TÜRKİYE BAĞCILIĞI ve BAZI ÜZÜM ÇEŞİTLERİMİZ

1.1. Bağcılığın Durumu ve önemi

Ülkemiz bağcılık için en uygun iklim şartlarına sahiptir. Bu nedenle asma yetiştiriciliği yüzyıllardan beri yapılmaktadır.

Asma hemen her toprakta yetişir. Az sulamayla yetinmesi, yamaç arazileri de değerlendirmesi tercih edilmesini sağlamıştır. Ayrıca üzümün birçok değerlendirme şeklinin olması da dünya üzerinde en fazla üretilen meyve olmasına yol açmıştır.

Bağ yetiştiren ülkeler içinde Türkiye 1999 yılı ...devamı...

Kanatlı Hayvanlarda Görülen Viral Hastalıklar

<<<Önceki Konu <<<

2-Viral Hastalıklar :

a) Newcastle (Nevkastıl ) Hastalığı

İşte çok bulaşıcı ve öldürücü bir hastalık Newcastle...! Diğer adı Yalancı Tavuk Vebası. Yurdumuzun her yerinde ve dünyada da çok yaygın bir hastalık.

Bulaşma yolları solunum ve sindirim sistemleri. Hastalık mikrobu ile bulaşmış yem, su, malzemeler ve ekipmanlar ile hayvandan hayvana geçer.

En sevdiği şey pislik...

Hastalık pis ve bakımsız ...devamı...

NOHUT TARIMI M. Fethi ÖRS Ziraat Yük. Müh.

Değerli çiftçiler,

Bu ayki gazetimizin sayısında bölgemizde ekiliş miktarı bir hayli fazla olan nohut yetiştiriciliği hakkında bilgiler vereceğiz.

Nohudun iklim ve toprak isteği: Kurak bölgelerimizde yağmura bağlı olarak yetiştirilir. Ani soğuklara hassas olmakla beraber -10 dereceye kadar dayanabilir. Ancak sert kışlara dayanmaz. Bu nedenle yurdumuzda erken ilkbaharda ekilir. Nohut fazla nemi sevmeyen bir bitkidir. İlkbaharda ekildikten sonra hava ...devamı...

DEĞERLİ TAŞLAR VE İNSAN SAĞLIĞINA FAYDALARI

Akik Taşı:

Çağımızın en büyük sorunlarından olan strese karşı iyi geldiği tespit edilmiştir.

Akıl ve mantık gücümüzün gelişmesini sağlar.

Nazara karşı korunmamızı sağlar.

Hamilelik sürecinde anne bebek sağlığı için faydalı olduğu tespit edilmiştir.

Kan dolaşımını düzenlediği ve tansiyonu dengeleyici özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.

Damarları koruyucu güçlendirici etkileri tespit ...devamı...

GENİŞ YAPRAKLI YABANCIOTLAR

Ülkemizde çeşitli kültür bitkilerinde sorun olan bazı önemli geniş yapraklı yabancı otlar resimleri ile birlikte aşağıda verilmiştir.

Yapışkan ot

Sarı ot

Kokar ot

Gökbaş

Köygöçüren

Kekre

Yabani hardal

Sirken

Kan damlası

Kırmızı köklü tilki kuyruğu

Gelincik

Papatya

Karamuk

Pelemir

Taşkesen

Çıtlık

Bozot

Hazeran

Fare kulağı Düğün çiçeği

Süpürge otu

Domuz pıtrağı

Pıtrak ...devamı...

AŞILI ASMA FİDANI DİKİMİ

Toprak Hazırlığı

Bağ tesis edilmeden önce eğer gerekiyorsa arazi tesviye edilir.Taban suyu yüksek olan yerlerde mutlaka drenaj önlemleri alınmalıdır.Toprak en az 50-60 cm derinlikte işlenmelidir.Bu sırada toprak  analiz sonucuna göre tavsiye edilen miktarda taban gübresi (Fosfor ve Potasyum) verilmelidir.Mevcut şartlara göre belirlenecek uygun sıra arası ve sıra üzeri mesafelere göre fidanların dikileceği yerler işaretlenerek toprağın tavlı ...devamı...

YONCA YETİŞTİRİCİLİĞİ

1. TANIMI VE öNEMİ

Yonca çık yıllık otsu bir bitkidir. Boyu 50-80 cm dir. Derin bir kök sistemi vardır. Uygun koşullarda 8-10 metre derine gider. Etkili kök derinliği 120-180 cm dir.

Yonca önemli bir yem bitkisidir. Otlatılmaya da oldukçæ dayanıklıdır. Bu nedenle mer'aların ıslahında diğer bitkilerle karışıma giren ve mer'anın kalitesini arttıran bir bitkidir. Ahır besiciliğinde et ve özellikle süt verimini % 30'lara kadar artıran ve yem bitkileri içerisinde ...devamı...

KARPUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ

1. GİRİŞ

Karpuz tek yıllık bir bitkidir. Gövdesi hafif tüylü olup kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir. Kökleri susuz olarak yetiştirilen yerlerde oldukça derine inmesine rağmen sulanan şartlarda saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır. Meyveleri ise tatlı ve suludur.

Karpuz tarımı, dünyada ve ülkemizde oldukça geniş bir alanda yapılmaktadır. Türkiye dünya karpuz üretiminin %20’sini gerçekleştirmektedir.

2. ...devamı...

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10

Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007