ORGANÄ°K TARIM

 ORGANÄ°K (Biyolojik, Ekolojik) TARIM

 Tanımı: Ãœretimde kimyasal gübre ve ilaç kullanmadan yönetmelikler çerçevesinde izin verilen girdiler kullanımı ile yapılan, üretimden tüketime kadar her aÅŸaması kontrollü ve nihai ürünü sertifikalandırılan bir tarımsal üretim biçimidir.

Amacı: Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını azami derecede korumaktır.

GeliÅŸimi : Dünyada artan nüfus artışı ile 1960’ lı yıllarda baÅŸlayan yoÄŸun girdi (Sentetik gübre ve pestisit) kullanımı ile tarımsal ürün artışı saÄŸlanmış ama bunun yanında doÄŸal dengenin ve insan saÄŸlığının süratle bozulduÄŸu görülmüştür. DoÄŸal kaynakları korumak, zararlı, hastalık ve kimyasal kalıntılardan arınmış insan ve hayvan gıdası üretmeyi amaç edinen organik tarım hareketi 1972 yılında Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu’nun (Ä°FOAM) organizasyonu altında toplanmıştır. 1991 yılında Avrupa BirliÄŸi Organik Tarımla ilgili Yönetmelikler çıkarmıştır. Dünya da 25 milyar ABD doları dolayında olduÄŸu hesaplanan organik ürün pazarında Avrupa, ABD ve Japonya geliÅŸen pazarlar olarak ilk sırada yer almaktadır.

 Ãœlkemizde organik tarım faaliyetleri 1986 yılında Avrupa’daki geliÅŸmelerden farklı ÅŸekilde, ithalatçı firmaların istekleri doÄŸrultusunda, ihracata yönelik olarak baÅŸlamıştır. Bu amaçla Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı tarafından 1994 ve 2002 yıllarında  “Organik Tarım Metotları ile Ãœretilen Bitkisel Hayvansal Ãœrünlerin Ãœretimi,

Ä°ÅŸlenmesi ve Pazarlanmasına Ä°liÅŸkin  Yönetmelikler” çıkarılmış son olarak da 03.12.2004 tarihinde Organik Tarım Kanunu Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiÅŸtir.

1986 yılında Kuru üzüm, fındık, kuru incir gibi geleneksel ürünlerle baÅŸlayan organik tarım faaliyetleri bugün 13.000 çiftçi ailesi tarafından 103.500ha alanda buÄŸdaydan gül yaprağına kadar uzanan yelpazede, yılda toplam 170 çeÅŸit ve 359.000 ton organik ürün üretilmektedir. Türkiye’nin ürettiÄŸi organik ürünlerin neredeyse tamamı ihraç edilmektedir. 1998 yılında toplam organik tarımsal ürün ihracat deÄŸeri yaklaşık 19 milyon ABD Doları iken bu rakam 2003 yılında 36 milyon ABD Dolarına yaklaÅŸmıştır.

Organik Tarımın Özelliği: Organik tarım

 * SözleÅŸmeli

* Tarladan tüketiciye ulaşıncaya kadar kontrollü

* Sertifikalı

* Planlı

* Her aşaması kayıt altına alınmış

* Karşılıklı güven esasına dayanan

Bir üretim sistemidir.

Organik Tarım Metodunun Genel Kuralları:

1-Şehirler arası ana yollara 1 km,

2-Sanayii tesisleri, reaktörler ile  hidrolik ve termik enerji santrallerine 3 km,

3-Maden iÅŸletmelerine 1 km,

4-Kentsel atıkların toplu olarak bırakıldıkları alanlara 3 km,

mesafe içindeki tarım arazilerinde organik tarım uygulaması yapılamaz.

Kontrol ve Sertifikasyon: Organik tarımın üretiminden tüketimine kadar her aÅŸaması kontrol ve sertifikasyon kuruluÅŸlarınca denetlenir.Kontrol ve sertifikasyon kuruluÅŸları üretimin her aÅŸamasını kontrol eder, gözlemleyerek kayıtlarını tutar ve toprak, yaprak ile nihai ürürün  analizini yaptırarak organik ürünü sertifikalandırır.

Organik tarımda üretim süreci Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, Özel Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşlarınca yapılmaktadır.

Türkiye’de yetkilendirilmiÅŸ Kontrol ve Sertifikasyon KuruluÅŸları ve merkezleri

* Ä°MO(Ä°zmir)

* BCS(Ä°zmir)

* SKAL(Ä°zmir)

* ECOCERT(Ä°zmir)

* ETKO(Ä°zmir)

* Ä°CEA(Ä°zmir)

* EKOTAR(Mersin)

Selçuklu-Başarakavak kasabasında yetiştirilen organik domatesler

 GeçiÅŸ Süreci :Organik üretime baÅŸlanmasından, organik ürünün belgelendirilmesine kadar geçen süreçtir. GeçiÅŸ sürecindeki ürünler geçiÅŸ ürünü olarak deÄŸerlendirilir. GeçiÅŸ ürünü, “ Organik Tarım GeçiÅŸ Süreci Ãœrünüdür “ etiketiyle pazarlanabilir, organik olarak pazarlanamaz. GeçiÅŸ süreci çok yıllık ürünlerde 3 yıl, tek yıllık ürünlerde 2 yıl dır

Organik Ãœrün : Organik üretim ve yetiÅŸtirme tekniÄŸi ile Kontrol Sertifikasyon kuruluÅŸu kontrolünde üretilmiÅŸ, yetiÅŸtirilmiÅŸ, doÄŸadan toplanmış, avlanmış, ham yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalandırılmış ürüne denir. 

Yunak-Eğrikuyu köyündeki organik domates bahçesi

Dünya Ticaretine Konu Olan Organik Tarım Ürünleri : Yaş meyve ve sebzeler, su ürünleri, şeker ve şekerli ürünler, bebek gıdaları, diyet ürünleri, gıda katkı maddeleri, soslar, kuru ve sert kabuklu meyveler, bakliyat, baharatlar, tıbbi ve baharatlı bitkiler, yağlar, et ürünleri, bal,

peynir, un ve unlu mamuller, meyve suları,çay v.b.

Akşehir-Çakıllar Kasabasında üretilen organik çilekler

Organik Tarıma Başlamak için;

 1-Tarımsal Ä°ÅŸletmenin ürün planı ve münavebeler göz önüne alınarak ürün desenleri seçilmeli (Organik ürün iÅŸleyen,  satan veya ihraç eden firmalarla görüşülmeli)ve Pazar sorunu çözülmeli,

2-Bakanlıkça yetki verilen Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşlarının biriyle görüşülüp kontrol ve sertifikasyon işlemlerine başlanılmalı,

3-Organik tarım esaslarına ve yönetmeliklere uygun tarım teknikleri uygulanarak üretime başlanılmalı.

4-Müteşebbisler daha geniş bilgi için Konya Tarım İl Müdürlüğü Organik Tarım Birimine başvurmalıdır.

Konya Tarım İl Müdürlüğü

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007