ÖNEMLİ YEM BİTKİLERİ VİRÜS HASTALIKLARI

Yurdumuzda yem bitkilerinde görülen en önemli virüs hastalığı yonca mozaik virüsüdür. Bu virüs yoncanın yanında diğer yem bitkilerinde hastalık yaptığı gibi fasulye, nohut, bezelye, börülce, soya, gibi baklagillerde, domates, biber, marul, kereviz, patates, tütün gibi sebze ve endüstri bitkilerinde önemli hastalıklara yol açar. Aynı zamanda bu virüs bazı meyvelerde de saptanmıştır.

Belirtisi: Hastalığın belirtileri en iyi ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. İlk belirtiler de genç yapraklarda sarı ve yeşil mozaik şeklinde görülür. Hastalık ilerledikçe sararma, buruşukluk ve rozetleşme gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Genel belirtileri şöyle özetlenebilir. Yapraklarda yeşilimsi-sarı lekelenmeyi takiben sararma, yapraklarda katlanma ve düzensiz şekil oluşumu, bitkilerde yıldan yıla hastalığın genel belirtileridir. Soğuk geçen bahar aylarında belirtileri çok daha şiddetli olur. Sıcak geçen yaz aylarında da belirtileri maskelenir. (Şekil ). Virüs tohum, yeşil ve kuru üründe direkt olarak büyük oranda azalmaya neden olmaz. Ancak bitkiler zayıfladığı için diğer enfeksiyonlara ve uygun olmayan koşullara çok hassas olurlar.

Nasıl bulaşır

Virüs yaprak bitleri ve mekanik olarak taşınır. Bu hastalığın yaygınlığı vektörü olan yaprak bitlerinin populasyonu ile orantılıdır. Yonca tohumuyla %50 oranında taşınır.

Resim 78. Yonca mozaik virüsünün yonca yapraklarında oluşturduğu belirtiler.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007