Nohut tohumluğunu ilaçlamadan ekmeyiniz
Mevlüt KARA
Ziraat Müh.

Değerli nohut yetiştiricileri, bazı çiftçiler tarafından “bulut çalgını” yada “ülker vurgunu” olarak bilinen bu hastalık, nohut ziraatı yapılan her yerde görülebilir. Bilhassa ilkbahar ayları ve yaz başlarında havaların sık ve bol yağışlı gittiği senelerde sulanabilen taban arazilerde ve nispi rutubeti yüksek kapalı vadilerde hastalık daha çok görülmekte ve önemli ölçüde ürün kayıplarına sebep olmaktadır. Hastalığa yakalanmış bitkiler başlangıçta soluk yeşil renkte görülürler. Daha sonra yaprak, gövde ve dallarda gayri muntazam kahverengi lekeler hasıl olur. Genellikle bitkinin gövdesi ve dallar bu lekeli yerlerden kırılır ve kısa zamanda kurur. Tohum kapsüllerindeki lekeler ise genel olarak daire şeklindedir.

Nohut antraknozu hastalığını yapan bir mantardır. Hastalık ertesi seneye, hastalıkla bulaşık tohumla ve tarlada kalan hastalıklı bitki artıkları ile intikal eder. Hava şartlarına bağlı olarak bir tarlada ortaya çıkan hastalık, çevre için bir yayılma kaynağı teşkil eder. Antraknoz hastalığına erken yakalanmış olan bitkiler tamamen kurumamakla birlikte, dallarda meydana gelen kısmi kurumalar nedeniyle az mahsule yatarlar. Bunlardan bazıları kapsül bağlamış olmalarına rağmen normal bir olgunluğa erişemezler. Hastalık başlangıçta tarlanın muhtelif yerlerinde ocaklar halinde kendini gösterir. Isı, nem ve yağış şartları müsait olduğu takdirde hastalık bütün tarlayı kaplar. Ekilen tohumların %5-11 nispetinde hastalıkla bulaşık olması %90-95 nispetinde tarlada hastalığın çıkmasına sebep olur.

Mücadelesi:

Hastalıkla mücadelede başarı sağlamak için ilaçlı mücadeleye geçmeden evvel kültürel tedbirler adı altında bazı önlemlerin muhakkak yerine getirilmesi, ondan sonra da ilaçlı mücadeleye geçilmesi gerekmektedir.

Şimdi bu tedbirleri sıralayalım.

* Nohut ekilen tarlalar kontrol edilerek, hastalık görülmeyen yerlerden tohumluk alınmalıdır.

* Tohumluk olarak ayrılan tohumlar, 1 hafta kadar güneşe serildikten sonra ekim zamanına kadar kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir.

* Aynı tarlaya üst üste nohut ekimi yapılmamalı ve hastalık baş göstermişse bu yerde en az 2-3 yıl münavebe uygulanmalıdır.

* Hastalıklı ve cılız tohumların çıkışını engellemek ve dolayısıyla hastalığın bulaşmasını önlemek bakımından normalden biraz daha derine ekim yapılmasında büyük yarar vardır.

* Hastalığın çıkışını ve tarla dönemindeki bulaşmaları önlemek için bir yöre veya havzaya ekilen tohumların tamamının ilaçlanmış olması gerekmektedir.

* Mihaniki olarak hastalığın yayılmaması için yağışlı ve çiğli zamanlarda nohut tarlalarında dolaşılmaması ve ot toplanmaması gerekir.

* Sık ve bol yağışları atlatmak bakımından ekim pek erken yapılmamalı ve biraz geciktirilmelidir. Tolerant dayanıklı çeşitler tercih edilmelidir.

* Tarlada ilk görülen hastalıklı bitkiler toplanıp yakılmalı ve derince toprağa gömülmelidir.

İlaçlı Mücadele: İlaçlı mücadele şekli koruyucu bir mücadele olup, ekim yapmadan önce nohut tohumları mibzerle ekimde 5 dakika, serpme ekimde 15 dakika su içinde tutulur, daha sonra sudan çıkarılan tohumlar 15-20 dakika müddetle bir sergi veya sert bir zemin üzerine yayılıp, suyun süzülüp havalandırılması sağlanmalıdır. Bunu takiben Thiram 80 WP etken maddeli ilaçlardan biri ile 100 kg tohuma 300 gr. ilaç iyice karıştırılarak ekilmelidir.

İlacın tohumlara homojen bir şekilde dağılması ve yapışması için ilaçlama döner bidon veya benzeri bir kapta yapılmalıdır. Bu mümkün değilse sert bir zemin üzerinde kürekle 3-5 sefer aktarmak suretiyle iyice karıştırılmalıdır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : kenan arslan
Yazılış Tarihi : 4.01.2022 15:05:25
  Mrb efendim ben corum alaca coprasik koyunden yaziyorum nohutda ilacsiz nasil bir cozumuz var hastaliklara karsi ve verim yukseltme yapa biliriz yorumlari okudum tesekurler
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : yusuf uludag
Yazılış Tarihi : 11.01.2016 09:00:46
  nohut ve tüm bitkilerde hastalık için arayınız.5444204240


nohut antraknozunu solmasini kök hastaligini hiç bir kimyasal ilaçla çözemessiniz.

bu konuda arayiniz.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : yusuf uludag
Yazılış Tarihi : 9.06.2015 11:16:42
  nohutlarda bugdaylarda birçok üründeki hastalıkları çözebilirim arayınız.şuan nohutlarda çok degişik kök hastalıgı vardır öldürücüdür nohutları arayınız..bu işn tek uzmanı benim..
5444204240
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : yusuf uludag
Yazılış Tarihi : 22.05.2013 19:33:10
  nohut hasatlığında sizlere %100 garantili çözüm. çiftçiyim.bu konuda uzmanım.hiç bir nohutu hiç bir şekilde hasatlık yaptırmam.
mantar ilaçlariyla isimiz kesinlikle olmaz. fungusit ve benzeri ilaçlari unutun ..
erken ekmede bile sorun olmayan nemin ve yagisin oldugu her yerde sorunsuz bir nohut ekimi için bana ulasabilirsiniz.
çok kalitli verimli unutulmus nohut tohumlariyla da sizleri bulustururum..
nohut hastaliginin çok çesitli oldugunu unutmayiz..her yil farklilik gösterir..
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : kerem abuska
Yazılış Tarihi : 1.02.2013 12:03:08
  Nohutta Balıkesir ve Yozgat Bölgeleri'nde Antraknoz hastalığına karşı ilerlemiş hastalık evrelerinde dahi,AgrOx Toz Klordioksit kullanılmış ve 2012 yılında büyük başarı elde edilmiştir.
Detayli Bilgilendirme Için 0532 315 3371 KeremABUSKA ile irtibata geçerek uygulamalarin seyri hakkinda bilgi edinebilirsiniz.
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007