Nohut Antraknozu

 (Ascochyta rabiei Kovatsch. Arx.)

Tanımı ve Yaşayışı

Etmen, konukçu bitkinin gövde, dal ve tohum kapsülleri üzerinde eşeysiz üreme ile piknidyumlar oluşturur. Böylece vejetasyon süresince çevreye yayılmakta ve sekonder enfeksiyonlar pikniosporlarla olmaktadır. Hastalıklı bitki artıklarında eşeyli üreme ile perites içerisinde askus ve askosporlar oluşmakta olup, bunlar fungusun tarla koşullarında kışlama organları işlevini yerine getirmektedir. Etmenin yıldan-yıla geçişi, bulaşık daneler ve bitki kalıntıları ile olmaktadır. İlkbahar ayları ile yaz başlangıcında bol yağış alan yıllarda veya sulama yapılan alanlar ile nispi nemi yüksek olan kapalı vadilerde, yüksek oranda verim kayıplarına neden olabilmektedir.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Etmen bitkilerin yaprak, sap ve tohum kapsüllerinde belirtiler oluşturarak kurumalara neden olur. Sap ve dalları çepeçevre saran, düzensiz irilikte açık kahverengiden siyaha kadar değişen renkte lekeler meydana getirir. Bu şekildeki sap ve dallar lekeli yerlerden kırılarak kururlar. Fungus tohum kapsülleri üzerinde iç içe geçmiş dairesel lekeler ve bu lekelerin üzerinde toplu iğne başı iriliğinde piknitler meydana getirir. Bunun yanı sıra enfekteli kapsüllerin içindeki danelerde de renk değişiklikleri meydana gelebilir. Yapraklarda ise dairesel olan lekelerin çevresi sarı renk almaktadır. Enfeksiyon, tarlada ocaklar halinde başlar ve tarlada bölgesel kurumalar nedeni ile boşluklar meydana gelebilir. Hastalığın konukçusu nohuttur.

Nohut Antraknozu’nun yapraktaki, sürgündeki ve kapsüldeki belirtileri

Kültürel Mücadele

Nohut Antraknozu’na karşı hastalıktan ari ve sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Sertifikalı tohum bulunmaması durumunda veya kendi tarlalarından tohum elde eden üreticiler hastalıktan ari temiz tarlalardan tohumluk almalı ve tohumlar hasat sonrası yayılıp 7-8 gün süre ile güneÅŸ altında kurutulduktan sonra depolanmalıdır. En az 2-3 yıllık ekim nöbeti yapılmalı, ekim esnasında tohumların uygun derinliÄŸe düşmesi saÄŸlanmalı ve enfeksiyonun ocaklar halinde baÅŸladığı tarlalardaki bitkiler sökülüp imha edilmelidir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007