HUBUBATTAKÄ° YABANCI OTLARIN ZARARLARI

Hububatın arasında yetişen yabancı otlar, mahsulün topraktan alacağı suya ve gıdaya ortak olur. Güneşlenmesine mani olarak zayıf kalmasına ve dolayısıyla verimin ortalama %30-35 oranında düşmesine neden olurlar. Hasadı güçleştirir. Ayrıca mahsulün içine karışan yabancı ot tohumları, hububatın satış değerini azalttığı gibi tohumluk vasfını bozarlar.

MÃœCADELESÄ°:

1-Kültürel önlemler:

Yabancı ot zararından korunmak için ilaçlı mücadeleden önce üreticilerimizin dikkat etmesi gereken hususlar şunlardır:

a) Temiz ve Sertifikalı tohum kullanmak.

b) Zamanında ve tekniğine uygun nadas yapmak.

c) Ekim nöbeti (Münavebe) uygulamak.

d) Tarla çevresinin temizliğine özen göstermek.

Ancak bu tedbirlerin yeterli olmadığı hallerde yabancı otlarla mücadelenin tek yolu ot öldürücü ilaçları kullanmaktır.

2-Kimyasal (İlaçlı) Mücadele:

Bölgemiz hububat tarlalarında m2 de bir adet sarı ot, Gökbaş veya Yabani hardal otu dahi olsa ilaçlı mücadele gerekmektedir. Zira bir tek yabancı ot bir yıl sonra 300-500 ot demektir.

İlaçlama zamanı:

İlaçlama, tahılların kardeşlenme dönemleri sırasında ve yabancı otların 3-4 yapraklı olduğu zaman yapılmalıdır. Bölgemiz için en ideal devre 15 Mart-15 Nisan arasıdır. Hava şartları ilaçlama için uygun gitmediği zaman, tahılların sapa kalkma başlangıcı devresine kadar ilaçlama yapılabilir. Geç yapılan ilaçlama ile, istenilen fayda temin edilemez.

Gökbaş (Centaurea cyanus)

İlaçlama sakin, rüzgarsız ve ılık günlerde yapılmalıdır. Çok soğuk ve çok sıcak zamanlarda ilaçlama yapılmamalıdır. Yabancı ot ilaçları sıcak ve rüzgarlı havalarda 2-4 km. çevreye dağılabilirler. Bu gibi hallerde, hububat harici mahsullerde telafisi imkansız zararlar meydana getirirler.

İlaçlama şekli:

Yabancı otlarla ilaçlı, mücadelede çiftçilerimizin ilaç dozunu iyi ayarlamaları gerekir. İlaç bir dekara kaç gram tavsiye edildiyse o ölçüde kullanılmalıdır. Bir dekara atılması gereken ilaç ister 2 litre suyla, isterse 20 litre suyla atılsın neticesi değişmez. önemli olan tavsiye olunan ilaç miktarının bir dekara düşmesidir. Bu nedenle aletin deposuna ne kadar ilaç koyacağımızı tesbit etmek için basit bir deneme yapılır.

önce aletin deposu yalnız suyla doldurulur. Sonra alet çalıştırılarak, ilaçlama yapıyormuş gibi hareket edilerek, bir depo suyun ne kadar yer ıslattığı tesbit edilir.

Mesela bir dekara 150 gr. İlaç tavsiye ediliyor ise ve yaptığımız denemede bir deposu 10 dekar yer ıslatıyor ise aletimizin deposuna 10x150=1.500 gr. (1,5kg) ilaç konulacak demektir.

Kullanılacak ilaçlar:

İlacın Adı                Dekara Atılacak Miktar (gr)

Agro-D-Ester           125-165 gr.

Cornex-Ester           125-165 gr

Kor Ester                125-165 gr.

Yukarıda belirtilen ilaçlar sebze ve meyve ağaçlarından uzak sahalarda, geniş hububat alanlarında kullanılması uygundur.

 

Tilki KuyruÄŸu (Alopecurus myosuroides)

 

İlacın Adı                     Dekara Atılacak Miktar (gr)Mustang                    50-70 gr. (geniş yapraklı yabancı ot ilacı)

Derby                           5-7 gr. (geniş yapraklı yabancı ot ilacı)

Arrat                         15-20 gr. (geniş yapraklı yabancı ot ilacı)

Atlantis                      25-30 gr.(dar ve geniş yapraklı yabancı ot ilacı)

Atribut                           10 gr. (püsküllü çayır, yabani yulafa karşı)

Puma Süper           60-100 gr. (yabani yulaf, tilki kuyruğuna etkili)

Yukarıda belirtilen ve hizalarında gösterilen dekara atılacak, ilaç miktarları; hububatın kardeşlenme esnasında ve otların 3-5 yapraklı döneminde, hububatın kamışa kalkmadan ve otlarında çiçek açmaya yaklaştığı dönemde mücadele yapılmalıdır.

NOT:NOT: Hububat tarlalarında yabancı otlara karşı ilaçlamada daha bilgili hareket etmek isterseniz; Size en yakın, İl Müdürlüğüne, İlçe Müdürlüğüne danışınız.

Yabancı ot tohumları

(Gökbaş)            -    (Köy Göçüren)

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007