Meyve ağaçlarında ateş yanıklığı hastalığı
Erdal GÖNÜLAL
Ziraat Mühendisi

İlimiz önemli bir meyve yetiştiriciliği potansiyeline sahip olup, özellikle son yıllarda sık dikim bodur elma bahçeleri tesis edilmekte ve ilimiz önemli bir elma üretim merkezi haline gelmektedir .Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde ve bölgemizde de elma bahçelerinde Ateş Yanıklığı Hastalığı çok dikkat edilmesi gereken önemli bir hastalıktır. Bu yazımızda Ateş Yanıklığı Hastalığı hakkında üreticilerimizi bilgilendirmeye çalışacağız.

A - HASTALIĞIN TANIMI VE YAŞAYIŞI

Hastalığın etmeni bir bakteri olup kışı bir önceki yılda oluşmuş kanserli dokuların kenarlarındaki kabuk dokusunda geçirir. İlkbaharda burada çoğalan bakteriler bulaşım kaynağını oluşturur. Hastalık yağmur, rüzgar ve özellikle de emici böcekler (Yaprak biti,kırmızı örümcek) ile çiçeklere yeni sürgün ve genç yapraklara taşınır.

B - HASTALIĞIN BELİRTİLERİ,ZARAR ŞEKLİ

Hastalığın en tipik belirtisi bulaşık bitki kısımlarının ateşte yanmış gibi bir görünüm almasıdır.Nemli havalarda hastalıklı kısımlardan krem rengi sümüksü bir akıntı oluşur ve bu kuruyunca kahverengi bir renk alır. İlk belirtiler çiçek ve çiçek demetlerinde görülür. İlk başta enfekteli kısımlar suda haşlanmış gibi bir görünüm alır,daha sonra tüm çiçek demeti kahverengileşir zamanla siyahlaşarak ateşten yanmış bir görüntü alır. Hastalığın tipik belirtilerinden biriside ölmüş sürgünlerin geriye doğru baston şeklinde kıvrılması ve bu sürgünlerin ucunda kahverengi veya siyahlaşmış yaprakların asılı halde kalmasıdır. Hastalık ana dallar ve gövdeye kadar yayılabilir. Hastalık yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarının en tahripkar hastalığıdır ve tüm dünyada karantinaya tabidir. Sadece o yılın verimini etkilemekte kalmayıp, gelecek yıllardaki ürüne de etki edip ağacı kurutabilmektedir.

C - MÜCADELESİ

C - 1: Kültürel Mücadele:

1- Hastalıklı bitkilerden fidan, çelik, aşı gözü, aşı kalemi, anaç vb. materyaller alınmamalıdır.

2- Hastalıklı dallar ve sürgünler durgun dönemde hastalıklı kısmın en az 30 - 40 cm altından sağlam kısımdan kesilmelidir.

3- Budamada kullanılan bıçak, testere, makas dezenfekte edilerek kullanılmalıdır. Büyük dallar kesildiğinde budama yerlerine % 10’luk çamaşır suyu (sodyum hipoklorid) sürülmeli ve aşı macunu ile kapatılmalıdır. Budamada kullanılan bıçak, testere, makas vb. % 10’luk çamaşır suyu çözeltisine daldırılarak dezenfekte edilmelidir.

4 - Ağaçların uyanık dönemlerinde meydana gelen enfeksiyonlarda da enfekteli dallar kesilip yakılmalıdır.

5 - Bahçede dengeli gübreleme yapılmalı, yeşil aksamın aşırı gelişmesini sağlayan gübrelemelerden kaçınılmalı, bahçe toprağının pH sı 5,5 - 6 seviyesinde tutulur.

6- Yağmurlama sulamadan kaçınılmalı, damlama sulama tercih edilmelidir.

7 - Hastalıklı bahçede varsa arı kovanı kaldırılmalıdır.

8- Bu hastalığın yayılmasında etkili olan Armut Pisillası ile mücadele edilmelidir.

9 - Bir çok böcek türünün hastalığı yayıcı olması nedeniyle, bu böceklerle mücadele edilmelidir.

10 - Dayanıklı anaç ve çeşitler kullanılmalıdır.

C - 2 : Kimyasal Mücadele:

İlaçlama Zamanının Tespiti : Ağaçların durgun olduğu dönemde budamadan sonra % 2’lik bordo bulamacı uygulanmalı daha sonra çiçeklenme başlangıcından itibaren (beyaz rozet) 7-8 gün arayla en az 3 ilaçlama yapılmalıdır. Bahçe devamlı kontrol altında tutulmalı, şiddetli, enfeksiyon görüldüğünde hastalıklı kısımlar kesilip çıkarılmalı ve ilaçlamalara devam edilmelidir.

Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçların etkili maddesi ve dozu şöyle:

Bakır oksiklorür+ maneb 37,5+ %20 WP (100 lt. suya 400 g), Bordo bulamacı- Sıvı- (100 lt suya 1000+2000 g) Fosetyl Al %80 WP (100 lt suya 400 g).

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Turan
Yazılış Tarihi : 2.03.2017 13:14:15
  İlaçlamaları zamanında yapmamıza rağmen ve yaz sonucunda alınan temiz bir bahçeye kışın giren ateş yanıklarının tedavisi varmı armutta ates yanıklarının tedevısı neden bulunamıyor
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------
Yazan : ahmet unal
Yazılış Tarihi : 22.12.2012 11:51:27
  merhabalar telli terbiye file sistem ustasıyım tanıdığınız bahçelerin işlerini alın sizinle çalışalım
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 5.10.2013 13:44:57 
Cevaplayan : ali 
Merhaba
defalarca deneme sonucunda yaptigimiz 3 lü karisimla çözüm bulduk hangi dönem yaparsaniz ise yariyor karisim içerigi 1-promax plus 100 lt suya 250 cc 2-fosetyl al 80 önerilen dozda thiponat methyl önerilen dozda 7 gün ara ile 3 uygulama yaparsaniz sorununuz tamamen biter kolay gelsin
Cevaplama Tarihi : 18.12.2014 13:53:01 
Cevaplayan : Saygın ÖZEN 
Klordioksit kullanmalısınız eğer uluslararası kaynaklara bakarsanız %100 çözüm olduğunu görebilirsiniz. Toz formda ürün kullanmanızı tavsiye ederim, zira sıvı ürünler tarımda faydalı olmamaktadır ve konsantrasyonları düşük kalmaktadır.
------------------------
Yazan : mahir zengin
Yazılış Tarihi : 6.06.2012 12:10:25
  Erdal bey ben 34 dekar alanda galakxgala elma uretiyorum,şu anda bahçemde ateş yanıklığı başladı ve hasta dalları kesip yakıyoruz bu dönemde nasıl bir ilaçlama uygulanıyor eğer bana yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkür ederim.Mahir Zengin emekli ögretmen Sultandağı Afyon.
Cevap vermek için tıklayınız...
Cevaplama Tarihi : 24.01.2012 
Cevaplayan : Admin 
Allah sizden de razı olsun.
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007