Meyve ağacı dipkurtları

[Capnodis cariosa Pall. (Coleoptera: Buprestidae)]

Tanımı ve Yaşayışı

Meyve ağacı dipkurtları erginleri siyah veya bronz renkte (Şekil 24), hafif parıltılı ve üzeri beyaz noktalı kabarık desenlidir. Zararlı olan bu böceğin erginlerinin kanatları oldukça sert yapıdadır. Erginlerine çoğunlukla gövde ve kök boğazında rastlanır. Yaklaşıldığında ağacın veya dalın ekseni etrafında dönerek saklanmaya çalışır, yakalanacağı anda bacaklarını vücut altına çekerek kendini toprağa atarak ve ölü taklidi yapar, kuru yapraklar ve otlar arasında hareketsiz olarak gizlenir.

Meyve ağacı dipkurdu ergini - Meyve ağacı dipkurdu larvası

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Erginler, konukçusu oldukları bitkilerin yapraklarını çok ender olarak ve az miktarda yer, fakat genç sürgünleri, aşı gözlerini, yaprak saplarını (özellikle özsuyu düzeni bozulmuş ağaçlarda) oburca yiyerek tahrip eder ve büyük zarar verir. Yumurtadan çıkan larvalar köke girerek kök kabuğunun altındaki kambiyumla beslenir, bitkinin beslenmesine engel olur. Daha sonra kök boğazında pupa olurlar.

Herhangi bir nedenle susuzluk çeken, bakımsız, strese girmiÅŸ meyve aÄŸaçlarında ve kavaklara büyük ölçüde zarar verir. AÄŸaçlarda önce büyüme durur,  sonra larva sayısının çoÄŸalması ile gittikçe artan bir zayıflık ve sonunda ölüm görülür. Fidanlar çok çabuk, diÄŸer aÄŸaçlar ise 2-5 sene içinde kururlar. Kavak, söğüt, çitlenbik, antepfıstığı, ÅŸeftali, nektarin, erik, kayısı, kiraz, viÅŸne, badem, incir, idris ve kuzu kulağı konukçuları arasındadır.

Meyve aÄŸacı dipkurdu’nun gövdedeki ve daldaki zararı

Kültürel Mücadele

Ağaç altlarında erginlerin kolayca saklanabileceği yüksek boylu ot, çalı vs. bulundurulmamalıdır. Su ve gübrelemeye dikkat edilerek ağaçlar kuvvetli bu lundurulmalıdır. Eğer kabuklu bit problemi yoksa ise ağaçlara kireç uygulaması yapılmalıdır, yumurta konmasını güçleştireceğinden faydalıdır. Kabuklu bit problemi varsa kireç badanası yapılmamalıdır. Hayvan gübresinin özellikle yanmış olması ve bulaşık olmamasına özen gösterilmesi gerekir. Kültürel önlemlerin 2-3 yıl düzenli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Sabahın erken saatlerinde ve akşamüzeri gövde ve kök boğazında kolayca toplanabilecek erginler yok edilmelidir. Ergin zararı nedeniyle, ağaç dibine dökülmüş olan sap dibi yenik yaprakların bulunduğu fidanlar hızla sarsılır, yere düşürülen erginler öldürülmelidir.

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007