KORUNGA

KORUNGANIN ÖNEMİ

Korunga, sulamanın yapılamadığı kıraç alanlarda, verimsiz ve taşlı topraklarda yetiştirilecek yem bitkilerinin başın-da gelir. Kurağa ve soğuğa dayanıklıdır. Otu hayvanlar için lezzetli ve besleme değeri yüksektir. Yonca gibi yaş olarak yedirildiğinde hayvanlarda şişme yapmaz.

Kök yapısı nedeniyle hem toprağı azot bakımından zenginleştirir hem de toprağın alt tabakalarını yumuşatır.

TOPRAK HAZIRLIĞI VE EKİM ZAMANI :

Sonbaharda derin sürülmüş tarla ilkbaharda yüzeysel işlenerek, yabancı otları öldürür ve rutubeti kaçırılmadan ekime hazırlanır. Derin yapılı kireçli topraklar korunga tarımına çok elverişlidir.

Buğday tanesi büyüklüğünde olan kabuklu tohumları hububat mibzeri ile kolayca ekilebilir. Ekimler 25-50 cm sıra aralığında, toprak tipine göre 2,5-7,5 cm toprak derinliğinde yapılmalıdır. Tahıl mibzeri ile ekildiğinde mibzerin 1 gözünü kapalı diğerini açık yapmak suretiyle ekilebilir. Tohum üretimi için dekara 8-10 kg, ot üretimi için dekara 10-12 kg tohum mibzerle ekilir. Ekimler mümkün olduğunca erken ilkbaharda yapılmalı ve tohum yatağı ekimden sonra merdane ile bastırılmalıdır. Kıraç alanlarda yetiştirildiğinden arpa veya buğday gibi bir tahıl ile ekilmesi sakıncalıdır. Çünkü kıraç şartlarda korunga fideleri tahılla rekabet edemeyip kurumaktadır.

AŞILAMA :

50 kg tohum için kullanılacak 1 kg Rhizobium bakterisi ile yapılacak aşılama verimi çok arttıracaktır.

GÜBRELEME :

Korunga kıraç şartlarda ekildiğinden gübrelemeye çok iyi cevap vermemektedir. Ancak yağışların iyi olduğu yerlerde ve toprakta eksiklik söz konusu olduğunda gübre uygulanmalıdır. Azotlu gübre sadece ekim yılında amonyum sülfat formunda dekara 15 kg uygulanmalıdır. Fosforlu gübre ise topraktaki duruma göre her yıl sonbaharda dekara 10-15 kg T.S.P. olacak şekilde verilmelidir.

YABANCI OTLAR VE ZARARLI BÖCEKLERLE MÜCADELE :

Korunga tarlaları, iyi bir şekilde tesis olursa 4-6 yıl verim verirler. Çok yıllık olduğundan birinci yıl gelişmesi zayıftır. Fide döneminde korunga tarlalarını yabancı otların istila etmesi engellenmelidir. Eğer yaz döneminde tesisi yabancı otlar sararsa erken dönemde yüzeysel bir biçim yapılmalıdır.

Son yıllarda bazı böcekler (Sphenoptera carceli ve Bembesia scopigera) korunga tarlalarında büyük zararlar yapmaya başlamışlardır. Larva (kurtçuk) dönemindeyken korunga köklerine giren bu böcekler bitkilerin ikinci yılın sonunda kısmen, üçüncü yılın sonunda ise tamamen kesilmesine neden olmaktadır. İlaçlı mücadele çok zor ve pahalıdır. Korunga ekimlerinin üst üste aynı tarlalara yapılmaması, köklerinde böcek olan solgun bitkilerin sökülerek imha edilmesi ve ot hasadından sonra tarlaların merdaneyle bastırılması uygulanabilecek pratik yöntemlerdendir.

HASAT HARMAN :

Kurak şartlarda yılda 1 defa yağışlı geçen yıllarda 2 defa biçilebilir. Korunganın ot için biçim zamanı iyi ayarlanmalıdır. Biçim gecikirse korunga gövdeleri çabuk kalınlaşır ve odunlaşır, dolayısıyla ot kalitesi düşer. Biçim için en uygun zaman çiçeklenme başlangıcı ile %50 çiçeklenme dönemi arasıdır. Biçim-ler 5-10 cm yükseklikten yapılmalıdır. Kıraç şartlarda 1 dekardan 300-500 kg kuru ot verimi alınabilmektedir.

TOHUM ÜRETİMİ :

Korungada tohum üretimi hem kıraç şartlarda hem de sulu şartlarda yapılabilir. Tohumluk tarlalar ot üretimine göre daha seyrek (8 kg/da tohumluk) ve daha geniş sıralarla (40-60 cm) ekilmelidir. Toprakta besin elementi eksikliği söz konusu ise ot üretimlerindeki gibi gübreleme yapılabilir.

Korungada salkımlar olgunlaştığı zaman meyveler dökülmeye başlar. Bu nedenle salkımların alt tarafındaki meyveler sarımsı kahverengiye döndüğü zaman tohum için biçim yapılır ve harmanlanır. Makine ile direkt hasat yapılacaksa meyvelerin biraz daha olgunlaşması beklenmelidir. Korunga çiçekleri bal arıları tarafından çok sevildiği için tohum üretilen tarlalarda     1 dekar için 1 arı kovanı bulunması hem bal, hem de tohum üretimini artırmak-tadır. Ortalama tohum verimi 50-80 kg/da civarındadır.

EKİM SİSTEMİNDEKİ YERİ:

Yağışın çok düşük (300-350 mm) veya toprakların kumlu olduğu yerlerde  4-5 yıl korunga – nadas – buğday – nadas –buğday şeklinde bir ekim nöbeti uygulanmalıdır. Yağışların 400 mm olduğu yerlerde ise 4-5 yıl korunga          – buğday – nadas – buğday şeklinde ekim sırası izlenmelidir.

Konya Tarım İl Müdürlüğü

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Yazan : Ahmet aköz
Yazılış Tarihi : 23.03.2018 00:03:12
  Korungayı ilk ekimde yulafla karışık ekilirmi.ilk hasat korungada oto biçimde zayıf oldugundan yulafı o nedenle ortak bitki olarak seçtim
Cevap vermek için tıklayınız...
------------------------

Soru veya Yorum Eklemek için Tıklayınız



Bu konuyla ilgili tüm soru ve yorumlar girmek için tıklayınız.



Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007