MISIRDA PİSKOKULU YEŞİLBÖCEK - Nezara viridula (L.)

(Hemiptera: Pentatomidae)

1.TANIMI VE YAŞAYIŞI

Vücudun genel rengi yeşildir. Ancak birinci ve ikinci dönem nimflerde renk, siyah zemin üzerinde beyaz beneklidir. Kışlayan erginlerde renk, yeşilden kahverengiye döner. Vücut uzunca oval ve geniştir. Erginlerin boyları ortalama 13-15 mm'dir. 

Dişiler yumurtalarını düzenli sıralardan oluşan beşgen veya altıgen kümeler halinde yaprakların üstüne bırakırlar. Bir kümede 20-120 adet yumurta bulunur. Bir dişi ömrü boyunca 500 kadar yumurta bırakabilmektedir. İlk bırakıldıklarında şeffaf ve açık san veya krem renkli olan yumurtaların rengi, açılmaya yakın kırmızı renge dönüşürler. Nimfler genel olarak ergine benzerler ancak daha küçük ve kanatsızdırlar. Beş nimf döneminden sonra ergin hale gelirler.

Kışı çeşitli korunaklarda ergin olarak geçirir ve mart ayında görünmeye başlar. Nimfler ikinci dönemde beslenmeye başlar. Yılda 3 döl verir. 

2. ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK öNEMİ VE YAYILIŞI

Zararlının ergin ve nimfleri mısır bitkisinin toprak üstü kısımlarında emgi yapmak suretiyle zararlı olurlar. Bu emgi sonucunda gövde, yaprak, koçan ve tepe püskülünde krem renginde, siğil şeklinde lekeler meydana gelir.

Emgi gören koçan, emginin olduğu yana doğru orak şeklinde bükülmekte ve koçan kavuzları koçandan ayrılmaktadır. Ancak yoğun olduğu tarlalarda eko­nomik önemde zararı söz konusudur.

Ülkemizin her yerinde çeşitli kültür bitkilerinde görülmektedir.

3.         KONUKÇULARI

Polifag bir zararlıdır. Doksanın üzerinde konukçu bitkisi tespit edilmiştir

4.         DOĞAL DÜŞMANLARI VE ETKİNLİKLERİ

Piskokulu yeşilböceğin, özellikle çok etkin yumurta parazitoitleri vardır. Bu zararlının doğal düşmanları aşağıda verilmiştir.

Yumurta parazitoitleri:

Assolcus sp. nr. perrisi Kieff.             (Hym,: Scelionidae)

Trissolcıts spp.                                (Hym.: Scelionidae)

Ergin parazitoiti:

Ectophasia crassipennis Fabr.          (Dip.: Tachinidae)

Predatörü:

Polistes gaîiicus L.                           (Hym.: Polistidae)

5.         MÜCADELESİ

5.1.      Biyolojik mücadele

Pis kokulu yeşilböceğin birçok doğal düşmanı bulunmaktadır. Bunlardan özellikle yumurta parazitoitlerinin korunması mücadelede büyük önem taşımaktadır. Doğal düşmanların korunması durumunda, zararlı baskı altında tutulabilmektedir.

5.2.      Kimyasal Mücadele

Doğal düşmanların bu zararlıyı baskı altında tutması nedeni ile kimyasal mücadeleye gerek görülmemektedir. Bu nedenle ülkemizde kimyasal mücadelesi önerilmemektedir.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007