Lev.) Arn.

1.TANIMI VE YAŞAYIŞI

Leveillula taurica (Lev.) Arn.'nın miselleri bitki dokusunun içinde ve dışında gelişir. İçte gelişen misellerden oluşan ve uzun olmayan konidiospor taşıyıcıları stomalardan dışarı çıkar ve uçlarında birer adet konidiospor meydana getirir. Bu konidiosporlar 12-19 um genişlik ve 40-80 um uzunluktadır. Fungusun dışta gelişen miselleri pamuk gibi beyazdır ve bitkiye iyice yapışmıştır. Bu misellerin altında uygun olmayan koşullarda kleistotesyum'lar oluşur. Bunların sayısı pek çok olup, renkleri koyu kahve, şekilleri küre biçiminde, çaplan 134-222 mm'dir. Tutunucuları düzensiz dallanmış ve çok sayıda olup, misel şeklinde, renksiz veya kahve renklidir. Askus sayısı 15-30 adet olup, çoğunluğu 2 sporludur.

Fungus, kışı yapraklar üstünde kleistotesyum oluşturarak geçirir. Ilıman bölgelerde yeşilliğini muhafaza eden bitki dokularında misel halinde kışlar. İlkbaharda askosporlarla bitkilere bulaşır. Yaz boyunca hastalığın yeni bitkilere bulaşması konidiosporlarla olur. 

2.         BELİRTİLERİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI

Hastalığın ilk belirtileri konukçuların yapraklarında görülen yuvarlakça beyaz lekecikler halindedir. Bu lekecikler zamanla birleşerek bütün yaprak ayasını, yaprak sapını ve gövdeyi kaplar, mevsim ilerledikçe rengi beyazdan kül rengine döner. Hastalığın daha da ilerlemesi ile yapraklar pörsür, aşağıya doğru sarkar ve kurumalar meydana gelir. Böylece büyük ölçüde ürün kaybına neden olabilir.

İklim koşulları uygun olduğunda patlıcangil ekiliş alanlarının tümünde görülebilir. Domates ve biberde önemli ekonomik zarar meydana getirebilmektedir. 

3.         KONUKÇULARI

Domates, biber, patlıcan, patates konukçularıdır. 

4.         MÜCADELESİ

4.1.      Kültürel önlemler

Hastalıklı bitki artıklarının toplanıp imha edilmelidir.

4.2.      Kimyasal Mücadele

4.2.1.    İlaçlama zamanı

İlaçlamalar tarla ve serada ilk hastalık belirtileri görüldüğünde yapılmalıdır.

4.2.2.    Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları

Bakanlık tarafından yayınlanan "Bitki Koruma Ürünleri" kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.

4.2.3.    Kullanılacak alet ve makineler

İlaçlamada, hidrolik tarla pülverizatörü. sırt pülverizatörü (mekanik, otomatik, motorlu) veya sırt atomizörü kullanılır.

4.2.4.    İlaçlama tekniği

Bitkilerin her tarafını kaplayacak şekilde ve havanın serin ve sakin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007