İkinoktalı kırmızıörümcek

[Tetranychus urticae Koch. (Acarina: Tetranychidae)]

Tanımı ve Yaşayışı

Rengi yeÅŸilimsi olan zararlı, sarımtırak koyu yeÅŸilden koyu kırmızı renge kadar farklı varyasyonlar gösterebilmektedir. Vücut ortasına yakın kısımda her iki tarafta birer çift siyah leke veya thorax üzerinde iki kırmızı benek bulunur. Kışı yabancıotlar üzerinde geçirir. Yumurtalarını yaprağın alt yüzüne tek tek bırakır. Zararlı sıcak ve kuru havayı sever. KırmızıörümceÄŸin geliÅŸmesi sıcaklık ve nem ile çok yakından ilgilidir. Zararlının popülâsyonu %70’in altındaki nispi nemde artar. Sıcaklık ve neme baÄŸlı olarak bir neslini 10- 20 günde tamamlar ve yılda 10-20 döl verebilir.

İkinoktalı kırmızıörümcek ergin ve yumurtaları.

Zararlı Olduğu Bitkiler ve Zarar Şekli

Pamuk, kavun, karpuz, hıyar, kabak, bamya, biber, patlıcan, fasulye, börülce, yerfıstığı, menekşe, çilek, lif kabağı, böğürtlen, yerfesleğeni, dönbaba, tarla sarmaşığı, ısırgan otu, ebegümeci, köpek üzümü ve mine çiçeği zararlının konukçularıdır.

Kırmızıörümcekler bitkilerin özsuyunu emerek beslenirler. Bitki özsuyu emilen yaprak sararır, kıvrılır ve dökülür. Verimde % 40-60 oranında azalmalara neden olabilir. Kırmızıörümcekler özellikle taze ve kuvvetli yaprakları tercih eder ve bu yaprakların altında yaşar. Zararlının beslenmesi sonucunda yaprakların üst yüzünde serpiştirilmiş sarı noktalar karakteristiktir. Bu noktalar klorofilin zarar görmesiyle kırmızı renge dönüşerek yaprakların zamanından önce kuruyarak dökülmesine neden olur. Kırmızıörümcekler taraklanma öncesi ve sonrası bitkide zarar oluşturabilirler. Yoğun bulaşmalarda tarak, çiçek ve kozaların dökülmesine neden olurlar.

Kültürel Mücadele

Bitki su stresine girmemelidir. Su stresi bitkileri akarlara karşı duyarlı hale getirmektedir. Zararlı kışı yabancı otlarda geçirdiÄŸi ve buradan pamuÄŸa geçtiÄŸi için pamuk tarlaları çevresindeki yabancı otların temizlenmesi, ilk bulaÅŸmaların önlenmesi veya geciktirilmesi açısından etkili olmaktadır. Tarlanın kenarlarındaki sulama kanallarında bulunan yabancı otlar temizlenmelidir. Kimyasal mücadelede geniÅŸ spektrumlu pestisitler yerine spesifik akarisitlerin seçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde akarların doÄŸal düşmanları zarar göreceÄŸinden zararlının popülasyonunda artışlar söz konusu olabilir. Bitki yapraklarının yaÄŸmurlama sulama sistemi benzeri bir sulama sistemi ile ıslatılması, zararlının popülâsyonunun azaltılması bakımından önemlidir. Düzenli olarak yaÄŸmurlama sulama sisteminin kullanıldığı alanlarda akar zararının çok düşük olduÄŸu belirlenmiÅŸtir. Tozlu alanların ve muhtemel bulaÅŸma alanlarının ilaçlanması gereklidir. Çünkü toz zerreleri akarlar tarafından örülen aÄŸlar üzerine yapışmakta ve zararlı için korunaklı bir ortam oluÅŸturmaktadır (Anonim 2005).

("TEORİDEN PRATİĞE KÜLTÜREL MÜCADELE" kitabından)

(ISBN: 978-605-9175-21-0)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007