Hububat ekilişinde gübreleme
Hakan KARABIYIK
Ziraat Mühendisi

Hububat ekiminde kullanılacak olan fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu gübrenin yaklaşık yarısı ekimle birlikte toprağa verilmelidir.

Fosforlu gübreden bitkilerin tam olarak yararlabilmesi için kök bölgesine verilmesi gerekir. Toprak yüzeyinde kalan fosforlu gübreden bitki yararlanamaz. Hatta toprak yüzeyine serpilen fosforlu gübreler sürülerek toprağa karıştırılsa dahi %30' u zayi olur. Bu nedenle ekim yaparken fosforlu gübrelerin tohum derinliğine ve banda verilmesi en iyisidir.

Azotlu gübreler toprak yüzeyine serpilerek verilebilir. Bu nedenle gübreleme yaparken kullanılacak olan azotlu gübre önceden toprak yüzeyine serpilmeli, fosforlu gübre ise tohumla birlikte mibzerle verilmelidir.

Serpme ekim yapılacaksa kullanılacak olan gübreler ve tohum toprak yüzeyine serpildikten sonra kazayağı+ tırmık takımı veya diskaroyla toprağa karıştırılır.

Uygulanacak Gübre Miktarları: Her toprağa aynı miktarda gübre kullanmak hatalıdır. Çünkü bazı topraklar fosforca zengin, bazıları fakirdir. Azotun kaynağı olan organik madde de böyledir.

Besin maddelerince zengin topraklara az, fakir olan topraklara daha fazla gübre vermek gerekir.

Bu özelliklerden dolayı toprak analizi yaptırarak laboratuvarların tavsiye ettikleri gübre miktarlarını kullanmak en uygun gübrelemedir.

Toprak analizi yapılmamışsa; kuru alanlar için bir dekara:

* DAP (Diamonyum fosfat) gübresinden 11- 13 kg veya,

* TSP (Triple Süper Fosfat) gübresinden 13- 15 kg veya,

* Bir torba 20- 20- 0 gübresine bir torba Triple Süper Fosfat karıştırılarak, bu karışımdan 20 kg vermek suretiyle ekim yapılabilir.

Triple Süper Fosfatla ekim yapılacaksa, buna ilave olarak 12- 14 kg Amonyum Sülfat veya 6- 7 kg. Üre gübresi verilmelidir.

Sulanır alanlarda ise bir dekara:

* DAP 15- 20 kg veya,

* TSP 17- 22 kg veya,

* 20- 20- 0 la TSP karışımından 23- 30 kg. verilmelidir.

TSP' la yapılan ekimlere 15 kg. Amonyum Sülfat veya 7- 8 kg. Üre gübresi kullanılmalıdır.

Azotun kalan kısmı ilkbaharda üst gübreleme ile tamamlanır.

Facebook'ta Yayınla>
Soru / Yorum Eklemek İçin Tıklayınız
..:: Sorular / Yorumlar ::..
Henüz yorum eklenmemiştir. Yorum Eklemek için Tıklayınız.
Ne? nedir? Nasıldır? Nasıl yapılır? Ne zaman yapılır?
Copyright - Tarım Kütüphanesi - 2007