Hayvanlara dikkatli yedirilmesi gereken yem maddeleri Adnan Balcı Ziraat Yük. Müh.

1- Yeterli miktarda kaba yem verilemiyorsa, cinsi ne olursa olsun hiç bir kesif yem alabildiğince yedirilemez.

2- Hububat, şekerli maddeler, unlu maddeler ve karma yemler, birdenbire alışılmadık miktarlarda yedirilmemeli, bir kaç gün alıştırılarak yedirmelidir. Aksi takdirde gazlı şişkinlik, rumen asidozu (hamurlama) kronik hazımsızlık yemden yararlanmanın azalması, süt veriminde düşme, süt yağının azalması gibi çok önemli problemler ortaya çıkar.

3- Karma ...devamı...

KÂRLI BİR SÜT SIĞIRCILIĞI NASIL YAPILIR? (KÂRLILIKTA 40 ÖNEMLİ NOKTA)

GİRİŞ

Süt sığırcılığı amacı kâr olan ekonomik bir faaliyet olup, milyonlarca üretici tarafından yapılmaktadır. Aşırı rekabetin yaşandığı bu sektörde bilinçsizce ve tesadüflere bağlı olarak, kâr etmek ve yaşamak mümkün değildir. Gelişmiş ülkelerin aşırı sübvansiyonlarla desteklendiği hayvan ve hayvansal ürünler ticareti nedeniyle, son yıllarda ülkemizde yaşananolumsuzluklar meydanda olup, adeta var olma savaşı verilmektedir.

21. yüzyıl ...devamı...

PATATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

TARLA HAZIRLIĞI

Toprağın yapısına ve patatesten önce yetiştirilen bitkiye göre değişir. Süratli bir çıkış, kuvvetli kök gelişimi, yumruların gelişmesi için iyi bir toprak hazırlığı gerekir.

Ağır (killi) topraklarda, sonbaharda 20-25 cm. derinlikte sürüm yapılır. İlkbaharda diskaro ve tırmık geçirilir.

Hafif (kumlu) topraklarda ilkbaharda toprağı fazla gevşetmeyecek şekilde daha yüzlek sürüm yapılır.Sadece tırmık çekmekle ...devamı...

MANDALARDA BAKIM VE BESLEME

Türkiye'de ikiyüzbinden fazla manda bulunuyor. Mandanın et verimi yanında süt verimi çok önemlidir. Derisi kaliteli kösele yapımında kullanılır. Hastalıklara dayanıklıdır. Kaba ve kalitesiz yemleri çok iyi değerlendirir. Kolay yetişen, kolay beslenen ve kârlı üretim sağlayan bu hayvanı yakından tanıyacağız. İyi bir bakım ve beslemenin nasıl olacağını anlatacağız.

İŞTAHLI HAYVANDIR

Manda yiyecek seçmez. Ne verirseniz yer. Meradan severek yararlanır. ...devamı...

KAVUN TARIMI

KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ

Kavun, gövdesi tüylü bir bitki olup gövde başlangıçta otsu iken daha sonra odunsu bir yapı kazanır. Budama yapılmazsa ana gövde 1–2 m boylanır. Gövde 40–60 cm olduğunda dip yaprak koltuklarında yan sürgünler belirmeye başlar. Yan dallar 2–3 m bazen de 5 m ye uzayabilir. Yan sürgünler ana sürgünü geçebilir. Bitki merkezden çevreye dairesel yayılarak 3–6 adet yan dal oluşturur. Budama ile yan dal sayısı artırılabil...devamı...

KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

Eti tencereye, tüyü yastığa, ciğeri yurt dışına.

Kaz, kolay yetişen bir hayvandır. Hastalıklara dayanıklıdır. Merada otlayarak beslenir, ekonomiktir.

Eti sevilerek yenir. Yağı yemeklerde kullanılabilir. İnce tüylerinden yastık, yorgan yapılır. Kaz ciğeri yurt dışında çok sevilir, onun için ihracatını yapabiliriz.

Kars, Ağrı, Erzurum yörelerimizde yaygın olarak yetişiyor.

Resim 1: Kaz sürüsü

Kaz ırkları:

Dünyanın ...devamı...

SERADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

FİDE YETİŞTİRME ORTAMI HAZIRLANMASI

Harç Yapımı

Seralarda yetiştirilen hibrit domates tohumları oldukça pahalıdır. Bu nedenle fide yetiştirirken, çekirdek kaybını en aza indirmek, güçlü ve sağlıklı fide elde ede-bilmek için bazı kurallara uymak gerekmektedir.

Fideler, ya dezenfeksiyonu yapılmış, bitki besin maddelerince zenginleş-tirilmiş hazır torflarda ya da özel olarak hazırlanan harç toprağında yetiştirilmelidir.

Hazır ...devamı...

KOYUN IRKLARIMIZ

Ülkemiz doğal koşulları ve tarımın yapısı bakımından hayvancılık için uygundur. Ancak, kurak iklim, zayıf otlak durumu ve gerekse hayvanlara uygulanan bakım ve besleme yetersizliği yüzünden sığır gibi büyükbaş hayvanlardan çok, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanlar daha fazla çoğalma şansı elde etmiştir.

Ancak koyun ırklarının da bölgelere göre değiştiği görülür. Genel olarak Anadolu’nun iç kısımlarında yağlı kuyruklular, denize yakın bölgelerde ...devamı...

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007